HABERLER>GÜNCEL
23 Temmuz 2015 Perşembe - 12:28

‘İzmir’in Çernobili’ için ‘acil ÇED’ çağrısı!

Gaziemir’de ‘İzmir’in Çernobil’i olarak adlandırılan kurşun fabrikasının radyoaktik atıklarının bertarafı için yargının verdiği ‘ÇED gereklidir’ kararının üzerinden 2 ay geçmesine rağmen adım atılmaması nedeniyle bakanlık, valilik ve TAEK’e acil çağrı geldi.

‘İzmir’in Çernobili’ için ‘acil ÇED’ çağrısı!

EGEDESONSÖZ – İzmir’in Gaziemir ilçesinde yer alan kurşun fabrikasının rakyoaktif atıkları kentte gündem olmaya devam ediyor.
 
‘İzmir’in Çernobil’i olarak adlandırılan istif alanında 2014 yılında başlayan bertaraf süreciyle ilgili yargı süreci Mayıs ayında sonlanırken, davacı sivil inisiyatiften önemli bir çağrı geldi.

Temizleme çalışmaları için İzmir Valiliği tarafından verilen, "Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu gerekli değildir" kararıyla ilgili, İzmir 2. İdare Mahkemesi yürütmenin durdurulması kararını verdi. Aynı mahkeme Mayıs ayında aldığı kararla ‘ÇED gerekli değildir’ kararını iptal etmişti.

Davacı Aydın Mahallesi sakinler, Yeşiller ve Sol Partisi ve EGEÇEP cephesi kararın üzerinden 2 ay geçilmesine rağmen adım atılmamasına isyan etti.

Yapılan yazılı açıklamada, bakanlık, valilik ve TAEK ÇED süreci için bir an evvel harekete geçmesi istendi.



İŞTE O AÇIKLAMA
 
İzmir'in merkez ilçeleri Gaziemir/Karabağlar'daki nükleer atıkları sağır sultan duydu, ama bu atıkların ticaretini, depolanmasını engellemesi gereken, atık bölgesindeki insanların sağlıklı yaşamasını sağlamakla yükümlü olan kamu idareleri, kamu görevlileri duymazdan, bilmezden geliyor.
 
Kurşun Fabrikası atıkları içende radyoaktif atıklar 2007 yılında Türkiye Atom Enerji Kurumu (TAEK) tarafından resmen tespit edildiği halde, çevresinde yoğun yerleşimin okulun yer aldığı fabrika sahası halen radyoaktif ve tehlikeli atıklarla dolu.
 
Ortada duran hakikat; Türkiye'nin üçüncü büyük kenti olan İzmir'in göbeğinde nükleer santral atıkları var ve İzmirliler'in sağlığı için tehlike saçmaya devam ediyor. TAEK de İzmir Valiliği de buradaki nükleer ve tehlikeli atıkların miktarı ve ne kadar tehlikeli olduğunu biliyor ama sorunu çözmüyorlar. Diğer yandan atıkların nereden hangi yollarla getirildiği, yasadışı nükleer atık ticaretinden kimlerin sorumlu olduğu halen açıklanmadı. Şirket yetkilileri hakkında açılan davada beraat kararı verildi, kamu görevlileri hakkında dava dahi açılmadı, ortada suç var ama suçlu yok!
 
2014 yılı yaz aylarında "atıkları ayrıştırıp temizliyoruz" dediler, konunun uzmanları "öyle temizleme olmaz, kaş yapacağız derken göz çıkartıyorsunuz" diye uyardılar ama dinleyen olmadı.  Daha sonra ortaya çıktı ki nükleer atıkların ayrıştırılması ve bertarafı için "ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR" kararı verilerek, çevresel etki değerlendirmesi dahi yapılmamış.
 
Atıkların varlığından haberdar olduğumuzdan beri, mahalle sakinleriyle birlikte demokratik ve hukuksal haklarımızı kullanarak, olayın takibini yapıyoruz. Çevre sağlığı ve canlı yaşamını umursamayan İzmir Valiliği'nin "ÇED Gerekli Değil" kararının iptali için de dava açtık.
 
Davayı gören İzmir 2.İdare Mahkemesi önce 26.02.2015 tarihin yürütmeyi durdurma kararı vermişti, şimdi de 26.05.2015 tarihli kararla "ÇED Gerekli Değildir" kararını iptal etti. Mahkeme kararı çok açık; "...Radyoaktif kirleticiler özellikle insan, hayvan ve bitki sağlığına olumsuz etkiler yaparak çevreyi ve ekolojik dengeyi bozan, canlılarda genetik değişikliklere yol açan, insan ve diğer canlılara zarar veren maddelerdir. Bu yüzden radyoaktivite içeren atıkların bertarafında mutlaka ÇED yapılmalıdır..."
 
Mahkeme kararını verdi, şimdi yapılması gereken, en kısa zamanda ÇED sürecini başlatmak, halkın ve bilim insanlarının katılımını sağlayarak, atıkların daha fazla zarar vermesinin önüne geçmek ve bilimsel yöntemlerle atıkların bertarafını sağlamaktır. Aynı zamanda atığın kaynağı, hangi yollarla nasıl geldiği konusunda ciddi araştırma yapmak, sorumlularının cezalandırılması için idari ve cezai soruşturma başlatmak gerekmektedir. Bu işlemler yapılmadan hiç kimse güvende olduğumuzu söyleyemez. "Gaziemir nükleer atık" sorunu çözülmeden bu ülkeyi tehlikeli ve nükleer atık çöplüğü olmaktan kurtaramayız.
 
İzmir Valiliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TAEK'e çağrıda bulunuyoruz; derhal ÇED sürecini başlatın, Aydın ve Emrez Mahallesi'ni bu beladan kurtarın ve uyarıyoruz; biz temizliyorduk mahkeme durdurdu yalanına başvurmayın, mahkeme kararının gereğini zaman geçirmeden yerine getirin, olayın sonuna kadar takipçisi olacağımızı unutmayın!

 
Bodrum tutkunu İngiliz evinde ölü bulundu
 
Deniz Baykal’ın seçim mesajı piyasaları sarstı!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
24 Temmuz 2015 Cuma 09:01

Gaziemir mi? İzmirde nerede o? Şehrin dışındaki bir yer İzmire mi ait oluyor? Fuarı şehrin dışına dağın başına yaptınız. Birde nükleer çöplerde var.

Yorumu oyla      11      5  
Seydiköylü 23 Temmuz 2015 Perşembe 20:23

Gaziemir'in çevre sorunu gündeme getiriliyor, Yeşiller ve Sol Partisi, Egeçep sahip çıkıyor. Gaziemir Belediyesi piyasada görünmüyor ! Helal Halil Başkan !

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de mucize kurtuluş: 4.kattan düştü…
İzmir’in Ödemiş İlçesi'nde, bir apartmanın 4'üncü katından düşen Hüseyin ...
2 polisin şehit olduğu saldırıda flaş gelişme
Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde 2 polisin evlerinde şehit edilmesiyle ...
Şehit polislere veda: Müdürden törene damga vuran sözler
Şanlıurfa'da kaldıkları evde şehit edilen iki polis memuru için düzenlenen ...
 
‘CHP ile MHP’nin sokağı’ndaki gizemli plakanın sırrı çözüldü
İstanbul'da MHP ve CHP il binalarının önünde park edilmiş halde bulunan ...
İzmir’in yeni tutkusu: Terapi ormanı
İzmir’e nefes aldıran, adeta akciğeri olan, çam ağaçlarıyla kaplı Bolçova ...
Suriye sınırında IŞİD önlemi: Zeplin gözü!
Bakanlar Kurulu’nun dünkü kritik oturumunda Suriye sınırında IŞİD’e karşı ...
 
İzmir'de yangın paniği: 25 hektar kül oldu
İzmir'in Aliağa İlçesi'nde gemi söküm bölgesinde çıkan yangında yaklaşık ...
Her şey burada başladı: İslam Çay Ocağı!
Adıyaman’da IŞİD’lilerin mekânı olarak bilinen ‘İslam Çay Ocağı’, Suruç ...
Kilis Valiliği'nden 'özel güvenlik bölgesi' kararı
Kilis Valiliği, Suriye sınırındaki 2 bölgenin, 5 gün süreyle "özel güvenlik ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva