Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
28 Mart 2024 Perşembe

Geçen gün BBC Türkçe Servisinden Muhabir Özge Özdemir, İzmir ile ilgili bir seri röportaj yapmıştı. Bazı akademisyenler, gazeteciler, sokaktaki vatandaşlar ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylarından AKP-Hamza Dağ, CHP-Cemil Tuğay ve İYİ Parti-Ümit Özlale ile yaptığı görüşmelerden bir özet video oluşturmuş.

Bu video dünden beri “İzmir CHP’nin Kalesi mi?” başlığı ile Youtube’ta yayına girmiş bulunuyor.

Benim ile yapılan röportajdan da bazı cümlelere yer verilen bu videoda, konuşmacıların genel kanaati, İzmir’in CHP’nin kalesi olmadığı yönünde. Son dört beş seçimdir CHP’nin bu şehirde uzak ara birinci parti olmasını, konuşmacıların çoğu CHP’ye olan ilgi ve teveccühten ziyade, Erdoğan ve AKP karşıtlığı olarak yorumlamaktalar.

Hepimizin bildiği gibi İzmir, Serbest Fırka’dan bu yana daha çok merkez sağa destek olmuş bir şehirdir. DP, AP’den sonra Yetmişli yılların ikinci yarsında Ecevit CHP’sinin yükselişi İzmir’e de yansımıştır. Ama ondan sonra da yine ANAP ve DYP burada hem genel hem yerel seçimlerde yarışı önde bitirmişlerdir. Abdullah Öcalan’ın Ecevit’in Başbakanlığı sırasında yakalanması ile birlikte seçmen duygusal tepki verip desteğini DSP’ye yöneltmiştir.

Ahmet Piriştina’nın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olması da bu döneme denk düşer.

İzmir de çok değişti şüphesiz siyaset de. İzmir aldığı göçler ve çağımızın sosyal, ekonomik dönüşümleri sonucunda diğer bazı büyükşehirlerden farklı bir sosyo-demografik yapıya sahip olmuştur.

Ellili ve altmışlı yıllarda daha çok fiziki ve sosyal mesafesi uzak yerlerden göç alan İzmir son 25-30 yıldır daha çok komşu illerden ve İstanbul’dan daha çok nüfus almıştır. Dolayısıyla son dönem göçleri daha ziyade orta sınıf ve emekli göçüdür. Ayrıca kültürel mesafesi yakın illerden göç aldığı için de diğer bazı büyükşehirler gibi yoğun uyum sorunu yaşamamaktadır.

Bir de eskiden tarım ekonomisine sahip olan sahil ilçelerinde, artık turizm ekonomisi ön plandadır. Dolayısıyla Erdoğanizmin İslamcı hamleleri buralarda da tedirginliğe yol açmaktadır.

Yine metropolün oy deposu olan Körfez kenarı ilçelerdeki yeni orta sınıf ağırlığı da, bu şehirde endişeli modernleri oransal olarak öne çıkarmaktadır. Endişeli modern seçmen kitlesi sadece metropolün merkez semtlerinde değil kıyı bandındaki ilçelerle birlikte Erdoğan ve AKP karşıtı bir seçmen stokuna yol açmaktadır.

Kırsal bazı ilçelerde ise daha farklı bir yapı görülebilmektedir. Geleneksel sağ seçmen buralarda Erdoğan ve AKP’den merkez ve kıyı bölgelerindeki seçmenler kadar endişe duymamaktadırlar.

Aslında bu yapı sadece İzmir’e özgü de değil. Benzer özellikler taşıyan Aydın ve Muğla’da da CHP, bu endişelerin yükselişi ile büyük avantaj sağlamaktadır.

Bu videoda dikkatimi çeken açıklamalardan biri İzmir eski Büyükşehir Belediye Başkanlarından Yüksel Çakmur’un ifadeleri idi. Çakmur, İzmir’in çantada keklik görülmesinin iyi bir şey olmadığını söylüyor. Nasıl olsa kazanacağız diye hem iyi çalışılmıyor hem de kadrolarda nitelik kaygısı duyulmuyor diyor Çakmur. Yani İzmir’in CHP’nin kalesi gibi algılanması, bir avantaj değil dezavantaj diye haklı bir yorum yapıyor.

Buraya kadar söylediklerimizden hareketle, CHP’nin İzmir’de adaylardan bağımsız olarak başarı elde edeceğini ama bazı ilçelerde belki de Genel Merkeze bazı uyarılar çıkabileceğini iddia etmek mümkün.

Ancak bu, 1 Nisancılar ve küskünlerin beklediği düzeyde olmayacaktır. Çünkü İzmir seçmeninin sosyolojik analizi oyların çok büyük bölümünün otomatik olduğunu ortaya koymaktadır.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Enginar 29 Mart 2024 Cuma 23:21

Engin hoca her zamanki gibi boş yorumlarına devam ediyor... Devam et hoca...Umut işte. Tunç Soyer'den umduğunu bulamadın, belki Cemilim seni bir şey yapar.

Yorumu oyla      0      0  
Kemal Hoca 28 Mart 2024 Perşembe 20:23

Sosyolojik olarak son derece yanlış yorumlar

Yorumu oyla      0      0  
Gerçek anket 31 Mart 28 Mart 2024 Perşembe 14:51

İzmir’de CHP’nln bu dönem ( 31 Mart 2024 ) başarısı veya başarısızlığı , geçmiş dönem ve mevcut dönem belediye başkanlarının başarısı ile ilintilidir . Toplu ulaşımdaki merkez ilçe , çevre ilçe ayrımcılığı ( merkez ilçelerde 120 dakika ücretli aktarma hakkı var . Çevre ilçe otobüslerinde 120 dakika ücretli aktarma hakkı yok . ) Su ücretlerine aylık ÜFE artışına göre zam yapılması . Ulaşımda aktara aktara yurttaşlara eziyet çektirilmesi. Temeli atılan Opera binasının kendi haline bırakılması . ( Projeyi bitirecek paran yoksa , olanı da ne diye betona gömersiniz ) Gereksiz yerlere , gereksiz harcamalar . İsraf . Önceliklerin ihtiyaca göre değil , sahil şeritlerinin daha da güzelleştirmesine ( Çeşme’ ‘ye farklı , Kiraz ‘a farklı gözle bakmak gibi ) göre şekilendirilmesinin vatandaş farkında . Yani arka sıralarmış., kırsalmış söylemlerde var eylemlerde yok . Mevcut belediye başkanının Alaçatı ( Ot ) . Urla , Karaburun ( Nergis ) , Seferihisar dışında düzenlenen herhangi bir festivale ( Kemalpaşa Kiraz , Torbalı Börülce , İncir vb ) katıldığını gören , duyan var mıydı .

Yorumu oyla      0      0  
TC misafir 28 Mart 2024 Perşembe 14:25

Çok güzel tespit, İzmir Chp'nin kalesi değildir akp karşıtlığının kalesidir. Bu sitede birçok kez konuyla 90'lar ortamında akp nin olmadığı bir durumda chp mevcut haliyle %15 oyu zor geçer tespitimi sunuyorum çünkü chp ye oy verenler kötünün iyisine oy veriyor ve konsolide olabileceği başka bir parti yok, muhalif seçmeni konsolide etmek için güven sağlayacak parti de yok. Ne zaman ki akp siyasi ömrünü tamamlayacak işte o zaman gerçek seçim yaşayacağız.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva