HABERLER>GÜNCEL
23 Temmuz 2014 Çarşamba - 12:56

Bergama muradına erdi darısı Efes’in başına!

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmeyi 4 yıl süren çaba ardından başaran Bergama'dan sonra gözler 20 yıldan bu yana bekleyen Efes'e çevrildi. Efes'in listeye dahil edilebilmesi için Dünya Miras Komitesi tarafından belirlenen kriterlere uyduğunu belirten Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç.Dr. Gökçe Özdemir, "Efes, 1994 yılından bu yana geçici listede bekletiliyor. Bu bölge turizmi için hayal kırıklığı yaratıyor" dedi.

Bergama muradına erdi darısı Efes’in başına!

Türkiye, bu yıl Bergama ve Bursa Cumalıkızık'ın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmesinin ardından listede yer alan kültürel ve doğal varlık sayısını 13'e yükseltti. Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı'nın, evrensel değerlere sahip kültürel ve doğal varlıkları dünyaya tanıtmak için hazırlanan bu listeye geçmesi, bölgede büyük sevinç yarattı. Bergama'nın önümüzdeki dönemlerde ülke ve bölge tanıtımında büyük rol oynayacağını belirten Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç.Dr. Gökçe Özdemir, İzmir'in bir diğer kültürel değeri olan Efes'in ise 20 yıldır geçici listeden asil listeye girme mücadelesi verdiğini söyledi. Antik kent Efes'in, Dünya Miras Listesi'ne dahil edilebilmesi için Dünya Miras Komitesi tarafından belirlenen kriterlere uyduğunun altını çizen Doç.Dr. Özdemir, şöyle konuştu: "Bir alanın Dünya Miras Listesi'ne girebilmesi için 6 kültürel ve 4 doğal kriterden en az birini karşılaması gerekir. Efes, mevcut haliyle zaten bu kriterleri karşılamakta. Ancak ya bürokratik ya da teknik süreçten kaynaklanan bir problemden dolayı asil adaylık 20 yıldır gerçekleşemiyor. Bu süreç, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından izlenebileceği gibi kamu ve özel kuruluşlar veya sivil toplum kuruluşları tarafından desteklenebiliyor. Örneğin Bergama Belediyesi bünyesinde kurulan Bergama UNESCO Dünya Mirası ve Alan Yönetimi Birimi'nin bu sürece büyük katkısı oldu ve süreç hızlı ilerledi. Sonuç itibariyle de kısa sürede başarı elde edildi. İzmir'den ayrıca Birgi Tarihi Kenti de 2012 yılından bu yana geçici listeden asil listeye geçmek için bekliyor."
 
UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi etiketi taşıyan alanların dünya turizm pazarından yüksek oranda faydalandıklarını belirten Doç.Dr. Gökçe Özdemir, İngiltere'den dünyaca ünlü Stonehenge örneğini gösterdi. Listeye giren alanların uluslararası belgesel kanallarında da geniş yer alarak tüm dünyaca tanındığını ifade eden Özdemir, Efes'in yanı sıra Türkiye'nin Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan diğer 51 varlığı için de çalışmaların hızlanması gerektiğini söyledi.
 
EFES, ZİYARETÇİ REKORU KIRDI
İzmir'de müze ve ören yerlerini ziyaret edenlerin turistlerin yüzde 58'inin tercihi Efes Antik Kenti oldu. İzmir Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre, geçen yılın ilk 4 ayında 584 bin 565 kişinin gezdiği ören yeri ve müzeleri bu yıl 614 bin 134 kişi ziyaret etti. Turistlerin gözdesi yine Efes Antik Kenti oldu. Gelenlerin yüzde 58'ini (356 bin 853) ağırlayan Selçuk ilçesindeki antik kent, bu oranla en fazla turist çeken yer oldu. Bir önceki yıla göre Efes'te yüzde 3.4'lük ziyaretçi artışı görüldü. Efes'i yaklaşık 90 bin ziyaretçi ile St. Jean Anıtı takip etti. Bergama ilçesindeki Akropol ise, 62 bin 220 konukla üçüncü sırada yer aldı. (dha)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
secret 23 Temmuz 2014 Çarşamba 16:59

efes bakimsizliktan ölüyor. tarihi liman caddesini askeri araclar kullaniyor, üzerinden geciyor. heryer sigara izmariti. tel örgüler ortasina beton dökülen araba lastikleri ile sabitlenmis. her yer sigara izmariti. ayrica kütüphaneden tiyatroya giderken sol tarafta toprak kaymasi var. yaz yaz bitmez...

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vali açıkladı: 3 şehit verilen yerde çatışmalar sürüyor
Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Suriye sınırında Mehmetçik ile PYD arasında ...
Agora’da turiste korsan park işkencesine son
İzmir’in kent merkezindeki tarihi ören yeri Agora'da, turistlerin tur ...
Hiçbir fil bu kadar sevilmedi: ‘Beni onun yanına gömün!’
İzmir’in sevimli fili Pak Bahadır’ın ölümünün üzerinden 7 yıl geçti. Tam ...
 
Çeşme’de RES isyanı!
İzmir’in Çeşme İlçesi'nde, bir araya gelen ve ilçede yaşayan yaklaşık ...
İzmir’e şehit ateşi düştü: Terhisine 3 ay kala…
Şanlıurfa’nın Ceylanpınar İlçesi'nde Suriye tarafından gelen silahlı grupların ...
Yılmazer: Rezalara yapılmamış polisliğe maruz kalıyoruz!
Gözaltına alınan İstanbul'un eski İstihbarat Şube Müdürü, “Rezalara yapılmamış ...
 
Bakan Eroğlu’ndan sahurda açılış
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Konya'da sahur vaktinde DSİ tarafından ...
Şanlıurfa’da bir gün aradan sonra üçüncü şehit
Şanlıurfa'da 2 askerin şehit olduğu çatışmada ağır yaralanan Yiğit Şahan adlı asker de şehit oldu.
Flaş! İhsanoğlu’na plaket alırken protesto: 3 gözaltı
Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen iftar programında ‘Çatı Aday’ ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva