HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
28 Mart 2024 Perşembe - 10:28

İzmir’in silüetini değiştirecek plan!

Daha önce TMMOB Şehir Plancıları Odası açtığı davalar sonucunda iptal edilen ‘Buca Fırıncılar Toplu İşyeri’ planları İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bir kez daha askıya çıkarıldı. Plan değişikliği ile birlikte Şahin Tepesi olarak bilinen bölgede kalan ve fırıncılar çarşısı olarak planlanan bölge konut ve ticarete açıldı.

İzmir’in silüetini değiştirecek plan!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediyesi tartışmalı, Buca Fırıncılar Toplu İşyeri planlarını yeniden yayımladı.

Tapuda Tınaztepe Mahallesi sınırlarında 7678, 7679, 7680, 7681, 7682, 7683 ada ve muhtelif parselleri kapsayan bölgenin 1/25 bin ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı değişikliği ve 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliği askıya çıkarıldı.

Askıya çıkan imar planına göre; 65 bin 655 metrekare büyüklüğündeki alandaki belediye hizmet alanı, kültürel tesis alanı ve park alanının dağılımında değişikliğe gidildi. Planla birlikte ticaret konut alanı eklenirken, belediye hizmet alanında önemli bir ölçüde küçülmeye gidildi.

FIRIN GİTTİ, KONUT GELDİ
Planlama alanının 37 bin 830 metrekarelik kısmı ticaret-konut alanı, bin 485 metrekarelik kısmı belediye hizmet alanı, 9 bin 25 metrekarelik kısmı eğitim alanı, 14 bin 760 metrekarelik kısmı park ve yeşil alanı ve 2 bin 555 metrekarelik kısmı yol ve otopark olarak ilan edildi.

ŞAHİN TEPESİ’NDE
Planlama alanı ise İzmir manzaralı Buca Şahin Tepesi olarak bölgede kalıyor. Planlama alanının hemen yanı başında ise 15 katlı OYAK Buca Konutları yer alıyor.



RAPOR: FIRINCILAR ÇARŞISINA İHTİYAÇ KALMADI
Plan değişikliğine gerekçe olarak Buca’nın mekânsal ihtiyaçlarının dönüşüme uğradığı ifade edildi. Plan değişikliğinde “Bu durum göstermektedir ki, 2030 yılını hedefleyerek 2012 yılında hazırlanan 1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı'nın, başta depremler olmak üzere 2030 yılına ulaşmadan meydana gelen ve planın hazırlandığı dönemin koşullarını ani ve kritik bir biçimde değiştiren faktörlere istinaden güncellenmesini gerektirmektedir. Bu bağlamda; zaten yaklaşık 25 yıllık bir sürecin ardından Ekmek Fırıncıları Toplu İşyeri Alanı olarak kullanılması ihtimali ve gerekliliği kalmayan rapor konusu alanın, kentin ihtiyaç duyduğu yeni ve nitelikli yerleşim alanları oluşturulmasına katkı sağlayacak bir biçimde değerlendirilmesi potansiyeli göz önünde bulundurulmuştur” denildi.

İLK PLAN MAHKEMEDEN DÖNMÜŞTÜ
İlk olarak askıya çıkan 1/25 bin ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Plan değişikliği TMMOB Şehir Plancıları Odası açılan dava sonucunda 2020 yılında İzmir 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. 

Mahkeme kararında “her ne kadar dava konusu plan değişikliğinin 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda öngörülmüş olan “Kentsel Yerleşik Alan” plan kararına aykırı olmamasına karşın, yapılan değişikliğin; mevzuat hükümleri açısından, şehircilik ilkeleri ve planlama esasları açısından uygun bilimsel ve nesnel gerekçelerinin bulunmaması ve bu amaçla gerçekleştirilen plan değişikliği çalışmasının yasal olarak zorunluluk içermemesi, diğer yandan; bölgede kısmen öngörülen Kentsel Gelişme Alanı kullanım kararının gerek plan ana kararlarında kamusal amaçlı planlanmış olan kullanım alanlarının bütünlüğünü zedeleyici mahiyette olması, nüfus projeksiyon hesaplarında öngörülmeyen ilave bir nüfus getirecek olması nedenleri ile hizmet bölgesi içerisinde küçültülen teknik ve sosyal altyapı alanları için eşdeğer alan ayrılmadan yapılan dava konusu plan değişikliğinin şehircilik ilkeleri, planlama esaslarına, imar mevzuatına ve kamu yararına aykırı olduğu…” ifadeleri yer aldı.



KAMUDAN ÖZEL MÜLKİYETE
Öte yandan planlama alanı kamuya aitken süreç içerisinde özel mülkiyete geçti. 1988 tarihinde Maliye Hazinesi adına kayıtlı olan 7586 ada 3 ve 4 parsellerin sonraki süreçte SS. Buca Şirinyer Fırıncılar Kooperatifi’ne satışı gerçekleştirilmiş, sonrasında 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 18.maddesi doğrultusunda yapılan imar uygulaması sonucunda 7678, 7679, 7680, 7681, 7682, 7683 ve 7684 no’lu adalar oluşturularak şahıs mülkiyeti adına tescil edildi.

 
CHP Bornova adayı Eşki: Mutlu insanların kenti olacak!
 
CHP Bayraklı adayı İrfan Önal: Engelleri birlikte aşacağız
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bilge 28 Mart 2024 Perşembe 21:41

Vatandaş isimli yorum yapan kişi Deprem bahanesi ile Buca ‘daki ORMAN lara gözünü dikmiş. Seni ağaç düşmanı seni .

Yorumu oyla      0      0  
Bilge 28 Mart 2024 Perşembe 20:59

YEŞİL KATLİAMI Katliamı yapan???? Akbelende yapılandan bunun be farkı var ??? Şehir plancıları son ağacı kesinceye kadar devam . Bu plana mesleki olarak imza atılabilir mi ???

Yorumu oyla      0      0  
Depremzede Aile 28 Mart 2024 Perşembe 16:13

Öncelikle bu atıl alanların bir an önce projelendirilmesi ve konut ihtiyacına katkı sağlamaları kıymetli.ÜLKEMİZİN BİR DEPREM GERÇEĞİ VAR,BUNU YAŞAYANLAR BİLİR.Uzaktan ahkam kesmek kolay.Bir an önce sağlam zeminlerin yapılaşma için projelendirilmesi lazım,zaman aleyhimize işliyor.İzmir de tehlike çanları İstanbuldan çok ciddi çalıyor,bunu görmezden gelenler olası bir depremin sorululkuğunu taşıyacaktır.

Yorumu oyla      2      0  
Vatandaş 28 Mart 2024 Perşembe 14:52

Deprem ülkenin ve izmirin bir gerçeği bataklık zeminlerde yapılaşmanın terk edilmesi yüksek yerlerin tercih edilmesi bir zorunluluk, izmir depremi gerçekleşirse bayraklı bornova Karşıyakadan onbinlerce insan bucaya taşınacak zaten

Yorumu oyla      2      0  
28 Mart 2024 Perşembe 12:00

Sizi çakallar sizi ne işler çevirdiğinizin farkındayız. Orada ağaç orman yok mu? Başakası bir şey yapmaya kalkınca çivi çaktırmaz. Kendileri devreye girince yeemdiği nane kalmaz.

Yorumu oyla      3      2  
TC misafir 28 Mart 2024 Perşembe 11:18

Her yeri imara açın boş arazi kalmasın, iyice akp ye benzediniz.

Yorumu oyla      1      1  
Salih Uzun 28 Mart 2024 Perşembe 10:43

Giderayak ne bu plan? Allah aşkına herkes bir şeyin içine girmiş çıkamıyor resmen.. Yazık

Yorumu oyla      1      2  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ahşap binalar için yeni düzenleme
Ahşap binaların tasarım, hesap ve yapım esaslarına ilişkin yönetmelik ...
Özhaseki: Türkiye'nin yarısı yenilenmeli
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Türkiye'nin ...
'Kentsel dönüşümden başka çare yok!'
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Kentsel ...
 
Kazdağları’nda ‘eko-turizm’ talanı!
Kazdağları’nda ‘kırsal turizm tesisi’ diye adlandırılan 45 yeni imar projesine ...
İzmir’in en çok beğenilen projesi Avcılar Lusso oldu
Türkiye ve Avrupa'nın önde gelen iş insanları ve ailelerin yeni yaşam ...
TÜİK İzmir verilerini açıkladı... Konut satışları arttı!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2023 yılı Şubat ayında ...
 
Rakamlar belli oldu... Şubatta konut satışları arttı
Türkiye genelinde konut satış sayısı şubatta geçen yılın aynı ayına göre ...
Denize sıfır rezidans!
Çeşme Belediyesi’nin geçen yıl satışa çıkardığı denize sıfır parsele rezidans ...
İZDEDA'dan 'acil dönüşüm' çağrısı!
Acil dönüşüm çağrısında bulunan İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva