HABERLER>POLİTİKA
29 Ocak 2015 Perşembe - 08:12

AK Partili vekilden 'mahallenin namusu' önerisi!

Kadına şiddeti önlemek için mecliste kurulan komisyonda konuşan AK Partili İsmet Uçma’nın “Mahallenin namusu diye bir şey geliştirebiliriz. Birine bir şey yapılıyorsa herkes ona sahip çıkar, yapanı ifna (yok etmek) eder” sözleri tartışma yarattı.

AK Partili vekilden  mahallenin namusu  önerisi!

TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerini Araştırma Komisyonu çeşitli kamu kurumlarını dinlemeye devam ederken üyeler de görüşlerini aktarıyor. Ak Parti İstanbul Milletvekili İsmet Uçma kadına şiddeti önleme yönünde tartışmalı önerilerde bulundu. Uçma’nın sözleri komisyon tutanaklarına şöyle yansıdı:

‘GÜCÜNÜZ OLSA DÖVERSİNİZ’
“Hep birlikte anılmaya değer bir iş yapalım. Bir rönesans yapalım. Ezber bozalım ve Türkiye modeli dünyaya örnek olsun. Şu kadın-erkek ayrımından kurtulmamız lazım. Fiziki gücünüz yetse siz erkekleri daha çok döversiniz mesela.”
Acil durumda müdahaleyi kolaylaştıran panik butonu yerine “mahalle” modelini öneren Uçma şunları söyledi: 

‘MAHALLELİ SUÇLUYU İFNA EDER’
“Polis geldiğinde beyefendi geçici hiddete kapılmış olduğunda, hanımefendi de bunu değerlendirdiğinde; örneğin sabah kahvaltısını yaparken ya işte ‘Yüzüme baktın, psikolojimi bozdun’ diye karakolu aradığında 6 ay uzaklaştırma alıyorsa, burada başka bir gerginliğe sebebiyet veriyoruz demektir. Butonları biz örnek aile ve insanlardan oluşturabiliriz. Mahallenin namusu diye bir şey geliştirebiliriz, o mahallede birisine yönelik bir şey yapılıyorsa herkes ona sahip çıkar ve hakikaten de yapanı neredeyse ifna eder.”

İSMET UÇMA’YA TEPKİLER
Komisyon üyeleri, Uçma’nın “Butonları biz örnek aile ve insanlardan oluşturabiliriz, mahallenin namusu diye bir şey geliştirebiliriz” sözlerini şöyle değerlendirdi:

Bu devletin görevi
Candan Yüceer (CHP Tekirdağ Milletvekili): “Bizler, namus cinayetleri tahrik indiriminden yararlandırılmasının’ mücadelesini verirken; ‘mahalle namusu’ gibi bir kavramı ortaya atmak bile son derece tehlikeli. Şiddeti önlemek mahallelinin değil, devletin görevi.”

Komisyonda erkekler olmasın
Nursel Aydoğan (HDP Diyarbakır Milletvekili): “Mahallenin namusu adı altında pek çok genç kadının katledildiğini biliyoruz. Erkeklerin de bu komisyonda yer almasını doğru bulmuyoruz.”

Çok soyut bir kavram
Ruhsar Demirel (MHP Genel Başkan Yardımcısı): “Namus soyut bir kavram ve herkes istediği gibi doldurabiliyor. O zaman ben namusu, kendime göre yorumlayıp istediğimi vurabilirim.”

Şiddette indirim kalksın


CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, kadın ve çocuklara karşı işlenen suçlarda tahrik ve iyi hal indirimi uygulanmaması için yasa önerisi hazırladı. Günde ortalama 5 kadının öldürüldüğü bilgisini veren Nazlıaka, Meclis Başkanlığı’na verdiği önerisinin gerekçesinde, kadın ve çocuklara karşı işlenen suçların insanlığa karşı işlenmiş suçlar olduğunu savundu.

Takım iyi hal makyaj tahrik
Nazlıaka kararlardaki çelişkilere dikkat çekerek şunları söyledi: “Sanıkların takım elbise giymeleri, dava esnasında efendi durmaları iyi hal indirimine neden olmaktadır. Öldürülen ya da şiddet uğrayan kadınların ise giydikleri elbiselerin rengi, makyaj yapmaları, evlerine bir saat geç gelmeleri, cep telefonuyla sıkça konuşması gibi nedenler tahrik sayılarak büyük ceza indirimleri uygulanmaktadır.”

Şiddete özel mahkeme kurulsun
Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) tarafından düzenlenen, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bürokratları ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve akademisyenin katıldığı ‘Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesinde İstanbul Sözleşmesi Çalıştayı’nın sonuç raporu hazırlandı. Raporda, kanunda cumhuriyet savcılıklarının talep ve tedbir kararı verecek merciler arasında yer almamasının bir eksiklik olduğu belirtildi. Suç teşkil eden bir fiilde cumhuriyet savcılarının da tedbir kararı verebilmesinin gerekliliğine işaret edildi.
Aile mahkemelerinin iş yükü dikkate alınarak sadece şiddet vakalarını derinlemesine inceleyecek kadına yönelik şiddete ilişkin ‘özel ihtisas mahkemeleri’nin oluşturulması önerildi. ‘Şiddet mahkemeleri’nde hâkim, savcı, psikolog, pedagog gibi uzman kadroların atanması gerektiği ifade edildi.(aa)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Serter’den CHP’li kadınlara yüzde 50 vaadi!
CHP İl Başkanı Bedri Serter kadın kollarıyla yaptığı toplantıya eşi Huriye ...
Fuat Avni yine bildi: Erdoğan'a bitki uzmanı başdanışman
Fuat Avni'nin bir iddiası daha doğru çıktı. Hazırladığı bitkisel kürlerle ...
Türkiye’de bir ilk: ‘Saray Sözcüsü’ basın karşısında
ABD'den alışkın olduğumuz ve "Beyaz Saray Sözcüsü" diye bildiğimiz görev ...
 
AYM Başkanı Kılıç seçimde aday olacak mı?
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, "siyasete atılacak mısınız?" sorusuna yanıt verdi.
CHP İzmir’de o isim de vekillik için yola çıktı
Mimar Sevgi Molva, CHP İzmir 2. Bölge Milletvekili aday adayı oldu.
Alper Taş’tan ‘CHP’ye geçecek’ iddialarına yanıt
CNN Türk’te Ne Oluyor programına konuk olan ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ...
 
Bayraklı Belediyesi’nde maaşlı ikinci başkan!
Bayraklı’da CHP İlçe Başkanı Cemalettin Alper’den sonra MHP İlçe Başkanı ...
Flaş! Davutoğlu ‘öncelikli’ programı açıkladı
Ekonomide öncelikli dönüşüm programını açıklayan Başbakan Davutoğlu, kıdem ...
Başdanışman Mahçupyan: Ermenistan’da sokağa çıksanız…
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Başdanışmanı Etyen Mahçupyan, Ermenistan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Gözü kara’ lidere veda!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva