HABERLER>POLİTİKA
18 Aralık 2014 Perşembe - 11:47

Davutoğlu açıkladı: Ekonomide yeni eylem planı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ekonomide yeni eylem planını açıkladı.

Davutoğlu açıkladı: Ekonomide yeni eylem planı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ekonomide yeni eylem planını açıkladı.
 
Davutoğlu şöyle konuştu:
 
"Ekonomimiz 2023 ve ötesini görecek şekilde, politikaları yönetiyoruz. Bütüncül bir bakış, reel sektör, finans sektörü, makro ekonomik yapılanmalar, bütüncül bir persfektifle ele alınıyor.
 
Resmin bütününü analiz eden bir yaklaşımı sürdürmeye devam edeceğiz. Ortaya çıkabilecek muhtemel krizleri rasyonel, soğuk kanlı, krizi piyasalara hissettirmeden yönetmeye çalışıyoruz.
 
Türk ekonomisi bir taraftan krizden etkilenmeden, krizi yönetiyor. Bir taraftan da uzun vadeli programları uyguluyor. Mart, nisan gibi ilk uygulama sonuçlarını sizlerle paylaşacağız.
 
Ekonomimiz son 20 çeyrekte üst üste büyüdü. Son rakamlar beklentinin altında ancak dünyadaki büyümelere göre takdir görüyor. Kamu-özel sektör ilişkisi her zamankinden daha etkin.
 
AK Parti iktidarları öncesinde petrol fiyatları 20 dolardı. Sonradan 100 dolarlara kadar çıktı. Şimdi 60 dolar civarlarına düştü. Bu indirimleri vatandaşlarımıza yansıtıyoruz.
 
2015'teki indirimlere yönelik alternatif senaryolar geliştiriyoruz. Rusya gibi ülkelerdeki finansal iniş çıkışlar gelişmekte olan tüm ülkeleri etkiliyor."
 
Giriş konuşmasının ardından Davutoğlu, ikinci grup 8 öncelikli dönüşüm programını açıkladı:
 
Üretimde Verimliliğin Artırılması Programı
"Ekonomimizin en önemli meselelerinden birisi üretim verimliliğinin düşük olması. Bu programla verimlilik algısı genişletmeyi amaçlıyoruz. Bu başlık altında 59 eylem planlanıyor. KOBİ'leri sürekli gündemde tutacağız ve istihdama yönelik önemli katkılar sağlamaya çalışacağız.
 
Verimlilik algısını geliştirmeyi, üretim süreçlerini iyileştirmeyi, katma değeri artırmayı amaçlıyoruz. Bu çerçevede sanayi sektöründe toplam faktör verimliliğinin büyümeye katkısını yüzde 20'nin üzerinde tutmaya kararlıyız.
 
Yurtiçi Tasarrufların Artırılması ve İsrafın Önlenmesi Programı
Bu program sayesinde israfı azaltmayı amaçlıyoruz. İktisatlı bir ekonomik alt yapıyı kurmaya kararlıyız. Bu başlık altında 74 adet eylem planı yer alıyor.
 
Uluslararası yükümlülükleri gözeterek lüks ve/veya ithalat yoğunluğu yüksek malları tespit edecek ve caydırıcı vergilendirme yapacağız. İçeride teknoloji yoğun, verimliliği artan sanayilere destek verirken dışarıdan gelecek lüks tüketim mallarına yönelik caydırıcı vergilendirmeler yapacağız.
 
Bireysel emeklilik sisteminde kesinti oranlarını uluslararası düzeylere yaklaştıracağız. Hayat sigortalarının ve 1 yılı aşan özel sağlık sigortalarının geliştirilmesi için politika seçeneklerini değerlendiriyoruz. Bunları devreye sokacağız.
 
Özel amaçlı tasarruf mekanizmaları gerçekleştireceğiz. Altın bankacılığını geliştirecek ve destekleyeceğiz. Finansal istikrar gözetilerek ihtiyaç duyulan alanlarda kredi düzenlemelerine ilişkin çalışmalara devam edeceğiz.
 
İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Programı
Etkin bir biçimde denetlenen şeffaf bir piyasanın oluşmasını amaçlıyoruz. İstanbul'un ilk aşamada 25 küresel finans merkezi arasında yer almasını hedefliyoruz. Kamu ve özel sektörde uluslararası geçerliliği olan sertifikaya sahip uzman sayısını artıracağız.
 
Kamu Harcamalarının Rasyonelleştirilmesi Programı
Verimsiz harcamaları tasfiye edeceğiz. Kamuda taşıt edinmede israfı ortadan kaldıracak yaklaşım sergileyeceğiz. Akılcı ilaç programını yaygınlaştıracağız.
 
Kamu Gelirlerinin Kalitesinin Artırılması Programı
Kamu gelirlerini sağlıklı kaynaklardan elde etmeyi planlıyoruz. Vergi mevzuatının sadeceleştirmesi çalışmalarına devam edeceğiz. Gayrimenkul rantlarından kamunun pay almasına yönelik çalışma yapacağız.
 
Yerel yönetimlerin öz gelirlerini artıracağız. Bu, yerel yönetimlerin Türkiye'de hem gücünü artıracak hem de yerinden yönetim anlayışı yaygınlaşarak doğrudan halkla temas halindeki yerel yönetimlerin özgüven içinde kendi kaynaklarını kullanabilir hale gelmelerini sağlayacağız
 
İş ve Yatırım Ortamının Geliştirilmesi Programı
Yatırımcının karşılaştığı belirsizlikler giderilecek ve yatırımlar artırılacak. Ülke ekonomisi için büyük önem arz eden yatırımların izin ve yatırım yeri temini süreçlerinin hızlı ve etkin bir biçimde yürütülmesine ve sonuçlandırılmasına yönelik bir mekanizma oluşturacağız. Bürokrasiden kaynaklanabilecek her türlü gecikmeyi ortadan kaldıracağız. Yatırım yeri tahsis edilmesi için mevzuat düzenlemesi yapacağız. Hukuki uyuşmazlıkların mahkemeye yansımadan kısa sürede çözümünü sağlayacağız.
 
İstatistiki Bilgi Altyapısını Geliştirme Programı
Sürdürülebilir ve güvenilir istatistik yelpazesini geliştirmeyi amaçlıyoruz. Tüm istatistikleri bir internet portalı altında yayınlayacağız. Kurumlarda istatistiksel analizler yapabilecek birimler kuracağız.
 
PLAKET YERİNE FİDAN
İl ziyaretlerinde verilen plaket ve hediyeler israf oluşturuyor. Başbakanlık genelgesiyle bundan sonra başta benim yaptığım ziyaretlerde, hiçbir ziyarette yerel yönetimler, valilikler ve diğer kurumlar plaket ve hediye sunumunda bulunmayacaktır. Süslü plaketler yerine fidan dikimi özendirilecektir.
 
En önemli meselemiz iç tasarrufların yatırıma dönüşmesini sağlamaktır. Kamunun görevi tasarrufların en kısa sürede yatırıma dönüşmesini sağlamak. Bu açıkladığımız çalışmalar kağıt üzerinde değil, ne kadarının hayata geçirildiğini kamu ile paylaşacağız.
 
"Kayıtdışı Ekonominin Azaltılması Programı"nı da ayrı bir paket halinde açıklayacağız."
 
'YOLUMUZA DEVAM EDİYORUZ'
Davutoğlu dönüşüm programını açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
 
Dünya ekonomisinde kırılganlığın devam ettiğini söyleyen Davutoğlu, "Burada önemli olan istikrarda kalıcılığı temin edecek şekilde genel deneleri muhafaza etmek, krize karşı tedbir almak, ve kriz sonrası döneme ekonominin hazırlanmasını sağlamak. Rus para birimini Ruble'deki kayıp tüm piyasaları etkiledi. Kısa süreli ani şoklar finansal sistemimizin gücünü ortaya koyuyor. Burada bir sıkıntı görmüyoruz" diye konuştu.
 
Davutoğlu şöyle devam etti: "Elimizdeki kaynaklarla krizin getirebileceği şoklara karşı kullanabileceğimiz mali ve finansal araçlar son derece sağlamdır. Kendimizden emin yolumuza devam ediyoruz. Kamuoyunun, iş dünyamızın, piyasalarımızın şundan emin olması gerekir: Hiçbir konuda ekonomi yönetimimiz, hükümetimiz bir panik haline ya da varolan dengeleri etkileyecek yola girmemiştir, girmeyecektir.
 
Ekonomi büyürken genel anlamda bir refah yükselişi var. Bunu kısıtlamayı düşünmüyoruz ama hane halkının planlamalarını yaparken gelir ile tüketim dengesini sağlaması lazım. Bu çerçevede tasarrufu özendirici tedbirler alacağız."

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sarıgül’den ‘mafya tuttu’ iddiasına jet yanıt
CHP'li Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü'nün eşi Doçent Nazlı İnönü, ...
MHP'li Taşer: Belediyemiz gafil, hükümet cahil
Milliyetçi Hareket Partisi İzmir il teşkilatı il başkanı Necat Karataş ...
Meclis'te İzmir polemiği: Susam Şengül'e karşı
AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül “İzmir’de kentsel dönüşüme belediye ...
 
Şişli krizinde şok suçlama: Sarıgül mafya tuttu!
Chp’li Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü’nün eşi Doçent Nazlı İnönü, ...
CHP İzmir de o pankartı binaya astı!
İzmir'de, Cumhuriyet Halk Partisi Gençlik Kolları, İl Binası'na 17 Aralık ...
Kılıçdaroğlu: Mevlana sadece Konya'da anılmalı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Mevlana, sadece Konya'da anılmalı. ...
 
Davutoğlu'ndan çarpıcı 17 Aralık mesajı
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bizim için 17 Aralık, sadece Şeb-i Arus'tur, ...
CHP'li gençlerden kampüste 17 Aralık eylemi
Cumhuriyet Halk Partisi İl Gençlik Kolları, 17-25 Aralık operasyonlarının ...
İzmir Esnafı’ndan Başkent çıkarması
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne bağlı oda ve sanayi siteleri ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva