HABERLER>EKONOMİ
25 Ağustos 2014 Pazartesi - 10:36

İzmirli ihracatçılardan Rusya’ya hücum

Rusya'nın bazı gıda ürünlerinde Avrupa'ya ambargo koyması, İzmirlileri harekete geçirdi. Süt ve süt ürünleri, kanatlı eti, yumurta üreten firma ve üreticiler, Rusya'ya ihracat için İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne akın etti. Bir gün içinde başvuru yapan firma sayısı 12'yi buldu. İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, ilk etap başvuruların 1 Eylül'de biteceği, 13 Eylül'de ise Rusya'ya ihracatın başlayacağını belirterek, İzmirli firmalara ellerini çabuk tutmaları çağrısında bulundu.

İzmirli ihracatçılardan Rusya’ya hücum

Sinan DOĞAN / EGEDESONSÖZ -  Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'da yaşanan iç savaş nedeniyle Avrupa'dan gıda ithalatına ambargo koyması, Türkiye'ye yaradı. Rusya'ya kanatlı etinden yumurtaya, süt ürünlerinden kırmızı ete kadar çok sayıda gıda ürünü satma şansı yakalayan firmalar, il tarım müdürlüklerine hücum etti. Bir gün içinde 12 İzmirli firma, ihracata uygunluk belgesi almak için İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne başvuru yaptı. Başvuru sayısının 100'e çıkması bekleniyor.

İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, Rusya pazarına ihracat şansını İzmirli firmaların değerlendirmesini istedi. Şu ana kadar çok sayıda başvuru aldıklarını dile getiren Güldal, firmalara ihracata uygunluk belgesi vermek için mesaiyi ve hafta sonu izinlerini kaldırdıklarını açıkladı.

İHRACAT 13 EYLÜL'DE
Güldal, "İlk etap başvurular 1 Eylül'de sona erecek. Rusya'ya ihracat 13 Eylül'de başlayacak. Başvurular sürekli olacak ama ilk başvuranlar daha şanslı olacak. Biz de hemen harekete geçtik. En önemli işimiz Rusya'ya ihracat yapacak firmaları denetleyip, uygunluk belgesi vermek. Cumartesi, pazar, mesai yok. Telefon başında arkadaşlarımız bekliyor. Başvuran firmaların tamamının denetimini hemen yapacağız. Rusya Federasyonu denetimleri Türkiye'nin yapmasını uygun gördü. Bu nedenle bizim denetimimiz yapmamız yeterli" dedi.
İhracat yapmak isteyen firmaların ve üreticilerin belli kriterleri yerine getirdikten sonra bir dilekçe ile başvurması gerektiğini belirten Güldal, kendilerinin hemen denetim yaptığını, uygunluk belgesi alanların anında Rusya'ya bildirildiğini açıkladı. Güldal, denetimi geçemeyen firmaların ise eksikliklerinin hemen kendilerine bildirildiğini ve tamamlaması için destek olduklarını vurguladı.

EN AZ 100 FİRMA
Rusya'ya şimdiye kadar sadece yaş meyve ve sebze ihracatı yaptıklarını hatırlatan Güldal, "Rusya artık diğer ürünleri de Türkiye'den temin edebileceğini söyledi. Görüşmelerde mutabakat sağlandı. Damızlık küçükbaş, büyükbaş hayvan, tarla ürünleri, su ürünleri, yumurta, tereyağı, bal, süt Rusya'ya ihraç edilmeye başlanacak. Bu Türkiye'nin tarımsal ekonomisini çok büyük etkileyecek. İzmir'deki yatırımların fazlalığı, firmaların ihracat alışkanlığı ve ürün yelpazesindeki genişlik nedeniyle en büyük payı İzmir alacaktır" diye konuştu.

Şu ana kadar aldıkları başvurularda süt ürünleri, kanatlı eti, yumurta başvuruları olduğunu dile getiren Güldal, şöyle devam etti: "Küçük ve büyükbaş hayvan için başvurular da var. Kanatlı et, süt ve yumurtada bizim için önemli ihracat potansiyeli var. Rusya pazarı için firmalar ve şehirler yarışıyor. Bu çok önemli. Biz iddialıyız. Daha çok İzmirli firma ve üreticinin Rusya'ya ihracata başlaması il ekonomisi için önemli. Başvurular 100 firmayı bulabilir."

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Burger King ABD’yi terk ediyor
ABD’li fast food zinciri Burger King, merkezini Kanada’ya taşımaya hazırlanıyor. ...
Aslan’dan ‘şişkinlik’ raporu: İnşaat sektörü stoka çalıştı
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, 2014’ün ilk dört ayında konut satışlarında ...
Avrupa'nın domatesi Torbalı'dan gidiyor
45 bin dekar arazide üretilen 30 bin ton kurutulmuş domates, güneşte kurutulduktan ...
 
TED Denizli Koleji eğitim kadrosu yeni döneme hazırlanıyor
86 yıldır ülkemizi gururlandıran mezunlar yetiştiren Türk Eğitim Derneği’nin ...
İhracat patlaması: Çinliler inciri bitirdi!
Son yıllarda Çinliler ve Ruslar'dan gelen yoğun talep nedeniyle Türk inciri ...
İzmir’in tarım ürünleri Rusya Pazarı’na hazırlanıyor
Avrupa Birliği ile ticari ilişkilerini askıya alan Rusya Federasyonu, ...
 
Egeli Giyimciler Paris yolcusu
Ege Giyim Sanayicileri Derneği, (EGSD) de üyeleri ile birlikte Paris'e ...
Bergama’ya yeni maden: Kritik tarih belli oldu
Koza Altın İşletmeleri, Ovacık’tan sonra Bergama’ya ikinci altın madenini ...
ABD'li bankaya rekor ceza
ABD'nin büyük bankalarından Bank of America, 2008'deki mali krizde dağıttıkları ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva