HABERLER>POLİTİKA
8 Ekim 2015 Perşembe - 20:48

Cumhuriyet’te Balbay depremi: Tasfiye edildim!

Mustafa Balbay ve İbrahim Yıldız'ın Cumhuriyet Vakfı’ndan çıkarıldığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre iki ismin yerine Müslüm Özışık ve Eser Sevinç bir getirildi. Konuya ilişkin konuşan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, "tasfiye edildiğini" söyledi.

Cumhuriyet’te Balbay depremi: Tasfiye edildim!

Cumhuriyet’in web sitesinde yayınlanan Cumhuriyet Vakfı açıklamasında, "Mustafa Balbay'ın gazetemizle ilişkisi kesilmek zorunda kalınmıştır" denildi.

Bu “Balbay Cumhuriyet yazarlığından da mı kovuldu” sorusunu akıllara getirdi. Ancak Cumhuriyet İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay’ın twitter hesabında yaptığı açıklamada “Mustafa Balbay'ın gazetemizle yöneticilik ilişkisi kesilmek zorunda kalınmıştır” denilmesi dikkat çekti.

Yani, Cumhuriyet’in web sitesinde Balbay’ın tamamıyla, Akın Atalay’ın hesabında ise “yöneticilikten” çıkarıldığı görülüyordu.
 
BALBAY: TASFİYE EDİLDİM
Cumhuriyet Vakfı'ndan çıkarılmasına dair Oda TV’ye konuşan Cumhuriyet yazarı ve CHP Milletvekili Mustafa Balbay, şunları söyledi: "7 Ekim Çarşamba günü Vakıf toplantısına katıldım. Ve İstanbul'daki arkadaşların oylarıyla tasfiye edildiğimi gördüm. Onların yüzüne aynen şöyle söyledim: "AKP faşizmi varken, Cumhuriyet gazetesi maddi ve tiraj açısından zorluklarla mücadele ederken, öncelik Mustafa Balbay'ın tasfiyesi olmamalıydı." Benim önceliğim, Cumhuriyet gazetesinin tekrar güçlenmesi. Daha o toplantıya gitmeden önce de, gazeteyle ilgili rica edilen bir görevi yerine getirdim. Cumhuriyet'te yönetimi devralan arkadaşlar, 65 bin tirajı hedeflemişlerdi. Heyecanla bu başarıyı bekliyorum."
 
CUMHURİYET'TEN AÇIKLAMA
Cumhuriyet Vakfı, Mustafa Balbay'la ilgili kurumsal bir açıklama yaptı. Cumhuriyet web sitesindeki açıklamada şunlar denildi: 
 
“Cumhuriyet Vakfı, Cumhuriyet gazetesinin isim ve imtiyaz hakkının sahibidir. Vakıf, çok uzun yıllardan beri gazete bünyesinde çalışan gazeteci, yazar ve yöneticilerden oluşan 12 kişilik bir yönetim kurulunca yönetilmektedir. Vakıf resmi senedi gereğince yönetim kurulu üyeleri iki yıllık bir süre için görev yapmak üzere seçilmektedir. Önceki yönetim kurulu üyelerinin iki yıllık görev süresi 7 Ekim 2015 günü sona ermiştir. Aynı gün, seçici kurul üyeleri toplanmış, önümüzdeki iki yıllık süre için görev yapacak yeni yönetim kurulu üyelerini, vakıf senedi hükümlerine uygun olarak belirlemiştir. 12 kişilik yeni yönetim kurulunda, önceki dönemde de görev yapan 9 kişi yeniden seçilmiştir. Cumhuriyet Vakfı'nın önümüzdeki dönemde görev yapacak yeni yönetim kurulu üyeleri olarak (alfabetik sırayla) Akın Atalay, Bülent Utku, Eser Sevinç, Güray Öz, Hakan Kara, Hikmet Çetinkaya, Musa Kart, Mustafa Kemal Güngör, Müslüm Özışık, Nebil Özgentürk, Orhan Erinç ve Önder Çelik seçilmişlerdir.
 
MUSTAFA BALBAY
Cumhuriyet gazetesinin kişilerden bağımsız, kurumsal ilkeleri vardır. Bunlardan birisi de, uzun yıllardan bu yana uygulanagelen siyasi partilerde yöneticilik ya da milletvekilliği ile gazetecilik gibi iki ayrı görevin eşzamanlı olarak yürütülememesidir. Bu gazetenin 91 yıl önceki ilk sayısında kurucusu Yunus Nadi'nin kaleminden duyurduğu ve Cumhuriyet Vakfı'nın resmi senedinin başlangıç bölümünde de vurgulanan "Cumhuriyet, ne hükümet, ne de parti gazetesidir." sözüne özen gösterilmektedir.
 
Bu temel ilkeye ters düşen bir işlem ve uygulamaya (geçmiş yıllarda kısa süreliğine gerçekleşen bir-iki istisna dışında) izin verilmemektedir. Cumhuriyet Vakfı, kurulduğundan beri bu ilkeye özen göstermiş; bu gazetede bulunup da aynı zamanda siyasi partilerin yönetim kademelerinde görev almaya başlayan kişilerin gazete ile ilişkisi -karşılıklı anlayış çerçevesinde- askıya alınmıştır.
 
Ergenekon davası sürecinde 2009 yılı Mart ayında tutuklanan, yaklaşık 5 yıl özgürlüğünden yoksun bırakılan, gazetemizin eski Ankara temsilcisi, köşe yazarı ve Cumhuriyet Vakfı yönetim kurulu üyesi Mustafa Balbay'ın, o dönem yaşadığı büyük mağduriyet gözetilerek, bu ilkeye, olayın ve sürecin özelliği, hassasiyeti dikkate alınarak bir defaya mahsus istisna yapılması uygun bulunmuştu. Bilindiği gibi, Mustafa Balbay 2011 milletvekili seçimlerinde CHP'den İzmir milletvekili oldu. Aralık 2013'de tahliye edildi. Dört ay önce yapılan seçimlerde tekrar CHP'den milletvekili seçildi. Halen milletvekilliği görevine devam ediyor. Gelinen aşamada, istisna uygulamasına gerek görülmemiştir. Bu nedenle, kendisinin açıklaması da dikkate alınarak -milletvekilliği görevi devam ettiği sürece- Mustafa Balbay'ın gazetemizle ilişkisi kesilmek zorunda kalınmıştır. Seçim sonucu ve bu durum Mustafa Balbay'a özgü bir yaklaşım değildir; kendisinin özel durumu nedeniyle ertelenmiş bir ilke ve kuralın uygulamaya konulmasıdır. Kaldı ki, Cumhuriyet'in yayın yaşamının geçmişinde, kendisinin de katıldığı, hatta bizzat önerdiği, bu ilkeye dair birçok uygulama bulunmaktadır.
 
Bir siyasi partiden milletvekili olan kişinin, siyasi partilerden bağımsızlık iddiasındaki bir yayın kuruluşunun yönetiminde yer almasının, o yayın kuruluşunun bağımsızlık, tarafsızlık iddiasını gölgeleyen farklı bir görüntü ve algıya neden olacağı kuşkusuzdur.
 
Cumhuriyet'in bu yaklaşımı ve ilkelerini en iyi bilenlerden biri olan Mustafa Balbay'ın, buna rağmen durumu, "Cumhuriyet'ten tasfiye edildiği" şeklinde değerlendirmesi üzücüdür. Cumhuriyet gazetesinin kendisine sağladığı sevgi, saygı, itibar, makam ve mümkün olan her türlü olanağı unutarak, içinde yetiştiği kuruma bu şekilde bir karşılık vermesini, ileride pişmanlık duyacağı bir anlık duygusal davranış olarak değerlendirmek isteriz.

 
Davutoğlu: Kaçaklarla dava adamlarını ayıracak mısınız?
 
Davutoğlu'ndan ofiste ilk zirve, el ele İzmir turu!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
karsıyakalı7 9 Ekim 2015 Cuma 13:57

Tarasız arkadaş cvb verilebilecek manada şeyler yazmalısın ve önce kullandığın kavramların anlamlarını öğrenmelisin.

Yorumu oyla      12      6  
Süleyman 9 Ekim 2015 Cuma 12:49

Sevgili tarafsız arkadaş...sana ne benden...git kendini belli bir sınıfa sok...ayrıca benim yorumum balbayla alakalı değil...günlük siyasi fikir gazetesi süregelen fikrini değiştiriyorsa ve bundan memnun değilsem ve gelen adam kendi ideolojisinin yüz yıllık gazeteye empoze edip tirajını 37 bine düşürmüştür...bu mu doğru yoldur...klişe iki sınıflandırmanı sana iade ediyorum...milliyetçilikten gocunmam fakat sen gocunursun, senin milliyetçilikten anladığın faşistliktir zaten...kendini çağdaş ve tarafsız sanan arkadaş...balbay o gazeteyi iki defa batmaktan kurtarmıştır, iki tane beğendiğin haber gördün diye Cumhuriyet hakkında ahkam kesme...sen kimsin ki doğru yolu yanlış yolu söylüyorsun...

Yorumu oyla      12      7  
tarafsız 9 Ekim 2015 Cuma 11:53

cumhuriyet ve Can Dündar doğru yoldadır. Mustafa Balbay partili birisi olarak artık yazarlık yerine milletvekilliğine odaklanmalıdır.Aşağıdaki iki yorumcu da muhafazakar ve milliyetçidir.Bu çağ da artık bu düşünceler aşılmalıdır

Yorumu oyla      14      8  
karsıyakalı7 9 Ekim 2015 Cuma 11:35

Devlet sırlarını açıklayan (devlet doğru yaptı -yanlış yaptı) kendi ülkesini oraya buraya şikayet eden yanmış bir basın aracı başında selfi çeken can dündarı gazeteci saymak mesleğini özellikle basınına maddi destek vermeyen izmir gibi yerde gerçek gazetecilere yapılmış en büyük saygısızlıktır.

Yorumu oyla      13      9  
Süleyman 9 Ekim 2015 Cuma 08:47

Cumhuriyet gazetesiyle büyüyen bir birey olarak...çok net gözükeni söyleyeyim...can dündar geldikten sonra, gazete direk kürt milliyetçiliğini savunanlarla dolduruldu, pek çok kişi işten çıkarıldı, utanmadan bunu da yaptılar diyeceğimiz pek çok kürtçü başlık atıldı...gazeteden Atatürkçüler tasviye edildi...can dündar cumhuriyet gazetesini resmen yok etti...Türk Devrimi'nin dünyaya duyrulması için kurulan gazete nasıl bu hallere gelir...Yunus Nadi'nin kemiklerini bir çok kes sızlatmışlardı ama hiç bu kadar ağır olmamıştı...

Yorumu oyla      17      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Davutoğlu: Kaçaklarla dava adamlarını ayıracak mısınız?
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Manisa mitinginde 7 Haziran sonrası koalisyon ...
Demirtaş: Onları baraj değil barış altında bırakın!
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin İstanbul Sultanbeyli'deki ...
Davutoğlu’nun İzmir yemeği öncesi Göçmen krizi: O vekillere tepki!
Davutoğlu’nun Başbakanlık Ofisi’nde yapacağı toplantıya katılacak Hak ...
 
Kılıçdaroğlu'ndan kadınlara: Eşinizi alıp oylarınızı kullanın
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Uşak gezisinde ilk olarak CHP'li ...
Hotar anlattı: AK Parti çalışan kadınlara ne vaat ediyor?
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hotar, “Bugün her anne çocuğuna bir kardeş ...
MHP’li Vural iktidarı ‘Nobelli Sancar’la vurdu!
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, etnik kimliği tartışma konusu yapılan ...
 
Kılıçdaroğlu’ndan ‘7 kanal kararı’na sert tepki
Digitürk, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ilettiği yazı sonrası, Kanaltürk, ...
CHP İzmir Gençlik Kolları’nda kan değişikliği
CHP İzmir İl Gençlik Kolları’nda 1 Kasım erken genel seçimi öncesinde ...
AK Parti adayı Kalkan: Elimizden geleni değil…
Seçim çalışmalarına hızla devam eden AK Parti İzmir 1.Bölge Milletvekili ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva