HABERLER>EGE
8 Mart 2016 Salı - 08:50

Aydın'da çilek hasadı zamanı!

Sultanhisar'da turfanda çilek hasadına başlandı. Kalitesine göre kilosu toptan 4 ile 6 lira arasında değişen fiyatlara alıcı bulan çilek, üreticiyi mennun etmedi.

Aydın da çilek hasadı zamanı!

Üreticiler, Türkiye'den çilek ihracaatında en büyük pazar konumundaki Rusya'yla yaşanan uçak düşürme krizi nedeniyle tedirgin olurken, fiyatların düşmesinde de bunun etkili olduğunu söyledi.

Hasattan sofraya kadar gezen zaman süresinde tazelik ve raf ömürünü korumasıyla kendini kanıtlamış olan, aroması ve üretim kalitesiyle de ilk sırada yer alan Sultanhisar'da sezonun ilk çilekleri toplanmaya başladı. 8 bin dekarı kayıt altında yaklaşık 12 bin dekar alanda çilek üretiminin yapıldığı Sultanhisar'da yıllık rekolte 50-55 bin tonu buluyor. Yaklaşık 500 üreticinin bulunduğu Sultanhisar'da üretilen çileğin ortalama olarak 25 bin tonu Atça, Sultanhisar ve Salavatlı Haleri'nden Rusya başta olmak üzere Romanya, Ukrayna, Almanya, Sırbistan ve İran gibi ülkelere ihraç ediliyor. Kalanı ise iç piyasada tüketiliyor. Sultanhisar ve Atça Mahallesi'nde örtü altında toplanan turfanda çilek kalitesine göre kilosu 4 ile 6 lira arasında fiyatlarla satılırken, bu rakamlar üreticiyi memnun etmedi.

"EN BÜYÜK KORKUMUZ İHRACAT YAPAMAMAK"
Sultanhisar'ın kırsal Atça Mahallesi'nde, 20 yıldır 90 dekar arazisinde çilek üretimi yapan 51 yaşındaki Mehmet Ergen, "Bu yörede genelde fresh, fortini ve rubigen cinslerinin üretimi yapılıyor. Zamanında toplanmayan çilek kararır. Bu nedenle çok emek isteyen bir ürün. Sezonda günlük 60 işçi çalıştırıyorum. İşçinin günlük yevmiyesi 40 lira. 6 ay boyunca işçilere ödenen para göz önüne alınınca ciddi bir rakam ortaya çıkıyor. Üretici olarak, en büyük korkumuz ihracaat yapamamak" dedi. 

Türkiye ile yaşanan uçak krizinin ardından Rusya'nın kapılarını kapatarak ülkeden sebze ve meyve ihraç etmediğini hatırlatan Ergen, "Portakal, mandalina ve domateste bunu yaşadık. Devlet büyüklerimiz pazar konusunda bir çözüm bulamazlarsa bizler perişan oluruz. Çünkü, ürettiğimiz çileğin büyük bir bölümü Rusya'ya ihraç ediliyor" diye konuştu.

Ergen, geçen yıl kilosu kalitesine göre toptan 8 lira ile 10 liraya alıcı bulan turfanda çileğin fiyatının bu sezon Rusya krizi nedeniyle 4 ile 6 liraya kadar düştüğünü de kaydetti.

TURFANDA ÇİLEKLER İSTANBUL'A
Atça Sebze-Meyve Hali'nde komisyonculuk yapan Ali Polat ise toplanan turfanda çileklerin 5'er kiloluk kasalarla İstanbul'a gönderildiğini belirtip, ihracata ise Nisan ayında başlanacağını söyledi. Rusya'yla yaşanan sıkıntı nedeniyle devlet büyüklerinin yeni pazarlar bulma konusunda çalıştığını da belirten Polat, ihracaat krizinin aşılması konusunda umutlu olduklarını kaydetti. Polat, turfanda çileğin, pazarda perakende olarak kalitesine göre 6 ile 10 liradan satıldığını belirtti.(dha)

 
8 Mart buluşması: Başkan Atila Başkan Pekdaş’ı ağırladı
 
AK Partili Kaya'dan HDP'ye sert tepki!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İki otomobil çarpıştı: 3 yaralı
Manisa'da iki otomobilin çarpıştığı kazada 3 kişi yaralandı. 
Öğrencilerden güvenlik güçlerine moral mektupları
Manisa'nın Saruhanlı İlçesi'ndeki Nuriye Ortaokulu öğrencileri, Diyarbakır'ın ...
Kavgaya çağırdı av tüfeğiyle öldürdü
Afyonkarahisar'da oturan 20 yaşındaki Mehmet Ayçiçek, akşam kavga için ...
 
Komşu çiftle ilişkisini öğrenen kocasını öldürttü!
Başına sert cisimle vurularak öldürülen Halil Hazal'ın (57) cinayet şüphelisi ...
Balıkçı Hasan Dede'nin acı sonu...
Fethiye'de balıkçı teknesinde yaşayan 74 yaşındaki Hasan Uçar, denizde ölü bulundu. 
Manisa'da 15 aracın lastiği kesildi
Manisa'da kimliği belirsiz kişi ya da kişiler, açık bir otoparktaki 15 ...
 
25 kişinin öldüğü faciada 2 gözaltı
Aydın’ın Didim İlçesi açıklarındaki 10'u çocuk 25 kişinin öldüğü, 15 kişinin ...
Sur’daki ateş Kütahya’yı yaktı!
Diyarbakır’ın merkez Sur İlçesi'nde devam eden operasyon sırasında teröristlerin ...
Denizli Fashion Week'te bornozdan gelinlik
Denizli'de Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) tarafından bu ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva