HABERLER>EKONOMİ
23 Temmuz 2015 Perşembe - 12:32

Deniz Baykal’ın seçim mesajı piyasaları sarstı!

Piyasalarda tansiyon Deniz Baykal'ın "Kasımda seçim var" açıklamasının ardından daha da arttı. Euro 3 lirayı aştı, dolar 2.72'nin üzerinde. Borsada ise kayıplar yüzde 1'i geçti.

Deniz Baykal’ın seçim mesajı piyasaları sarstı!

Suruç'ta meydana gelen patlamanın ardından dün iki polisin öldürülmesi ve protestolarda çıkan olaylar, önümüzdeki günlerde de gerginliğin devam edebileceği endişesi ile piyasaları da etkiliyor.


CHP Milletvekili Deniz Baykal'ın bugünkü açıklamaları ise tam anlamıyla dolar ve Euro'yu fırlattı. AK Parti'nin hükümet kurmak istemediğini belirten Baykal'ın, "Koalisyon görüşmeleri tiyatrodan ibaret. Kasımda seçim var" sözleri ile birlikte Dolarla birlikte Euro da yükselişe geçti ve 3 lirayı aştı.
 
BORSADA KAYIPLAR YÜZDE 1'İ GEÇTİ
Güne 2.9572 seviyesinde başlayan Euro/TL 3.0012'ye kadar yükseldi. Euro/TL en son 6 Temmuz'da 3 liranın üzerini gömüştü.
 
Dolar ise 2.72'nin üzerinde işlem görüyor. Borsada ise kayıplar yüzde 1'i aştı.
 
ALB Forex Araştırma Uzmanı ve vatan.com.tr UZMANPARA Yazarı Enver Erkan, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
 
'CDS'LER YÜKSELDİ, TÜRKİYE 3. SIRADA'
"Hafta başından bu yana yurtiçinde fiyatlamaların kaynağının değişmesi ve risk algısının yükselmesinin piyasalarda da negatif yönde eğilimi artırdığını gözlemliyoruz. Suruç’taki terör saldırısının ardından bağlantılı haber akışının devam etmesi ve oluşan güvenlik sorunları risk priminde artışa neden oldu. Bugün itibarıyla Türkiye’nin risk primini ifade eden 5 yıllık CDS’leri 219,85 seviyesine yükselmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında Rusya ve Brezilya’dan sonra 3. sıraya yerleşmiştir.
 
'SİYASİ AÇIKLAMALAR TEDİRGİNLİĞİN VADESİNİ UZATABİLİR'
Türkiye’nin risk priminde son olaylarla artan yükseliş eğilimi de başta tahvil piyasasına, bununla bağlantılı olarak da para piyasasına ve hisse senedi piyasasına yansımıştır. Bu nedenden dolayı TL çaprazlarında da yukarı yönlü hareket ivme kazanmıştır. Ancak koalisyon hükümetine ilişkin beklentiler de piyasa fiyatlamalarının merceğinde yer almaya devam ediyor. Önceki günlerde Ak Parti’nin ve MHP’nin parti teşkilatlarına “erken seçime hazır olun” talimatı verdiğine ilişkin haberlerin ardından CHP kanadından da Kılıçdaroğlu’nun ve Baykal’ın erken seçim ihtimalini kuvvetli bulduklarına ilişkin açıklamaları haberleri piyasalarda tedirginliğin vadesini uzatabilecektir. Ancak erken seçim riskinin fiyatların içine girdiğini söylemek için fiyatlama davranışlarının daha fazla negatif eğilim gösterdiğini görmek gereklidir.
 
'HENÜZ EN KÖTÜ NOKTADA DEĞİLİZ'
Haziran’dan sonraki fiyat hareketleri irdelendiğinde, henüz en kötü noktada olmadığımızı görmekteyiz. Bununla beraber, ilerleyen günlerde bu sınıra yaklaşma ihtimalimiz bulunmaktadır.
 
Dolar endeksi gün içinde 97,00 seviyesine geri çekildi, ancak sepet kur 2,85 seviyesi üzerine yükseldi. Bu da hareketlerin kaynağının iç gündem olduğunu göstermektedir. TL’de hızlanan değer kaybı eğilimiyle beraber kendini 2,70 seviyesi üzerine sabitleyen USDTRY paritesinde fiyatlama davranışları değişmediği takdirde 2,75 seviyesi hedef olarak izlenebilecektir. Kurdaki algının değişmesi için olumlu haber akışı etkisiyle 2,70 aşağısına hareketlenme görülmelidir. 2,70 korunduğu sürece TL aleyhine volatilite devam edebilir.
 
EURTRY paritesinde de, hem gevşeyen dolar endeksi nedeniyle EURUSD paritesinde yükselişin, hem de diğer bağlı değişken USDTRY paritesinde volatilitenin TL aleyhine artması neticesinde sert yukarı yönlü hareket gözlenmiştir. Özellikle USDTRY paritesinin 2,70 üzerinde kalması, TL’nin Euro’ya karşı da değer kaybetmeye devam etmesine etkide bulunabilir. Bu durumda da 3,00 üzeri hedeflenebilecektir."

 
‘İzmir’in Çernobili’ için ‘acil ÇED’ çağrısı!
 
İGC Başkanı Dikmen: Sansür var, bayram yok!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 23 Temmuz 2015 Perşembe 13:28

Sn. Baykal'ın öngörüsüne katılıyorum.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dolar bir ayın zirvesinde
Suruç patlamasının ardından artan endişelerle dolar son bir ayın en yüksek ...
Alaçatı’da 4 gün moda rüzgarı esecek
Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) tarafından Alaçatı'da 4 gün boyunca ...
Ambargo kalktı: TTO İran yolcusu
Batı ile Nükleer anlaşma imzalayan İran’da ambargonun kalkması ile oluşan ...
 
Esen Plastik 40 yaşında
Plastik sektörünün İzmirli çınarı, genişleyen ürün yelpazesi, gelişen ...
Koç Holding’e izin çıkmadı
Rekabet Kurulu, Yıldız Holding'in bağlı olduğu Beta Marina Liman ve Çekek ...
Flaş! Altın yere çakıldı, dolar yükseliyor
Altının ons fiyatı Mart 2010'dan bu yana en düşük düzey olan 1.088 dolara ...
 
Bakan Şimşek açıkladı: Vergi sistemi sil baştan!
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 1961 yılından bu yana uygulamada olan Vergi ...
Ege’nin ihracatı 6 ayda eridi!
Ege Bölgesi, 2015 yılının Ocak - Haziran döneminde 7 milyar 925 milyon ...
Yastık altından 45 ton altın çıktı!
İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Alternatif Satış Kanalları Altın Bankacılığı ...
 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva