İş Dünyası

Yorgancılar, adaylardan beklentilerini dile getirdi: İzmir çok iyi pazarlanabilir!

EBSO Meclisi'nden yeni seçilecek yerel yöneticilerden beklentilerini açıklayan Başkan Yorgancılar "Yerel seçim öncesinde tüm adaylarımıza eşit bir şekilde davranarak başkan adaylarımızla birlikte toplantılar düzenledik, istişare yaptık. İzmir’in ve sanayinin ihtiyaçlarını doğru analiz ederek dünyada ülkelerin değil şehirlerin yarıştığını ifade ettim. Bütün adaylara bunu söyledim. İzmir yarışmaya girebilecek en iyi adaylardan biri. Kendini çok iyi pazarlayabilir bunun çok iyi yönetilmesi gerekiyor. İzmir, yabancı yatırımcının en çok tercih ettiği şehirlerden biri" dedi.

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ - Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Mart ayı meclis toplantısı, İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu'nda Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Meclis Başkanı İbrahim Gökçüoğlu ve meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, toplantıda konuşma yaptı.

BAKAN ÖNERDİ: İLK EĞİTİM ÖĞRETİM ŞURASI İZMİR'DE
Yorgancılar, yaptığı konuşmada şunları söyledi:

'Çok yoğun bir ay geçirdik. Enflasyonla mücadele, mali disiplinin sağlanması, cari açığın düzenlenmesi ile ilgili özel sektör olarak İzmir'e gelen bakanlarımıza taleplerimizi ilettik. İzmir Ticaret Odamız, İzmir Ticaret Borsası ve EBSO ile ortak toplantılar yapar hale geldik. Her bakanımız konularla ilgili bilgi sahibi. Bu konuda çalışacaklarını ifade ettiler. Sanayimizin artarak devam eden ara eleman sıkıntımızdı, bu her sektörde var. Mesleki eğitimin teşvik edilmesi ile ilgili önerimizi söyledik Çalışma Bakanımıza. Eğitim ve öğretim şurası yapılması gerektiğini söyledik Sanayi Bakanımızın da hoşuna gitti herhalde bu şuranın ilkini İzmir'de yapalım, dedi.'

Yorgancılar, organize sanayi bölgesi kurmak istediklerini ancak arsa bulamadıkları ifade ederek, 'Organize sanayi bölgesi kurmak istediğimiz birçok sektörümüz var ama arsamız yok. 7'ye yakın sektör var ve bunları hemen doldurabiliriz. Arsayı üretecek olan kim? İzmir'in yapısına baktığımızda arsa üretiminin zor olduğu bir şehirde yaşıyoruz. Çevre Bakanımız geldiğinde ASB'ye verilerek oranın genişletilmesi gerektiğini söyledik. Bakanlık ve belediyenin elinde. Bakanlık bununla ilgili yer gösteriyor biz de bu talebi söyledik. Tapularda orman arazisi mera olarak gözüken yerler var. Ormanla merayla alakası olmayan arsaların başında tespit yapılarak bunların bu statüden çıkarılması gerektiğini söyledik. Bununla ilgili çalışma yapacaklarını söylediler. En son kararı hükümet verecek, sonuçlanması için gayret sarf edeceğiz dediler' şeklinde konuştu.

İZMİR YARIŞMAYA GİRECEK EN İYİ ADAY
Yorgancılar, yerel seçimlere değinerek şöyle devam etti:

'Yerel seçim öncesinde tüm adaylarımıza eşit bir şekilde davranarak başkan adaylarımızla birlikte toplantılar düzenledik, istişare yaptık. İzmir'in ve sanayinin ihtiyaçlarını doğru analiz ederek dünyada ülkelerin değil şehirlerin yarıştığını ifade ettim. Bütün adaylara bunu söyledim. İzmir yarışmaya girebilecek en iyi adaylardan biri. Kendini çok iyi pazarlayabilir bunun çok iyi yönetilmesi gerekiyor. İzmir, yabancı yatırımcının en çok tercih ettiği şehirlerden biri.

Bir belediye başkanından ne bekleriz? Projelerin nedir? Çözülmesi gereken sorunlar o kadar belli ki. Makyajı bırakırsak kentsel dönüşüm birinci sırada. İkincisi altyapı. Üçüncüsü trafik ve sanayi alanlarının yaratılması sanayiciler için çok önemlidir. İzmir 5 yıl şantiye olacak. Her sıkıntıyı çekecek ama bu şehri bir daha su basmamalı. Yıkılması gereken 37 bin bina var şehrin altından 74 tane fay hattı geçiyor. Ülkemizde deprem olmayan yer yok. '

TÜRKİYE BUGÜN BU NOKTADA DEĞİL
Yorgancılar, Fitch'in Türkiye'ye verdiği kredi notu için şu ifadeleri kullandı:

'FitchRatings, 12 yılın ardından Mart raporunda kredi notumuzu 'B'den 'B+'ya yükseltti, kredi not görünümünü pozitife çıkardı. Açıklamada; makroekonomik ve dış kırılganlıkları azaltmada para politikası sıkılaştırmasının beklenenden daha fazla önden yüklenmesi de dahil olmak üzere, Haziran 2023'teki değişimden bu yana uygulanan politikaların dayanıklılığına ve etkinliğine olan güvenin artmasından kaynaklandığı bildirildi. Küresel büyüme tahminini 0,3 puan artırarak yüzde 2,4'e Türkiye özelinde de bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yüzde 2,5'ten yüzde 2,8'e çıkardı. Türkiye bugün bu noktada değil bu taraflı bir şey.'

MERKEZ BANKASI'NIN ALDIĞI KARARLAR DOĞRUDUR
Son olarak Yorgancılar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 'Kamuda harcamaları kısacağız ve enflasyonu aşağı çekeceğiz' sözleri üzerine şunu söyledi:

'Kuşkusuz faizlerin yükselmesinden en çok canı yanan bizleriz. Maliyetlerimizi artıran, karlılığımızı düşüren ve kredi maliyetlerimizi yükselten bu karara normal şartlarda sonuna kadar karşı çıkardık. Ancak, ne yazık ki şu an %67 enflasyonu düşürecek adımları desteklemekten başka bir şansımız yok.

Elbette ki, daha öncelerden de ifade ettiğim gibi Merkez Bankası'nın faiz silahı önemli olmakla birlikte tek başına yeterli değildir. Bakınız, gıda enflasyonunda %71 ile dünyada en ön sıralardayız. Enflasyonu bu denli yükselten bu durum, tarım politikalarının ivedilikle iyileştirilmesini de zorunlu kılmaktadır.

Açıklanan enflasyon oranı bu yıl yüzde 36 idi. Bizim bunu aşağıya indirmemiz gerekiyor. Merkez Bankamızın aldığı kararlar doğrudur. Tasarrufu yapmamız gerekiyor kim yapacak? Herkes, bizler de devlet de tüm çalışanlarımız. Sayın Şimşek'in söylediği açıklamada tasarruf kararları konusunda kimse tereddüt etmesin.'