HABERLER>GÜNCEL
29 Ağustos 2014 Cuma - 08:01

Ak Trollere kötü haber: Savcılık harekete geçti

Twitter’dan Abdullah Gül, bakanlar, bürokrat, gazeteci ve muhaliflere hakaret-tehdit mesajları atan Ak Troll hesaplarıyla ilgili iddianame hazırlanıyor. Savcılık, mesajları nefret suçu kabul etti.

Ak Trollere kötü haber: Savcılık harekete geçti

Ak Trollerin karıştıkları skandalları içeren “Twittergate” skandalının yargı boyutundan, “nefret suçu” çıktı. Aktrollerle ilgili yapılan soruşturmalarda, aktroller tarafından atılan mesajların nefret suçuna girdiği belirlendi. Soruşturmanın tamamlanmasının ardından, kimlikleri tespit edilen; aralarında Başbakanlık danışmanlarının da bulunduğu bir çok Aktroll hakkında, beş yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılabilecek. Bunun dışında, aynı Ak Troller hakkında yüzlerce tazminat davası açılması da planlanıyor. İlk etapta, ceza davalarının açılması öngörülüyor.
 
Taraf gazetesinden Hüseyin Özay'ın haberine göre; Ak Trollerle ilgili izlenecek dava süreci şöyle:
 
SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Kamuoyunda aktrol olarak bilinen, “bakanlara, milletvekillerine, bürokratlara, gazetecilere” hakaret eden sahte Twitter hesaplarıyla ilgili yargı süreci başladı. Sözkonusu hesaplarla ilgili olarak, Türkiye’nin çeşitli illerinde yüzlerce suç duyurusu yapıldı. Örneğin, son dönemde yargı mensupları ve muhalif gazetecilerle ilgili olarak “gözaltı listesi” hazırlayan ve ekonomi bürokratlarını “vatan haini” ilan eden “Gizli Arşiv” isimli Twitter hesabıyla ilgili çeşitli illerde verilmiş 100’ün üzerinde suç duyurusu dilekçesi var. Bu dilekçeler doğrultusunda Gizli Arşiv isimli Twitter hesabı ile ilgili bir çok soruşturma açıldı. Soruşturmalar sonucunda ise, savcılar hesabın sahibinin belirlenmesi için bilişim suçlarına talimat verdi. Talimatlar doğrultusunda da, söz konusu mesajları atan tüm Ak Trollerin gerçek kimlikleri, kullandıklari GSM hatları ve internet hesapları üzerinden tespit edildi.
 
“YAZIŞMALARA” TAKILDI
Dava açılması için savcılıklar tarafından yürütülen soruşturma dosyalarının tamamlanması gerekiyor. Ancak, emniyet tarafından aktrollerle ilgili tüm bilgi ve belgelerin tespit edilmesine rağmen, soruşturma dosyaları bir türlü tamamlanamadı. Yargı kulislerinde, dosyaların tamamlanmamasında bazı yazışmaların geciktirilmesinin etkili olduğu konuşuluyor. Ayrıca, 17 ve 25 Aralık yolsuzluk operasyonları sonrasında yargıda ve emniyette yapılan operasyonların da dosyaların gecikmesinde etkili olduğu öne sürüldü.
 
NEFRET SUÇUNA ALINDI
Savcılıkların soruşturmayı tamamlanmasının ardından, söz konusu mesajları atan Ak Troller hakkında, şantaj, hakaret gibi suçların dışında, geçtiğimiz aylarda yürürlüğe giren ve ilk kez suç kapsamına alınan nefret suçları kapsamında da işlem yapılacak. Hukukçuların verdiği bilgiye göre, sadece nefret suçlarından dolayı Ak Troller hakkında 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılması söz konusu olacak.
 
Ceza davasının dışında Ak Troller hakkıda tazminat davaları da açılabilecek. Bu konuda tazminat davası açılması için, öncelikle söz konusu hesaplarla ilgili ceza davalarının açılması gerekiyor. Yani sahte Twitter hesaplarını kullanan şahısların kimlik bilgileri ve haklarında hazırlanan bilişim raporları açılacak dava dosyasında yer alacak. Dava dosyasındaki kimlik bilgileri ile birlikte, bakanlara, bürokratlara, gazetecilere hatta vatandaşlara hakaret mesajları yayınlayan “sahte Twitter hesaplarının” gerçek sahipleri hakkında, tazminat davası da açılabilecek. Hukukçular, Ak Trol hesaplarını kullanan kişilerin, ileride milyonlarca liralık tazminat davaları ile de karşı karşıya kalacağını kaydettiler.
 
AHMET HAKAN'A AĞIR KÜFÜR
Sosyal medyada vatandaşlara ve milletvekillerine hakaretler eden, küfürler yağdıran AKP’li trollerin deşifre olması gündemi sarsarken TRT Dış Haberler Müdürü, Hürriyet yazarına ağır hakaret etti. TRT Dış Haberler Müdürü Ahmet Hamdi Şişman, Hürriyet yazarı Ahmet Hakan’ın AKP kongresine dönük eleştirisi nedeniyle Facebook sayfasından küfür etti. TRT Müdürü Şişman, kendisine ait Facebook sayfasında şöyle yazdı:
 
“Ahmet Hakan ibnesi Ataturkculeri bir araya gelemeyip tek bir irade ortaya koyamamakla sucluyor. AKP kongresinde tek aday cikmasini ise elestiriyor demokrasi bu degil diyerek. Yesinler senin geri zekali beynini ipne.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 29 Ağustos 2014 Cuma 10:44

Bu kişilerin maaşa bağlandığı ve çeşitli kamu kurumlarına memur olarak atandığı söyleniyor eğer böyle bir durum varsa onlara bu iş için para ve makam tesis edenler için de azmettirme suçu kapsamında soruşturma açılmalıdır.

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Süper Loto 9. kez devretti
Bu hafta da 6 bilen çıkmayınca Süper Loto 9. kez devretti.
İzmir’de şüpheli ölüm: Eski milletvekilinin oğlu…
İzmir'in Bergama İlçesi'nde 52 yaşındaki Hakan Çakır, çiftliğinde ağaca ...
Köşk'ün sitesinde anında güncelleme
Çankaya Köşkü'nde düzenlenen devir teslim törenin ardından Türkiye Cumhuriyeti ...
 
Erdoğan'ın korumaları da Köşk'e çıktı
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Keçiören’deki evinin önü dün her zamankinden ...
İzmir'de pompalı tüfekli maskeli banka soygunu!
Karşıyaka’da bir bankanın Yeni Girne Şubesi'ne gelen yüzleri maskeli 2 ...
İzmir'de Erdoğan için 101 pare top atışı!
Cumhurbaşkanlığına seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın, TBMM'de yemin etmesinin ...
 
İZBAN’dan fuar için 6 ek tren
İZBAN, kapılarını bu yıl 83. kez açacak İzmir Enternasyonel Fuarı ziyaretçileri ...
Dünya İzmir’de buluşuyor: İEF’den 83’üncü merhaba
29 Ağustos Cuma günü kapılarını 83’üncü kez açacak olan İzmir Enternasyonal ...
Çölyak hastaları için İzmit'ten İzmir'e...
Hakan Pekzorlu’nun Çölyak ve Fenilketonüri hastalığına dikkat çekmek amacıyla ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva