Tayfun MARO
Servetler hiç olmadığı kadar kirli
31 Temmuz 2024 Çarşamba

Kapitalist sistemde o bildiğimiz sömürünün sınırları fena halde aşılmış durumda; servetler, büyük sermaye gruplarının kontrolünde durmadan büyüyor. Sermaye sınır tanımıyor.

Mal ve hizmet arzına koşut oluşan para dolaşımında gerçekleşen karlarla birlikte sistemin metropollerine geri dönenpara, yeniden dolaşıma giriyor ve toplumun en ücra köşelerine ulaşabiliyordu.

Sorun şu ki paranın topluma geri dönüşünü sağlayan enstrümanlar uzun zamandır doğru dürüst çalışmıyor. Servet tepelerde birikip duruyor.Tam da Marks’ın Kapital’de sendrom olarak işaret ettiği “artı değerdeki sınırsız genişleme” ile ortaya çıkan marazi durum.

“Mülkiyet hırsızlıktır. Servet kirlidir.” Dünya ahvali, bu gerçeğiher an yüzümüze vuruyor; temiz servet olmaz. O servet sahiplerinin komünist, kapitalist, dindar veya ateist olması, gerçeği değiştirmez.

Hele, CHP’de solculuk yaparak o servetlerin kirini örtmek hiç mümkün değil.

Sanayi devriminden sonra, aydınlanma, ilerleme, modernite, demokrasi, devrim, insan hakları derkeninsanlığın geldiği yeriçler acısı… Yeryüzü, her türlü insanlık suçuna tanıklık ediyor. Bir zamanlar büyük insanlığın vicdanının sesi olan sosyalistler ise söz israfıyla durumu idare ediyor.

Açlıktan her gün 20 binden fazla insanın öldüğü dünyamızda, geçmişteki olaylarda ölenlerin hesabını sormaktan söz edenlerin durumu, umutsuz vaka. Önüne baksa açlıktan ölen 20 bin insan… Aç, bir milyar insan… En iyisi, gerilere bakıp sisteme meydan okumak... Ucuz ve risksiz.

Gerçek yürüyor; kapitalist sistem dengeden çıktı ve dengeye geri dönme ihtimali yok gibi... Muhtemelen, 500 yıllık tarihsel ömrü son bulan kapitalizm, tarih sahnesinden çekiliyor.

Ancak kapitalizm sonrasına açılan yollar hiç tekin değil. Servetler, az sayıda muktedirin kontrolüne girdi. Yoksulluk derinleşiyor.

Ve bu trajik durum, ülkeleri yöneten efendilerin pek umurunda değil. Belli ki açlık ve salgınlarla nüfus planlaması yapacaklar.

Vicdan yitimiyle malul çağımızda, zengin olmak netamelidir, vebali büyüktür.

İhtiyaç fazlası harcanan her kuruş, yoksulların itlaf yollarına döşenen taştır. Bileceğiz ki keyifle harcadıklarımız ve tükettiklerimizle yoksulluğu, sefaleti, açlığı büyütüyoruz.

Çağın gerçeği; Servetler hiç olmadığı kadar kirli.Ve yoksulların büyük isyanı için koşullar hiç olmadığı kadar elverişli.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
CHP ne olacak mış ! İktidar . Bu zihniyet mi ! 31 Temmuz 2024 Çarşamba 22:23

UKOME’den geçen 90 dakika aktarma kararını değerlendiren İzmir BB Başkanı sayın Cemil Tugay “ Seçim dönemi verdiğimiz bir sözü daha tutmanın gururunu yaşıyoruz . UKOME’den oy birliği ile çıkan kararın ardından çalışmalarımızı tamamladık ve uygulamayı 22 Temmuz Pazartesi gece yarısı itibariyle hayata geçiriyoruz . Hemşehrilerimize ekonomik anlamda katkı sağlayacak , şehrimizde yaşamı kolaylaştıracak çalışmaları sürdüreceğiz . 90 dakika ücretsiz aktarma İzmir’imize hayırlı olsun .” dedi Ayrıca Sayın Cemil Tugay otobüs duraklarına afiş astırmış . Afişte ne yazıyor . “ İZMİRLİLER İSTEDİ 90 DAKİKA GERİ GELDİ. “ Hayır , İzmir çevre ilçe otobüslerinde 90 dakika geri gelmedi . İzmir çevre ilçe otobüslerindeki 90 dakika ücretsiz aktarma hakkı iptal tarihi : 10.02.2016 - İzmir BB Meclis karar no : 179 - Menemen , Menderes , Torbalı ilçelerinde bir kaç hat hariç , çevre ilçelerindeki otobüslerde 90 dakika aktarma hakkı yok . Bknz ESHOT int . Sit . Tarife ve ücretler ( B- C - D - j ) 90 dakika aktarma hakkı yoktur . İzmir BB’nln toplu ulaşımındaki bu uygulama gerçekliği varken , bu ifadeler nasıl kullanılıyor . “ 90 dakika ücretsiz aktarma İzmir’imize hayırlı olsun . “ - “ İZMİRLİLER İSTEDİ 90 DAKİKA GERİ GELDİ. “ Sayın yazar sizin geçen haftalardaki bir yazınızdan , “ sorsanız hepsi solcu “ Bu nasıl solculuk , kamu hizmeti olan toplu taşımada ayrımcılık . İzmir merkez ilçelerindeki toplu taşıma araçlarında 90 dakika ücretsiz aktarma hakkı var . İzmir çevre ilçe otobüslerinde aktarma hakkı yok . Çözüm : Çevre ilçe otobüslerinde de ; 136 km. lik İZBAN hattındaki tarife ve ücretlendirmelerin ( BEDAVA DEĞİL - GİTTİĞİMİZİ ÖDERİZ ) uygulanması . Çevre ilçe otobüslerinde 90 dakika aktarma hakkı olmadığından , otobüslerde dolmuşa biner gibi indi bindi ücret ödeniyor . . Bu adil ve eşit olmayan uygulamaya göre İZMİR neresi ?

Yorumu oyla      1      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Umutsuzluğun doruklarında yaşam meselesi
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Beyhude yakınmalar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Böyle yayın yasağı olmaz!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Yunan’a kahveli mesaj!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çiçeklerin açtığı bugün ‘memleket’ bayramıdır!
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk, esir yunan komutanına ne dedi?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kadı ola davacı…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli çocuklara mektuplar (2)
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Lider olmak
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Dünya Okuryazarlık Günü kutlu olsun!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva