HABERLER>YAŞAM
29 Ekim 2014 Çarşamba - 00:18

Flaş! Bakan Yıldız: Madene 10 bin ton su doldu

Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesinde bulunan özel bir kömür ocağında meydana gelen kazada yerin 375 metre altında mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmaları sürerken, Bakan Yıldız’dan flaş bir açıklama daha geldi. Bakan Yıldız, maden ocağına dolan suyun miktarının yaklaşık 10 bin metreküp olduğunu söyledi.

Flaş! Bakan Yıldız: Madene 10 bin ton su doldu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, saat 22.30 sıralarında basın mensuplarına yönelik bilgilendirme açıklaması yaptı.

- 18 İŞÇİ YERİN 375 METRE ALTINDA MAHSUR!...

Sebebini net olarak ortaya koyamadıkları, gerekçelerini daha sonra araştıracakları bir suyun maden ocağına dolduğunu belirten Bakan Yıldız, maden ocağına dolan suyun miktarının yaklaşık 10 bin metreküp olduğunu söyledi. Bakan Yıldız, şöyle konuştu: "Takribi 10 bin ton civarında ve su bir yandan besleniyor. Şu anda kurulan pompalarla da öncelikle amacımız suyun deşarj edilmesini sağlamak, mutlaka dışarıya çıkarılmasını sağlamak. Şu an elimizdeki kotlar maden ocağında suyun belli bir seviyeye kadar geldiğini gösteriyor. Zaman aleyhimize işliyor. Farklı haberler duyuyoruz. Burada 3 bakanımız var. Bakanlarımızdan farklı bir haber duymadıkça bunun aksini konuşmamak lazım. Şu anda hiçbir işçi kardeşimize ulaşabilmiş değiliz. Dalgıçlarımız da bir yandan buraya intikal ediyor. Çünkü tamamen madenin altı suyla dolmuş durumda."
 
ÇALIŞMALAR GECE BOYU DEVAM EDECEK
Ermenek'te 5 ocak olduğunu, bunun ikisinin denetimler sonrası kapatıldığını anlatan Bakan Yıldız, diğer 3'ünün faaliyetlerinin devam ettiğini bildirdi. Bakan Yıldız, halen yer altında 18 işçinin olduğunu dile getirerek, "Mersin, Konya, Karaman ve Ermenek'ten bizim ihtiyacımız olan jeneratör, pompa ve her türlü kabloların sevkiyatı yapılıyor. Şu anda pompanın biri çalışmaya başladı. İkincisi de kuruluyor. O da inşallah bir süre sonra deşarj etmeye başlayacak. Ama daha güçlü pompaların da bir yandan sevkiyatını yapıyoruz. Kederli, sıkıntılı ailelere geçmiş olsun diyorum. İnşallah korktuğumuzdan daha iyi bir sonuca ulaşırız. Çalışmalar gece boyu devam edecek" dedi.
 
 Su seviyesinde 2 saatte bir metrelik yükselmenin devam ettiğini kaydeden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Bu yükselmenin mutlaka önüne geçmemiz lazım. Ondan sonra da o seviyeyi indirip arkadaşlarımıza ulaşmak lazım. Zor bir süreç, sıkıntılı bir durum ama bu konuyu burada doğru bir şekilde yönetmek durumundayız" ifadelerini kullandı.
 
SU SEVİYESİ İŞÇİLERİN BULUNDUĞU KODUN ÜZERİNDE
Sadece bu bölgede 5 kömür ocağı işletmesi bulunduğunu anlatan Bakan Yıldız şunları söyledi: "Haziran ayındaki yaptığımız denetimlerde, bu ocakta bir kısım eksiklikler tespit edilip kapatılmıştır. Bunun üzerine yine o eksikliklerin giderilmesi ile alakalı süre verilmiştir. Tanınan süre içinde eksiklikleri giderdiler ve takribi 3 ay sonra tekrar işletmeye açılmıştır. İçerdeki bu su nereden deşarj oluyor, buraya hangi kotlardan, hangi seviyelerden, önceki işletilen madendeki biriken sular mı buraya akıyor, onlar mı boşaldı, yoksa herhangi bir kaynaktan mı besleniyor, bunlar üzerinde çalışmalar tamamlandıktan sonra inceleme yapılacak."
 
Bakan Taner Yıldız, tek amaçlarının işçilere ulaşıp, onları yeryüzüne çıkarmak olduğuna dikkati çekerek, "Çünkü şu anda ciddi bir risk altındalar. Ciddi bir sıkıntı var ve zaman da aleyhimize işliyor. Su seviyesi işçilerin en son tespit edildiği kodun daha üzerinde. Bu da bizim son derece canımızı sıkıyor" dedi.
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da çok üzücü bir hadiseyle karşı karşıya olduklarını bildirdi. Yer altındaki işçilerin ailelerine geçmiş olsun dileklerinde bulunan Elvan, şöyle konuştu: "Bugün sabah toplam 34 işçi vardiyaya giriyor. Öğlen yemek yerken bu hadise meydana geliyor. Aniden bir su patlaması şeklinde olduğunu ifade ettiler. Bunun detayları araştırılacak. 16 kardeşimiz kurtuluyor. Hızlı bir şekilde desandere ve nefesliği kullanarak, çıkıyorlar. Ancak diğer arkadaşlarımız şu an yer altındalar. Buradaki öncelikli hedefimiz bir an önce yer altındaki suyu boşaltmak. Bununla ilgili tüm organizasyonlar yapıldı. Kızılay, AFAD ve ilgili tüm kuruluşlarımız buradalar. Buna ilave olarak, ihtiyaç olması halinde telefonlar için 3 adet mobil istasyon kuruyoruz. Çalışmalarımıza devam edeceğiz."
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise kömür madeninde 180 sigortalı işçinin kayıtlarda mevcut olduğunu belirtti.


 
MADENCİ YAKINLARINDAN BAKANLARA TEPKİ
Kriz merkezindeki değerlendirmenin ardından maden ocağına gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ocak önünde yakınlarını bekleyenlere 'Geçmiş olsun' dedi.
 
Kardeşleri ocakta olan Aysel Öztürk ile eşi Ali Haznedar'ın ardından gözyaşı döken 3 çocuk annesi ve hamile Fadime Haznedar, isyan etti. Önünde eğilerek,  "Acımız hepimizin, şu anda pompalarla su çekiliyor" diyen Bakan Elvan'a Fadime Haznedar, “Canlarımız gitti, bize zehir ettiniz" diye ağladı. Bakan Elvan'ın, "Saat 18.00'den beri buradayız, yanınızdayız" sözlerine rağmen ağlayan hamile kadın, “Canımız yandıktan sonra ne olur?" dedi.
 
BAKAN ÇELİK: BAŞKA EKSİKLER DE VAR
Madenci yakınları Torba Yasa sonrası işletmenin öğle yemeğini madende yedirdiğini söylerken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işçilerin çalıştığı noktada firmanın 25 metre sondajını yapmadığını söyledi. Bakan Çelik, şöyle konuştu: "25 metre derinlikte sondaj yapılmadığı haziran ayındaki tespitlerimizde var. Sondaj sonrası çalışma yapılmalı. Başka eksiklikler de var. Yoksa 10 bin metreküp su nereden geliyor, nasıl geliyor? Ya patladı su ocakta bu kadar yükseldi. Yeraltı suyu geldi. Bunların hepsi bu su tahliye edildikten sonra ortaya çıkacak tabloya göre netleşecek bir konudur. 24 saat içerisinde bu su tahliye edilecek. Suyun nereden geldiği çok önemli."
 
Bakan Çelik, özel şirkete ait maden ocağını daha önce 2 kez su bastığı yönündeki bilginin kendilerine iletilmediğini kaydetti. 3 bakan, ailelerle görüştükten sonra baket takıp madenin girişinde inceleme yaptı.
 
CANLI YAYIN ARAÇLARI GERİ ÇEKİLDİ
Maden ocağı önünde çalışmaları engellediği gerekçesiyle bölgedeki canlı yayın araçları jandarma ekipleri tarafından ocağın 400 metre gerisine çektirildi.
 
Kızılay, bölgedeki kurtarma çalışmalarını endişeli gözlerle takip edip madenci yakınlarına battaniye dağıttı. (dha)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ümit Yaldız yazdı: Baro seçimlerini (aslında) kim kazandı?
Uzun zamandır ülkedeki tartışmaların odağında yargı var. Ve yargı erki, ...
İzmir polisi bir hafatada 434 kişiyi yakaladı
İzmir Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin, son bir haftada kent merkezinde, ...
AYM'den 6.5 milyon işçiye iyi haber!
Anayasa Mahkemesi'nin Sendikalar Yasası'nın bazı maddelerini iptal etmesiyle ...
 
İzmir'deki sokak ortasında infazda flaş gelişme
Konak’ta tabancayla başına 3 el ateş edilerek öldürülen 30 yaşındaki Ramazan ...
Başkan Pekdaş anlattı: O davayı neden açtı?
Konak Tünelleri için verilen “ÇED gerekli değildir” kararına karşı Çevre ...
Yeşim Ölgün yazdı: Bir 'küçük esnaf' meselesi; Vurun abalıya!
Küçük esnaf çocuğuyum ben. Onur duyuyorum… Meslek yaşamımın yedi yılı, ...
 
Gönül Soyoğul yazdı: Benim penceremden baro seçimleri
Hemen hemen tüm meslek odaları, sivil toplum kuruluşlarının seçimlerini ...
İzmir’deki fabrikada feci kaza: 7 işçi yaralı
İzmir’in Kemalpaşa İlçesi'ndeki bir fabrikada onarım çalışması yapan 7 ...
İzmir'de kahreden borç intiharı: Kızıma iyi bakın...
Aliağa’da bir bankaya kredi borcu taksitini ödeyemediği için bunalım girdiği ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva