HABERLER>EGE
30 Haziran 2015 Salı - 11:47

Koyunlar temiz çevre için suya atlayacak

Denizli’nin Çal İlçesi'nde, 8 asırdır düzenlenen 'Koyun Sudan Geçirme Yarışması' bu yıl çevre kirliliği konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, koyunların suya atladığı Büyük Menderes'teki kirliliğin her geçen gün arttığını belirterek buna duyarsız kalamayacaklarını dile getirdi.

Koyunlar temiz çevre için suya atlayacak

1176 Miryakefalon Savaşı'ndan sonra Türkler'in yerleştiği Çal İlçesi'nde 8 asırdır ‘Koyun Sudan Geçirme Yarışması' düzenleniyor.

Çal Belediyesi, rivayete göre bir çobanın ağa kızına aşkının ardından yöredeki çobanlar tarafından başlatılan bu ilginç yarışmanın bu yıl 22 - 23 Ağustos 2015 tarihlerinde Aşağıseyit Mahallesi'ndeki Büyük Menderes Nehri yatağında yapılacağını bildirdi. MHP'li Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alımı için UNESCO'nun da yakından takip ettiği geleneğin bu yılki ana temasının çevre olacağını açıkladı. Gelişen teknolojiyle birlikte hava, su ve toprak kirliliğinin arttığını ifade eden Başkan Akcan, çevre kirliliği konusunda farkındalık yaratmayı amaçladıklarını kaydetti. Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, koyun yarışlarıyla ilgili hazırlıkların devam ettiğini belirterek, "Dünyanın en ilginç yarışmalarından biri olan ve Koyun Olimpiyatları olarak da adlandırılan Koyun Sudan Geçirme Yarışması'nın bu yılki etkinliğinde çevre konusunda farkındalık yaratmak istiyoruz. Koyunların suya atladığı Büyük Menderes'teki kirlilik oranı her geçen gün artıyor. Büyük Menderes Nehri evsel ve sanayi atıklarının tehdidi altında. Gelişen teknoloji yaşamımıza konfor getiriyor ama hava, su ve toprak kirliliğine de neden oluyor. Günümüzde çevre kirliliği etkilerinin artması ve bu etkilerin doğrudan insan sağlığı üzerinde yarattığı olumsuz sonuçlar nedeni ile çevre kirliliğinin önlenmesi ve bu yönde yapılması gereken çalışmalara verilen önem arttı. Çevre kirliliğiyle yerel yönetimler de etkin mücadele etmelidir. Çevre kirliliğine duyarsız kalamayız. Bu nedenle Çal, Baklan ve Çivril ilçelerinin çobanları, sürülerini suya çekerken çevre için atlatacaklar" diye konuştu.
 
Akcan, bu yılki yarışlarda En Güzel Kuzu, En Güzel Çoban Köpeği ve En Güzel Buzağı Yarışması'nın da yapılacağını, ayrıca şenlik yerinde konser düzenleneceğini sözlerine ekledi.
 
YARIŞMANIN HİKAYESİ
Aşağıseyit Mahallesi'nde her yıl düzenlenen Koyun Sudan Geçirme Yarışması, yöre halkı tarafından yaşandığına inanılan bir efsane aşka saygı için düzenleniyor. Çal'da yaşandığı iddia edilen efsane şöyle; Karakoyunlu aşiretinden bir çoban, 8 asır önce Çal'a yerleşir. Bir beyin koyunlarına çobanlık yapan bu kişi, bey kızına aşık olur. Bey, çobana "Koyunlarına üç gün tuz vereceksin ve Menderes Nehri'nden su içirmeden geçireceksin. Sana o zaman kızımı veririm" der. Çoban, koyunlarına üç gün tuz verir, sürüyü suyun başına getirir ve kaval çalmaya başlar. Sürünün yönetimini üstlenen karakoyun, çobanın aşkına saygıdan su içmeden nehirden karşıya geçer. Sürü de karakoyuna uyar ve su içmez. Koyunların hepsi de susuzluktan telef olur. Ağa kızını yine de çobana vermez. Çoban, beyin adamları tarafından ahıra bağlanır. Ahırdan kaçan çoban dağlara sığınır, mecnun olur. Kısa süre sonra çobanın sevdiği kız da hasta olur ve ölür. Sevdiği kızın ölüm haberini alan çoban ağıtlar yakar ve dağlarda türküler söyler. Yöre halkı, bu büyük aşka saygılarını, Koyun Sudan Geçirme Yarışması ile göstermeye başlar. (dha)

 
İzmir’de zorlu yarış: 230 kontenjana bin 800 başvuru
 
Maliye bakanlığından belediyeleri rahatlatan karar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kadın zabıta itfaiye erini öldürdü!
Denizli’nin Kale Belediyesi'nde görevli zabıta memuru 24 yaşındaki Nesrin ...
Bodrum’da park ve bahçeler mülteci kampı gibi!
Bodrum’da alınan önlemlerle yavaşlayan göçmen akını geçen Pazar gününden ...
Kanala düşen minik İsa yaşam savaşı veriyor
Muğla’nın Fethiye İlçesi'nde evinin önünde oynarken sulama kanalına düşüp ...
 
Belediyeden kiralanan kepçeyle kaçak define kazısı
Denizli'nin Serinhisar İlçesi Kefe Yaylası'nda, belediyeden kiraladıkları ...
Güneş enerjili bisikletiyle Fransa'dan Manisa'ya geldi
Güneş enerjisiyle çalışan bisikleti ile Fransa'dan Türkiye'ye gelen 41 ...
Jet-ski ile umuda yolculuk Sahil Güvenlik'e takıldı
Bodrum'daki bir su sporları merkezinden kiraladığı jet-ski ile 2 Suriyeli ...
 
Uşak'ta asker arkadaşı kazığı!
Uşak'ta, asker arkadaşını sahte altınla 9 bin lira dolandıran iki kişi, ...
Aydın Minik Ali'ye ağlıyor: 12 yaşında beyin tümörüne yenildi
Aydın'ın Efeler İlçesi'nde 8 aydır beyin tümörü tedavisi gören 12 yaşındaki ...
Afyonlu şehit aileleri erken seçim istedi
Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva