HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
2 Temmuz 2012 Pazartesi - 09:26

Kocaoğlu 5 Temmuz’a iki kala içini döktü

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tarihi davaya iki gün kala dava ve kent gündemi hakkında çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Kocaoğlu 5 Temmuz’a iki kala içini döktü

İZMİR - İzmir halkı tarafından rekor oyla seçildikten sonra, zor bir süreçten geçerek, üst üste düzenlenen operasyonlarla sarsılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarihi davanın ikinci raundu öncesi çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Her şeye rağmen duruşundan taviz vermeyen ve kavga yerine uzlaşıyı tercih eden Kocaoğlu ancak bu kez yaşadığı bazı sıkıntıları dile getirmekten çekinmedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Milliyet Ege’nin sorularını yanıtladı.

Başkan sorularımız arasında bazı yaşadıklarını ise “Hayatım boyunca bulunamadığım kadar sabırlı ve özverili davranarak, kentin menfaatleri için merkezi hükümetle, bürokrasiyle ve devlet kurumlarıyla iyi ilişkiler kurmaya aşırı özen gösterdim. Aziz Kocaoğlu olarak kabul edemeyeceğim sözleri, sırf kent zarar görmesin diye sineye çektik” diyerek dile getirdi.
 
ATEŞTEN GÖMLEK DEDİLER
Sayın Başkan önce gündemdeki konu Limana AVM yapılmasını size soralım. Kentin birçok dinamiği Bakanlığın projesine karşı çıkıyor, siz de dava açtınız. Sizce bu süreç ne olur?
Tabii önce şöyle bakmak lazım; belediyeler bir sivil toplum örgütü, meslek odası değil. Biz belediyeciliğimizde, her konuda kenti kalkındırmak konusunda hedef koyduk. Böyle olunca bütün yatırımları, gelen proje tekliflerini ince eleyip, sık dokuyoruz. Bunun faydasıyla zararını terazinin kesesine doğru koyup, karar vererek bu karardan sonra işi yapıyoruz.
 
Yani limana AVM, konusunda çok mu acele edildi...
Bakın bu kentte İnciraltı ateşten gömlekti. Ben belediye başkanı olup da biraz bilgi almaya başlayınca, buranın planlanması gerektiğini 7 sene önce söyledim. Biz burayı ancak planlayarak kurtarabilirdik. Buradaki sorunun EXPO Alanı ile çözülebileceğini gördük ve tüm yatırımları başlattım. Ancak yasa şarttı. Eğer o zaman İnciraltı’nda EXPO yasası çıkmış olsaydı, şimdi İnciraltı EXPO’ya ayrılmış, ağaçları dikilmişti. Bu arada çok fazla zaman kaybettik. İnciraltı konusunda herkes karşı çıktı, “İnciraltı ateşten gömlek o seni boğar” diye. Sonra planlamayı yaparken yararını gördük ve kentin en büyük sorununu böyle çözdük. Bunun diğer örneği Aliağa Termik santralidir.
 
SANTRALİN YERİ DOĞRU
 
Siz ona karşı çıkmadınız…
Neden karşı çıkayım. Arazisinden raporuna kadar her şey yasaya uygun. O santrali “Kontrol edemeyiz” diyorlar. Böyle bir yaklaşımla iş yapılabilir mi. Önce Aliağa Belediye Başkanı’na müracaat ettiler, daha sonra bana geldi. Ben de değerlendirmem lazım dedim.
 
Değerlendirdik ve ruhsat verilmesi gerektiğine karar verdik. Ağır sanayi bölgesinde termik santral yapmak yanlış değil ki. Buna rağmen biz orada çok eleştirildik. Direkt olarak Aliağa Belediyesi hırpalandı ancak esas kararda biz varız. Verdiğimiz kararın doğru olduğuna da inanıyoruz. Kentin kalkınması için yaptık. 
 
Konak Tüneli Projesi’nin iptalini de isteyebilir miydiniz?
Evet bu da bir örnek. Konak Tüneli kucağımıza geldiğinde faydasını, mahsurunu biliyorduk. kent yararını düşündük ve gidiş yönünde bizim yapacağımız Buca Uçanyolla Otogar’a kadar gidilmesi makul olur diye anlattık. Konak Tüneli’ne karşı çıkabilirdi ancak Hükümet madem bir şey yapmak istiyor yeter ki kente hizmet gelsin dedik. Çok örnek var. Mesela bölge hastanesini önerdiler onun da planlarını yaptık.
 
Emrivaki projeler karşınıza çıktığında hiç zorlanmadınız mı?
Sekiz senedir sorumluluğumuz gereği, kendi yaşamımızda bulunmadığımız kadar özverili ve sabırlı davrandık. Kentin menfaati için merkezi hükümetle, bürokrasiyle, devlet kurumlarıyla çok iyi ilişkiler kurmak için aşırı özen gösterdik. Öyle sözler söylenildi ki, hepsini sineye çektik. Ben Aziz Kocaoğlu olarak çekemeyeceğim kelimeleri bu şehir için sineye çektim.
LİMANDA BÜYÜK RANT VAR
“Limana AVM olursa orada yaşanmaz. Bu da İzmir’in ölmesi demektir. Trafik ayrı bir problem... Tüm beklenti 2 parmak iskelenin yapılmasıydı. Zaten 4 gemi yanaştırabiliyoruz, tüm bunlar otel ve AVM bir gemi için ortaya atıld. Orada 90 bin m2 alışveriş merkezi, 38bin m2 konaklama bunun karşılığında 2 parmak iskele yapılacak, bir de 40-50 bin m2 ofis yapacak. Olacak şey mi, 40-50 bin m2 maliyeti olsa 100 milyon lira. Karşılığında 130 bin m2 inşaat alanı veriliyor böyle bir hesap olur mu? 90 bin metrekarelik AVM Türkiye’de yok.”
 
UÇANYOL’DA BANA OYUN OYNADILAR
Konak Tüneli’nin Uçanyol’a bağlantısı için verilen sözlere inandığını ancak Karabağlar Caddesi’ndeki yetkinin elinden alınmasıyla iyi niyetinin kullanıldığını anlatan Başkan, “Resmen çok ağrıma gitti” diyor
 
Başkan Aziz Kocaoğlu ile İzmir’i, yaşadığı bazı gelişmeleri konuşmaya devam ediyoruz. Kent gündemindeki konulara, yaşadığı bazı zorluklara değinen Başkan Kocaoğlu Başhayli dikkat çekici yanıtlar veriyor.
 
KONAK TÜNELİ’NE BAĞLANACAK OLAN UÇANYOL’A YÖNELİK ÇALIŞMALARINI NASIL GİDİYOR?
Şimdi şöyle bir bombardımanla karşı karşıyayız; tünelin temel atılmasından 1 saat önce Karayolları Bölge Müdürlüğü’nde ben, Bakan, Müsteşar, Karayolları Genel Müdürü vardı. Dedim ki biz tünelle bağlantılı Uçanyol da çoktan yola çıktık, ihalelerimizi kamulaştırmayı yaptık. Köprü ihalesine çıktık 34 milyon civarı teklifler aldık, şimdi tünelle birlikte bu ne olacak. Binali Bey “Merak etmeyin köprüyü ben yaparım söz.” dedi. Ben de o yolun mutlaka uzatılması lazım 70-80 milyonluk bir proje var yapar mısınız?” dedim. “Onu düşünüp değerlendireceğim” diye yanıt verdi. Biz de bunun üzerine Uçanyol ihalesine çıktık. Ancak 10 gün sonra Karayolları Bakan yetkisiyle yıllardır, 98’den beri bizim kontrolümüzde olan Karabağlar Caddesi’ni, Gaziemir çevreyolu kavşağından bizim projeyi yapacağımız yeri 300 metre geçinceye kadar olan mesafeyi bizim yetkimizden almış. Diyorlarki ki burası senindi ama şimdi ben bu yolun tekrar kullanma haklarını Karayolları olarak devralıyorum.
 
Resmen ağırıma gidiyor. Bugüne kadar iyi niyet saflığımdan yaptığım şey varsa biri de budur. İhaleye çıkmışım her şey bitmiş. Şimdiye kadar Uçanyolun köprüsü de bitiyordu. Buca’yı tamamen rahatlatacaktık. Esas köstek olmak budur. En ağırıma giden yolun bizim kontrolümüzden alınması oldu.
 
SANAYİCİ İZMİR’DEN KAÇIYOR
 
Size göre Hükümet İzmir’de neler yapmalı?
Bence sadece 3 işi var. İlki Manisa’yla aramızdaki teşvik koşullarını en azından İzmir’in OSB’leri duruncaya kadar eşitlemesi lazım... Örneğin sanayici Nedim Uysal… Nedim Ağabey, hepimizin tanıdığı, sanatada değer veren sevdiğimiz birisi, oğlu Fatih Bey’in bir açıklaması oldu geçenlerde. “Teşviklerden dolayı Manisa’ya gideriz” diyor.
 
Oysa Kemalpaşa OSB hazır yatırımcı bekliyor, tüm koşulları cazip. Oranın problemlerinin problemin çözülmesinde de yine tek merci biziz. Ne yazık ki kendi sanayicimiz kentine yatırım yapamıyor. Hükümetin İzmir’de ikinci yapması gereken limandır. Liman elden gidiyor. Buranın üçüncü nesil gemilere açılması ve gemi sahasının büyümesi lazım… Burada hızlı mesafe almalıyız. Hükümetin üçüncü olarak yapması gereken de yarımadayı, turizm alanlarının Antalya’ya geçmişte yapıldığı şekilde özel olarak planlaması. Burası şimdi sağlık turizmi olarak modern bir şekilde gelişebilir. İnciraltı’na ve yarımadanın belirli bölgelerine sağlıkta sektörel teşvik vermemiz lazım.
 
Siz Hükümetle ortak çalışma yapmaktan da çekinmediniz…
Tabii başarılı yaptığımız somut iki iş var. Türkiye’de ilktir bu işbirliği. Biri anlattığım gibi körfez çalışmaları diğeri İZBAN’dır. 

Siz ortak çalışma diyorsunuz ama Binali Bey bu projelerden bahsederken:”Beceremediler bizden yardım istediler” diye konuşuyor. Bu açıklamayı duyunca ne hissettiniz?
İzmir’i hissediyorum. Bundan güzel cevap mı olur?
 
STADIN DÖRTTE BİRİ BİZİM AMA FİKRİMİZİ SORAN YOK

Stadın yerine AVM yapılması konusunda ne düşünüyorsunuz?
İzmirliler biliyor, biz yeni kent merkezini 7 sene uğraştık öyle bitirdik. Şimdi bu alanda yeni bir İzmir yükseliyor. Bu kent merkezi projelerinde stadın ne olacağı belli... Burası ayrıca herhangi bir afette toplanma merkezi. Biz Örnekköy’e 20 bin kişilik stat yapacağız dedik. Bu konuda bize söz de verdiler ancak mesafe alamadık. Alsancak Stadı’nı TOKİ’ye vermemi istediler. ‘Kamu malı satmam değerlendiririm’ dedim. Bu stat İzmir’in bir değeri... Alsancak Stadı’nın yüzde 25’i bizim. Yani stadın dörtte birinin sahibiyiz ama soran yok. Bu yönetim tarzıyla İzmir’in sanayisini ticaretini turizmini kalkındırmak söz konusu değil. Biz yol haritamızı zaten belirledik.
 
ARKADAŞLARIM SERBEST KALMALI
Hakkımızdaki 2010/308 sayılı dosyada kısıtlılık var. Yeni bilirkişi raporlarını
5 Temmuz’daki duruşmaya yetişmesi mümkün değil. Özel Yetkili Mahkemeler’in (ÖYM) belediyemizi ilgilendiren bölümünde herkes bunun uygulamadaki problem olduğuna hemfikir. ÖYM’lerin durumu mahkeme heyetinin kararını etkiler mi, 5 Temmuz’da ne olur biter bilinmez. Ancak arkadaşlarımızın 3’ü nerdeyse 15 aydır hapiste. 6-7 ay tutuklanan var. Zaten artık dosyaya bakınca, zorlamayla bir ceza verilse bile hepsi yatılmış oluyor. Doğrusu tüm arkadaşların serbest bırakılmasıdır.
 
Korkmak başka teslim olmak başka
Bürokratlarda imza atmaktan korkuyorlar gibi bir algı oluştu...
 
Herkes korkar. Ama korkmak ayrı şey teslim olmak ayrı şey... Mevzuata uygun çalışmalarını istedim. Bu aslında teşekkür toplantısı oldu. “Bu operasyonda didik didik edildik. Ama sizlerin sayesinde, yaptığınız düzgün işler sayesinde tertemiz çıktık” dedik.
 
“ASFALT DÖKEMEZ DURUMA GELDİK”
Devletler bir mevzuatla yönetilirler. Ancak son dönemde torba yasa hemen hemen her ay çıkmaya başlandı. Bu mevzuatta korkunç bir çelişki getirdi. Kamu İhale Kurumu var ancak kararlarında hiçbir sorumluluğu yok. Böyle olunca ne yönde karar verdiğinin sorgulaması yapılamıyor.

Yargıya gidersen zaman kaybediyorsun. İşte İzbeton’da yaşadıklarımız. Müteahhitler giriyorlar eksik evrak veriyorlar, kimi itiraz ediyor. Başımızda büyük bir kaos var. Yıllardır İstanbul Ankara, İzmir’de asfalt ihalesine çıkılır belediyelerin şirketi alır başkası kimse karışmazdı. Yaz geldi asfalt mevsimi bitiyor biz KİK’in hala kararını bekliyoruz. Böyle şey olur mu?”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Zagor 2 Temmuz 2012 Pazartesi 22:46

Zalimin karsisinda elin kolun bagliysa tabiiki halka icini dökersin.Ama zorbalar arkandaysa TWEET atip halki gagalarsin.Tabii aradaki farki cahiller anlayabilirse.

Yorumu oyla      12      7  
RUMUZ 3 2 Temmuz 2012 Pazartesi 14:17

BAŞKANIN YAPTIKLARINI ART NİYETLİLER GÖREMEZ İÇİNİ DÖKMESİDE AZ DÜŞÜNÜN BAKIN NEDEN İZMİRDE BİRİLERİNİ NE KADAR OYUNLAR OYNADIĞINI İZMİRİ ALMAK İÇİN NE KİRLİ İŞLER ÇEVİRDİĞİNİ ANLAYIN AYRICA HÜKÜMET İZMİRLİNİN PARASIYLA 10 YILDIR İZMİRLİYİ NASIL CEZALANDIRDIĞINI VE İZMİRE ELLE TUTULUR HİÇ BİR ŞEY YAPMADIĞINI HER KES BİLİYOR NİYE AKP LİLER BAŞKANI ELEŞTİRİYORLAR HÜKÜMETİN İZMİRE NE YAPTIĞININI YAZSINLAR ENGELLEMELERE RAĞMEN AZİZ BAŞKAN BAŞARILIDIR BUNUDA SİZİN VE HÜKÜMETİN ENGELLERİNDENDE BELLİ

Yorumu oyla      27      13  
G.TOSUN 2 Temmuz 2012 Pazartesi 13:42

Sayın seyfi beye aynen katılıyorum sadece içimizi döküyoruz başka ne kakldı geriye :)

Yorumu oyla      14      21  
AHMET 2 Temmuz 2012 Pazartesi 11:57

BİNALİ BEY İZMİRE NİYE GELDİ İZMİRİ SEVDİĞİ İÇİNMİ İZMİRİ ENGELLEMEK.OYUNLAR OYNAMAK BELEDİYEYİ KİLİTLEMEK AMAÇLARI BUNUDA İYİ YAPIYORLAR İŞLERİ BU AMA İZMİRLİ BUNUN FARKINDA ONLARA HADLERİNİ SEÇİMDE BİLDİRECEK

Yorumu oyla      27      10  
HAMDİ 2 Temmuz 2012 Pazartesi 11:56

BİRAZDA İGNEYİ KENDİNE BATIR.BENBİLİRİM VE EŞ DOSTAN OLUŞAN BÜROKRATLARIN İLE HİÇBİRŞEY YAPMADAN İKİ DÖNEM GEÇİRDİN. HER YAPTIGIN YARIM YAMALAK VEYA MAHKEMELERCE İPTAL EDİLDİ.

Yorumu oyla      20      24  
GÖRÜŞ 2 Temmuz 2012 Pazartesi 11:49

Cumhurbaşkanı diyor ki; “Yargıda uygulamalar büyük sorun. Bakın İzmir Belediyesi’ne Örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen uyuşturucu ticareti, ekonomik çıkar amaçlı suç örgütü, bir de terör suçu deyip ÖYM’ye sokuyorlar. Sonuç olarak bir belediye başkanına incelemeden suçun vasfını belirlemeden buraya sokuyorlar. Esasında bundan da bir şey çıkmayacaktır. Hâlbuki cebir yok, şiddet yok... O HALDE AMAÇ NE ???

Yorumu oyla      30      9  
Seyfi ÜLKER 2 Temmuz 2012 Pazartesi 11:33

Ne kadar çok içini döküyor sayın başkan... Başka da bir icraatı yok zaten.. Yaptıkları tek iş var o da içini dökmek.....

Yorumu oyla      21      24  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kadifekale’de durmak yok: Yıkımlar tam gaz
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “kentin nefes alacağı” bir alan olarak ...
Bergama’da büyük heyecan: İl oluyor
CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam tarafından Meclis Başkanlığı'na ...
Balçova’nın konteynırları pırıl pırıl
Balçova Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, yaz aylarında vatandaşların ...
 
Kataboj bayramı Urla'da törenle kutlandı
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Urla’da törenle kutlandı. İskele ...
Adalet sonunda 'Pardon' dedi
Konak’ta Üçkuyular Semti'nde 6 yıl önce, animatör Tolga Özserbest'i oturduğu ...
Sokak hayvanlarına Karşıyaka’da “Vip” hizmet
Karşıyaka Belediyesi Veterinerlik İşleri Müdürlüğü’ne bağlı Örnekköy Şantiyesi’ndeki ...
 
Selçuk sivrisinekle mücadelesini bırakmıyor
Selçuk Belediyesi Çevre ve Sağlık İşleri Müdürlüğü’ne bağlı Veteriner ...
Büyükşehir'den Urla'yı rahatlatacak sinek kararı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanlığı, Urla'nın ...
Bornova Belediyesi okul gibi çalışıyor
Eğitim alanında her yaştan hemşehrisine sağladığı olanaklarla dikkat çeken ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva