Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
18 Nisan 2024 Perşembe

Yerel seçimler sonrası devir teslim törenlerinden sonra olup bitenleri adeta magazin haberleri gibi izliyoruz. Hangi Belediye Başkanı ne kadar borç devretmiş ve seçimden önce kaç personel almış…

Tabii hepsi açıklanmıyor ya da açıklanamıyor ama açıklananlar üzerinden de belediyelerin adeta birer saltanat ve yağma kurumu haline dönüştüğünü net olarak görüyoruz.

En ilginçlerinden biri İstanbul Sancaktepe’de karşımıza çıktı. Belediye Başkanının makam odasında iki adet lüks banyo olduğunu öğrendik. Parmak iziyle girilen yine şatafatlı bir Şark Odasını aynı haberde gördük. Başkanın iki adet lüks banyosu bulunurken, sekiz başkan yardımcısının da makam odalarında banyo olduğu anlaşıldı.

İnsan düşünmeden edemiyor, makam odasında banyonun ne işi var? Gece de makam odasında mı kalıyor Başkan ve yardımcıları? Kıyafet dolapları da var demek ki. Ya da o kadar çok çalışıyorlar ki, gündüz arada bir banyo ihtiyacı da oluyor. Hatta bir banyonun bile yetmediği oluyor demek ki.

Şark Odası da ilginç. Çünkü herkese açık değil. Parmak iziyle açılıyor.

Depremin merkezi Maraş Pazarcık Belediye Başkanı da dertli. Milyonlarca liralık borç yapıldığı gibi, seçimden iki gün önce bir şirkete çok yüklü bir ödeme yapılmış. Yangından mal kaçırır gibi. Çevre ilçelerden bile personel atamaları yapılmış. Yıkık bir kentte beş parasız bir belediye.

Uşak Belediyesi yeni Başkanı da Bayram tatili boyunca makam araçlarının kullanılmasını yasakladı. Bu da önemli bir yolsuzluk alanı gerçekten.

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığında 12 Milyar borcun dağılımını gösteren pankart asılı duruyor.

Belediyeler borçlanmaz mı, borçlanır elbet. Bütçesi ile gerçekleştiremeyeceği bazı büyük projeler için borçlanırlar ve zamana yayarak bunu öderler. Ama görülen örnekler böyle değil.

Borçlanma ve bütçe krizinde diğer önemli bir istismar alanı da ölçüsüz personel alımları. Belediyeler belli ölçüde fazla personele sahip olabilir çeşitli nedenlerle. Ama makul düzeyde fazla personel alabilir. İki katı değil.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, göreve başlar başlamaz, seçim öncesi iki ayda Belediyeye ve şirketlerini iki bin kişinin alındığını açıkladı. Ardından sadece İzbeton’un borcunun 2,5 milyar olduğu açıklandı. Tabii, Cemil Beyin geldiği Karşıyaka Belediyesinde durum nedir bilemiyoruz.

Bayraklı’nın yeni Belediye Başkanı da seçim öncesi alınan 200 personelin işten çıkarılacağını söyledi. Çünkü böyle olunca, bütçede hizmet ve yatırım için hiç para kalmamış olacakmış.

Örnekler bunlarla sınırlı değil elbet. Koltuğa yeni oturan Başkanların çoğu borç ve personel istismarını açıklayamıyor. Çünkü kendi partisinden koltuğu devraldığı için, bunu sakıncalı buluyorlar. Oysa ki birçok belediye başkanı burnundan soluyor.

Hatta öyle belediyeler var ki, seçim öncesi üç ayda üç kez borçlanma gerçekleştirdiği için yıllık borçlanma limitlerini de doldurmuş bulunuyorlar. Bu nedenle bazılarında işçi maaşları ödeme sorunu yaşanmaya başladı bile.

Bu çok önemli soruna sadece bir magazin olayı gibi bakmamak lazım. Aslında çok açık bir gerçek var ortada. Parti ayrımı olmaksızın belediye kaynakları ki onlar kamu kaynağıdır, keyfi ve kayırmacılık için kullanılmaktadır.

Belediye Başkanları yetkilerini ölçüsüz kullanırken, Belediye Meclisleri de ne yazık ki denetim görevini yapmamaktadır.

Dolayısıyla belediyeler hizmet ve demokrasi kurumu olduğu halde, maalesef denetimsizlik ve kayırmacı siyasi pratik nedeniyle saltanat ve yolsuzluk kurumlarına dönüşmüştür...

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
can can 24 Nisan 2024 Çarşamba 13:25

ali engin göreve başladığında makam aracı kullanmayacağım dedi. şirketinin şoförünü işe aldı, maaş ve yakıt belediyeden. sonra baktı olmuyor belediyenin vip aracına terfi etti. şoförünün oğlunu da işe aldı. bir zamanlar kurtulmuş akp için " harun gibi geldiler karun gibi oldular"demişti. tüm bld başkanlarının son 5 yılı incelenmeli. öncelikle işe aldıklarından başlayarak.

Yorumu oyla      0      0  
Cumali 18 Nisan 2024 Perşembe 18:20

Sayın yazar, halef Narlıdere Bld bsk Ali Engin''in Narlıdere''ye bıraktığı enkazı da yazar mısınız? Abdül Batur zamanında yalnızca Bld bsk ve yrd makam aracı kullanırken Ali Bey kiralık araçlarla herkesin altına makam aracı çekti. Bunu da yazar mısınız?

Yorumu oyla      2      0  
Nevzat kaya 18 Nisan 2024 Perşembe 12:28

Belediyeler yönetenlerin adeta çiftliği gibidir. İstihdam yöntemleri nepotizmi dayanır. Tüm belediyeler sayıştayca hemen denetlenmelidir

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Gözü kara’ lidere veda!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva