HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
2 Temmuz 2012 Pazartesi - 08:59

Bergama’da büyük heyecan: İl oluyor

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam tarafından Meclis Başkanlığı'na sunulan teklif kabul edilirse, İzmir'in Kınık, Dikili, Balıkesir'in Gömeç, Ayvalık ve Manisa'nın Soma ilçeleri Bergama'ya bağlanacak.

Bergama’da büyük heyecan: İl oluyor

ANKARA - Akdeniz Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada Türkiye'nin il olmaya en uygun 8 ilçesinden biri olarak gösterilen Bergama'nın, il yapılması için TBMM'ne kanun teklifi verildi.

Yeni Asır’dan Zafer Şahin’in haberine göre CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam tarafından Meclis Başkanlığı'na sunulan teklif kabul edilirse, İzmir'in Kınık, Dikili, Balıkesir'in Gömeç, Ayvalık ve Manisa'nın Soma ilçeleri Bergama'ya bağlanacak.

Halen İzmir il sınırları içerisinde bulunan Çandarlı, Yenişakran ve Zeytindağ ile Balıkesir'in Altınova beldeleri de ilçe yapılacak ve yeni kurulacak Bergama iline bağlanacak. Merkez dahil 10 ilçeden oluşacak 82 plakalı Bergama ilinin nüfusu 350 bin, yüzölçümü ise 4 bin 115 kilometrekare olacak.
 
HERKES İSTİYOR
Bergama'nın il yapılması ve 4 yeni ilçe kurulmasını öngören kanun teklifine AK Parti ve MHP'nin İzmir milletvekillerinin de sıcak baktığı öğrenildi. Teklifin 13 yeni büyükşehir kurularak büyükşehir sayısını 29'a çıkaracak yasayla beraber Ekim ayında Meclis gündemine alınması bekleniyor.

CHP'li Susam tarafından hazırlanan kanun teklifinin gerekçesinde, Kuzey Ege'de İzmir'den Çanakkale'ye kadar bir il merkezi bulunmadığı, Bergama'nın il yapılmasıyla bu ihtiyacın karşılanacağı, yerinden yönetimin güçlendirileceği, tarım, turizm ve ticaret hayatının ivme kazanacağı vurgulandı. Gerekçede ayrıca Bergama'nın bereketli topraklara sahip Bakırçay Havzası'nın merkezi olduğu, antik çağda kurulan ve sınırları Çanakkale'den Antalya'ya kadar uzanan Pergamon krallığına başkentlik yaptığı hatırlatıldı. Zengin bir tarihe sahip olan ilçenin yaklaşık bir yıldır Unesco Dünya Mirası aday listesinde olduğunun kaydedildiği teklifte, "Yılda 500 bin civarında turistin ziyaret ettiği Bergama, çok daha fazla turisti çekebilecek niteliktedir. Büyük bir tarımsal potansiyele, altın ve granit gibi önemli yer altı zenginliklerine sahiptir. Çandarlı Limanının faaliyet geçmesiyle bölge Türkiye'nin en önemli ihracat kapılarından birisi haline gelecektir. Bu büyük potansiyele zemin hazırlamak için Bergama merkezli yeni bir idari yapılanmaya ihtiyaç duyulmaktadır" ifadelerine yer verildi.
 
SIRADA BEKLİYOR
13 ilin büyükşehir yapılması için çalışmalar sürerken muhalefet Bergama hariç 7 yeni il ve çok sayıda yeni ilçe kurulması için kanun teklifi hazırladı. Mersin milletvekili Vahap Seçer Tarsus'un il yapılmasını, MHP Mersin milletvekili Mehmet Şandır da Silifke ve Anamur'un il olmasını istedi. MHP Adana milletvekilleri Muharrem Varlı ile Ali Halaman da Adana'nın Ceyhan ve Kozan ilçelerinin il olmasını önerdi.CHP Bursa milletvekili Turhan Tayan, Bursa İnegöl'ün il yapılmasını istedi.CHP Konya milletvekili Atilla Kart da Ereğli'nin il yapılması için kanun teklifi verdi.
 
"BELDELERE DE İLÇE OLMA UMUDU"
MHP'li Ali Uzunırmak Aydın'da Acarlar, Bağarası, Güzelhisar, Efeler, Umurlu, Davutlar, Ortaklar ve Atça ilçelerinin kurulmasını istedi. CHP'li Nurettin Demir Muğla'da Turgutreis ve Seki, MHP'li Bülent Belen Tekirdağ'da Barbaros, Sağlamtaş, Velimeşe, Kozyörük Gümüşsultan, Mürefte, Yeniçiftlik, Karaağaç ve Karacakılavuz adıyla yeni ilçeler kurulmasını istediler. CHP'li Mevlut Aslanoğlu da İstanbul'da Hadımköy ve Bahçeşehir ilçeleri kurulmasını önerdi. MHP'li Özcan Yeniçeri, Ankara'da Çayyolu adıyla, CHP'li Rıza Yalçınkaya da Bartın'ın Kozcağız bucağının ilçe olması için kanun teklifi verdi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
hilaly 2 Temmuz 2012 Pazartesi 21:13

izmir kızıyız biz cıks olmamış bir bergamalı olarak :)

Yorumu oyla      11      7  
vefa 2 Temmuz 2012 Pazartesi 14:03

Bir fikrim var :) Zeytindağ il olsun....çandarlıyı köy yapın hatta mahalle...:)))

Yorumu oyla      11      6  
erdal 2 Temmuz 2012 Pazartesi 12:31

Yahu ne biçim iştir ne alakadır ya Susam...Dikili ile Kınık CHPnin İzmir için oy deposu...Sen akpli değilsin chplisin...Hem balıkesiri hem de izmiri teslim edeceksin..Senden bir kurtulamadık be Sayın Susam...

Yorumu oyla      15      6  
Serdar BUCALI 2 Temmuz 2012 Pazartesi 11:55

Arkadaş sen ne yaptığının farkında mısın??? Bunca sıkıntımız varken uğraştığın meselelere bakın!!! İzmir'in gücünü bölerek başkalarının ekmeğine yağ sürdüğün gibi elinizden gitmekte olan İzmir'linin nefretini mi kazanmak istiyorsunuz.İzmir Bergama ile İzmir iç içe geçmiş anne ile yavrusu gibi bütünleşmiştir.Allah CHP'ye akıl fikir versin..

Yorumu oyla      13      7  
İBRAHİM BAYTAK 2 Temmuz 2012 Pazartesi 11:25

HANGİ İLÇELER İL OLMAYI HAK EDİYOR? AÜ, ALANYA işletme Fakültesi Dekanı farklı üniversitelerden 6 bilim adamıyla, 1 yıl araştırıp, (AHP) yöntemi ile incelemişler. “İLE UZAKLIK, GELİŞMİŞLİK, NÜFUS VE DİĞER KRİTERLERE GÖRE” İNCELEMİŞLER TÜRKİYE’DE İL OLMAYA ADAY İL 8 İLÇEYİ BELİRLEMİŞLER. İşte öncelikle il olması gereken 8 ilçe; 1-ALANYA 2-BANDIRMA 3-FETHİYE 4-ELBİSTAN 5-EREĞLİ 6-BERGAMA 7-ÖDEMİŞ 8-ERCİŞ.

Yorumu oyla      14      7  
susam oyuna gelmiş. 2 Temmuz 2012 Pazartesi 10:26

ilçe yapma oyununa kanan susam. bergamayı il yapma blöfünü de yutmuş. bu AKP nin işine yarar. bunu anlamıyor musunuz

Yorumu oyla      19      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Balçova’nın konteynırları pırıl pırıl
Balçova Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, yaz aylarında vatandaşların ...
Kataboj bayramı Urla'da törenle kutlandı
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Urla’da törenle kutlandı. İskele ...
Adalet sonunda 'Pardon' dedi
Konak’ta Üçkuyular Semti'nde 6 yıl önce, animatör Tolga Özserbest'i oturduğu ...
 
Sokak hayvanlarına Karşıyaka’da “Vip” hizmet
Karşıyaka Belediyesi Veterinerlik İşleri Müdürlüğü’ne bağlı Örnekköy Şantiyesi’ndeki ...
Selçuk sivrisinekle mücadelesini bırakmıyor
Selçuk Belediyesi Çevre ve Sağlık İşleri Müdürlüğü’ne bağlı Veteriner ...
Büyükşehir'den Urla'yı rahatlatacak sinek kararı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanlığı, Urla'nın ...
 
Bornova Belediyesi okul gibi çalışıyor
Eğitim alanında her yaştan hemşehrisine sağladığı olanaklarla dikkat çeken ...
Başkan Tartan: Gençlerin önünü açacağım
Göreve yeni seçilen CHP İzmir İl ve Konak İlçe Gençlik kolları başkanları ...
Güzelbahçe'nin en iyi balıkçısı seçildi
Güzelbahçe Belediyesi'nce düzenlenen 2. Deniz Festivali başladı. Festivalin ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva