HABERLER>EKONOMİ
25 Ağustos 2014 Pazartesi - 09:28

Avrupa'nın domatesi Torbalı'dan gidiyor

45 bin dekar arazide üretilen 30 bin ton kurutulmuş domates, güneşte kurutulduktan sonra Torbalı’da sektörün önemli fabrikalarında işlenip Avrupa, Kanada, İsviçre ve Amerika’ya ihraç ediliyor.

Avrupa nın domatesi Torbalı dan gidiyor

İZMİR - Tarım ile sanayinin harmanlandığı Torbalı, dünyaya kurutulmuş domates ile açılmaya başladı. Bir zamanlar pamuk cenneti olan, fakat fiyatların düşmesi ile domatese yönelen çiftçilerin yüzünü Avrupalı tüketicilerin kuru domates tercihi güldürdü. Yılda 45 bin dekar domatesin ekildiği Torbalı’da bir yanda dev salça fabrikaları bir yanda büyük kurutmalık seraları ile adeta ‘domates zenginliği’ yaşanıyor. İç piyasada henüz keşfedilmeyen fakat yurt dışında genellikle meze ve pizza malzemesi olarak kullanılan kuru domates, Torbalı ovasını yurt dışına açtı. Torbalı ovasında üretilen domateslerin büyük bir bölümü salçalık olarak kullanılırken, % 40′lık bir kısmı da kurutuluyor. Kurutulmuş domatesler, Avrupa, Kanada ve Amerika gibi ülkelerde genellikle pizza malzemesi ve meze olarak kullanılıyor. Torbalı’da 30 bin ton domatesin kurutulup ilçedeki fabrikalarda işlendiğini söyleyen Torbalı Ticaret Odası (TTO) Başkanı Abdulvahap Olgun “Ülke sanayisinde önemli bir yer tutan ilçemiz tarımsal üretim ve pazarlama açısından da önemli bir potansiyele sahip. Son yıllarda ilçemizde çok sayıda kurutulmuş domates işlemesi yapan fabrika faaliyete geçti. Bun işletmeler tarıma dayalı sanayiyi geliştiriyor” dedi.
İKLİM UYGUN
Türkiye'de domateslerin çok büyük kısmı güneşte kurutuluyor. Torbalı, domates üretiminde söz sahibi ilçelerin başında geliyor. İklim şartlarının uygun olması sebebiyle domateslerin bir kısmı kurutuluyor ve ihraç ediliyor. İlçedeki salça fabrikaları, ovadan aldıkları domateslerden ürettikleri salçaları yurt içi ve yurt dışı piyasasına satarken, kurutma yapan firmalar da güneşin altında kuruttukları domatesleri dünyanın dört bir yanına gönderiyor. Domates piyasası günden güne büyürken, BT Food, Seven Food, VSM Gıda, Bapa Gıda, Oylum Gıda ve Özparıltılar gibi firmalar başta olmak üzere birçok fabrika, kurutmalık domates işlemesi yapıyor. Kamyonlarla seralara gelen domatesler, işçiler tarafından ikiye bölünüp güneşin altında kurumaya bırakılıyor. 5 gün boyunca kavurucu güneşin altında kalan domatesler, sık sık ilaçlanarak steril hale getiriliyor. İyice kuruyan domatesler, daha sonra toplanıp fabrikaya getiriliyor. Burada ayrıştırılan domatesler paketlendikten sonra, anlaşmalı firmalar aracılığıyla yurtdışı pazarında satışa sunuluyor. Kurutma ve paketleme dahil tüm işlemler 1 ay sürüyor.
PAZARLAMASI KOLAY
Yıllarca tüccarlarla fiyat ve pazarlama sorunu yaşayan üreticinin kurutmalık domatesi satması çok kolay. İhracatçı firmalar ile üreticiler arasında sözleşme yapılarak ekim gerçekleştiriliyor. Bu yüzden de pazar sorunu yaşanmıyor. Üreticiler, sözleşmede belirtilen miktardaki ürünlerini tarlalardan toplayıp işledikten sonra güneşte kurutuyor. Daha sonra da bunlar anlaşmalı işletmelere götürülüp, hijyenik ortamda vakumlanıp paketlenip Avrupa ve Amerika'ya ihraç ediliyor.
Torbalı’nın önde gelen kurutulmuş domates işletmelerinden olan BT Food yılda 600 ton ürünü yurt dışına gönderiyor. Avrupa ülkeleri, Kanada ve Amerika’ya kurutulmuş domates ihraç eden firmada kurutma işlemi yaklaşık 1 ay sürüyor. 10 yıldır bu sektörde olduğunu, ilginin her yıl biraz daha artığını söyleyen firma sahibi Bülent Tansuğ, “İhracat miktarımız her yıl artıyor. Avrupalı kuru domatesi genelde salata, meze ve pizzalarda kullanıyor. Bizde fazla bilinmeyen ama diğer yurt dışında çok tutulan kurutulmuş domates iyi bir ihraç ürünü oldu. İlgiden memnunuz.  Gelişmekte olan bir sektörün içerisindeyiz. İlerleyen yıllarda iç piyasada da kurutulmuş domatesin yaygınlaşacağını düşünüyorum” dedi.
DOMATES, EKMEK KAPISI OLDU
Torbalı, tütün ve pamuğa alternatif olarak sunulan domates sayesinde tarıma dayalı ekonomisini güçlendirdi. 45 bin dekarlık bir alanda 200 bin ton domates yetiştiren Torbalılılar, ürünlerinin % 40’nı salçalık, kurutmalık ve sofralık olarak değerlendiriyor. Tat, Tukaş, VSM, Oğuzcan Gıda gibi Türkiye’nin önde gelen salça fabrikaları ve firmaları, binlerce ton domates işlerken, ilçe dışından da çok sayıda firma ve tüccar Torbalılı çiftçilerden ürün alıyor.  Yoğun iş gücüne ihtiyaç duyulduğu için Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep, Mardin, Muş, Van ve Suriyeli göçmenler bu işte çalışmak için yılın 3 ayı Torbalı’ya geliyor.
OLGUN: TARIMA DAYALI SANAYİ GELİŞİYOR
Türkiye’de çok fazla tüketilmeyen kurutulmuş domates, dünyanın birçok ülkesinde büyük ilgi görüyor. Torbalı’da her yıl yaklaşık 30 bin ton kurutulmuş domates, Avrupa’nın tamamına, Amerika, Kanada, Avusturya, Brezilya, Polonya ve İsviçre gibi ülkelere ihraç ediliyor. Torbalı Ticaret Odası Başkanı Başkanı Abdulvahap Olgun, “Ülke sanayisinde önemli bir yer tutan Torbalı, tarımsal üretim ve pazarlama açısından da önemli bir potansiyele sahiptir. İlçemizde son yıllarda tarıma dayalı sanayi anlamında hareketli bir pazar oluştu. Torbalı ovasındaki çiftçilerimiz yetiştirdiği domatesi kurutarak Avrupa ülkelerine ihraç etmeye başladı. Bölgemizin ikliminin domates kurutmaya gayet uygun olması çiftçilerimiz için avantaj oluşturuyor. Ovamızda büyük bir itina ile kurutulan ürünlerimiz İzmir’deki büyük ihracat firmaları aracılığı ile Avrupa kıtasının yanı sıra Amerika ve Avustralya kıtasındaki ülkelere de ihraç ediliyor” şeklinde konuştu.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TED Denizli Koleji eğitim kadrosu yeni döneme hazırlanıyor
86 yıldır ülkemizi gururlandıran mezunlar yetiştiren Türk Eğitim Derneği’nin ...
İhracat patlaması: Çinliler inciri bitirdi!
Son yıllarda Çinliler ve Ruslar'dan gelen yoğun talep nedeniyle Türk inciri ...
İzmir’in tarım ürünleri Rusya Pazarı’na hazırlanıyor
Avrupa Birliği ile ticari ilişkilerini askıya alan Rusya Federasyonu, ...
 
Egeli Giyimciler Paris yolcusu
Ege Giyim Sanayicileri Derneği, (EGSD) de üyeleri ile birlikte Paris'e ...
Bergama’ya yeni maden: Kritik tarih belli oldu
Koza Altın İşletmeleri, Ovacık’tan sonra Bergama’ya ikinci altın madenini ...
ABD'li bankaya rekor ceza
ABD'nin büyük bankalarından Bank of America, 2008'deki mali krizde dağıttıkları ...
 
Ziraat, Bank Asya dosyasını kapadı!
Ziraat Bankası, Bank Asya ile resmi olmayan satın alma görüşmelerini öncelikleriyle ...
Azeriler yatırımda aslan payını İzmir’e ayırdı
Socar'ın Aliağa'da yatırımları devam ederken, Azeriler yeni yatırımlar ...
Flaş! Banka ücretlerinde yeni dönem
BDDK'nın yeni taslağıyla 20 kalem dışında hiçbir ücretin alınamayacağı ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva