EBSO Ocak ayı meclis toplantısında konuşan Yorgancılar, Türkiye'nin yeni bir sanayi hamlesine ihtiyacı olduğunu söyledi. Türkiye'de 2003-2008 yılları arasında kişi başı gelirin 4 bin 500 dolardan 10 bin dolara çıktığını belirten Yorgancılar, kişi başı gelirin 2009'dan sonra 10 bin 300 dolarlık seviyede kaldığını dile getirdi. Yorgancılar, 'Reformları yapmadığımız için orta gelir tuzağına takıldık. Yeni bir reformla kişi başı geliri 20 bin dolara getirmeliyiz. Reformlar acilen yapılmalı. Faiz oranı ile özel sektör yatırım ilişkisi doğru. Faiz oranlarımız yüksek seviyede. Faizlerin düşük olması yatırım için önemli bir etken ama tek etken değil. Yatırım için sanayiciye şok kur artışları, bürokrasideki aksama, iç ve dış talepteki belirsizlikler konusunda da destek verilmeli' dedi.
'BU SAVAŞI KAPI KAPI VERİYORUM'
İzmir'in üretim, istihdam, vergi gibi konulardaki sorunları için Ankara'da mücadele verdiğini belirten Yorgancılar, bu konuları toplayıp da bir günde olmuş gibi söylemenin doğru olmadığını söyledi. İzmir'in sorunları için sürekli milletvekilleri ile görüştüğünü dile getiren Yorgancılar, 'Ben bu savaşı kapı kapı çalıp 4.5 yıldır veriyorum' dedi.
Yorgancılar, geçen hafta İzmir'in vergi tahsilatında ikinci, Amerikan merkezli düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü raporuna göre dünyanın 300 şehri arasında en hızlı gelişen ikinci şehri olduğunu hatırlattı. İzmir'in vergi tahsilatında İstanbul'dan sonra ikinci sıraya gelmesinde petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle petrolden alınan özel tüketim vergisinin azalmasının, buna karşı İzmir'deki tütün endüstrisinden alınan özel tüketim vergisinin artmasının etkili olduğunu söyledi. Yorgancılar, vergi yapılandırılmasından ve vergi bilincinin artmasından kaynaklanan tahsilat oranının da yükseldiğini ifade etti. Yorgancılar, 'Bu bizim açımızdan son derece önemli. İzmir olarak 4 verip bir aldığımızı her ortamda söylüyoruz. Daha fazla yatırım yapıldığı zaman İzmir daha fazlasını verecek güçte bir ilimiz' diye konuştu.
Brookings Enstitüsü'nün raporuna göre İzmir'in ikinci sıraya gelmesinin de önem taşıdığını belirten Yorgancılar, bu başarının sanayisi, turizmi, ticareti, limanı, tarımı, tüm sivil toplum örgütleri, yerel yönetimleriyle herkesin ortak başarısı olduğunu vurguladı.
'FAİZDEN MEDET UMMAYIN'
Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı Salih Esen, Merkez Bankası'nın faiz indirimine ilişkin ciddi baskı altında bırakıldığını söyledi.
Faiz oranlarından, para politikalarından medet ummak yerine yatırım ortamını iyileştirici reformların hayata geçirilmesini isteyen Esen, 'Faizlerin yüksek olmasının yatırımların önünde engel olduğu ifade edilmektedir. Kuşkusuz faizler yatırımlar için bir etkendir ancak, ilk sırada olmadığı inancındayım. Çünkü yatırımcı kararını verirken öncelikle malını satıp satamayacağını düşünerek hareket eder. Geçmişe baktığımızda da büyük yatırımların yüksek oranlı faiz dönemlerine denk geldiği görülecektir. Faizler konusunda karar verilirken bizler için önemli olan kurları zıplatacak, tasarrufları caydırıcı bir etkinin yaratılmamasıdır' dedi.