Yerel Yönetimler

Türkiye'de bir ilk: Kadın muhtarlar Urla'da buluştu



Kadın Muhtarlar Çalıştayına, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve eşi Türkegül Kocaoğlu, TBMM 22. Dönem Milletvekili aynı zamanda Ege Kadın Dayanışma Vakfı Başkanı Türkan Miçooğulları, Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, CHP Parti Okulu Eğitmeni Tülay Bayır, Kadın Muhtarlar Derneği Başkanı Serpil Erenoğlu, Urla Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Canan Balkır, Liman Tepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal, çok sayıda akademisyen, CHP Urla İlçe Başkanı Bahri Yalaz, Meclis Üyeleri ve Türkiye'nin her bölgesinden gelen Kadın Muhtarlar katıldı.



Büyükşehir Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kaymakam Murat Sefa Demiryürek, Başkan Sibel Uyar, Türkan Miçooğulları, Hüseyin Akdeniz ve Serpil Erenoğlu'nun açılış konuşmalarıyla başlayan 'Kadın Muhtarlar Çalıştayı ve Sürdürülebilir Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme Sempozyumu', Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Şermin Atak, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Hakan Yılmaz, TBMM Meclis Araştırması ve Soruşturması Komisyonları Müdür Yardımcısı Mustafa Biçer 'Geçmişten Günümüze Muhtarlık ve Değişen Yapı' ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serpil Sancar 'Kadınların Siyasal Gücü ve Katılımı' hakkındaki panel ile devam etti.

ÜLKE YÖNETİMİNİN YÜZDE 50'Sİ KADIN OLMALI
Kadınların yüzde 50'nin ülke yönetiminde söz sahibi olması için hep birlikte el ele kol kola çalışmalıyız diyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu: ''Kadıların siyasette yer alamadığı doğru, kadınların toplumun yüzde 50'sini temsil ettiği halde, muhtarlıkta görüldüğü gibi yüzde 10'larada görev aldığı bir ülkede Büyükşehir Belediyesi'nin üst düzey yöneticilerinin sayısı hakkında bilgi vermek için çıktım kürsüye. Büyükşehir Belediye Başkanlığından sonra bir numaralı koltuğumuz olan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterimiz bir kadın. Her sabah 1500 otobüs çalışan Eshot'ta bir kadın arkadaşımız görevlendirdik. O da 6 sene hizmet verdikten sonra emekli oldu.



Bir buçuk milyon aboneye su veren İZSU genel müdürümüz bir hanımefendi. Üç tane genel müdür yardımcımız hanımefendi. Genel Sekreter yardımcımız hanımefendi. Müdürlerimizin yüzde 65'i kadın böyle yönetiyoruz belediyemizi. Üç dönemdir belediye seçimlerini kazanmamızda başarılı çalışmalar yapmamızın sebebi kadınlarımız. Daha çok çalışacağız daha fazla STK'lardan, siyasi partilerde çalışacağız. Söz sahibi olacağız. Parlamentonun diğer kurumların yüzde 50'sini kadın yaparsak bu ülkenin nasıl kalkınacağını, nasıl gelişeceğini, nasıl genç çocuk evliliklerinin önleneceğini, çocuk istismarının önleneceğini ve herkesin daha çalışkan daha nazik bireyler olacağını yaşayarak göreceğiz. Bu hedefe yürümek en az yüzde 50'si kadın olan yönetim anlayışını hep birlikte el ele, erkeklerle birlikte kol kola girip yapılması gerekir'' diye konuştu.

SİBEL UYAR AYAKTA ALKIŞLANDI
Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, : 'Yerel yönetimin anlamı ve yerel kurumların işlevi siyasal düşüncenin en karmaşık sorunsallarındandır. Her şeyden önce yanıtı aranacak soru yerel yönetimin neyi ifade ettiğidir. Yerel yönetim ortak yaşamın kalitesinin yükseltilmesi ile ilgilidir. Yaşam kalitesi de kentte yaşayan herkesin, birlikte yaşamaktan kaynaklanan ve birbirine benzeyen ihtiyaçların karşılanması, bunun içinde gerekli hizmetlerin üretilmedir.



Konuşmasının sonunda ayakta alkışlanan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, kadınların yerel yönetimlerdeki önemine şu sözlerle değindi: 'Geçmişten günümüze profesyonel iş ve meslek hayatımın içinde yer alarak kadının statüsünü güçlendiren kadınlarımızın yanında ev idaresi, çocuk bakımı gibi temel faaliyetlerle ilgilenen ve bu doğrultuda geleneksel olarak rol üstlenen kadının yerel yönetimlere olan ilişkisi yadsınamayacak bir sosyal gerçeklik olarak karşımıza çıkacaktır. Aynı şekilde şiddete maruz kaldığında konuk evlerine sığınan, sosyal yardıma muhtaç olduğu zaman belediyelere başvuran kadınlar için yerel yönetimler, her zaman doğru ve güvenilir adres olmuştur. Yerel yönetimler, demokrasinin gelişmesinde buna bağlı olarak ekonomi, şiddet, eğitim ve benzeri alanlarda sorunlarının çözümlenmesinde ayrıca kadınların karar alma mekanizmalarına katılımında anahtar role sahiptir. Çünkü yerel nitelikli hizmetlerin çok büyük oranda kadınların gündelik yaşamlarını doğrudan etkileyen sonuçları olacaktır. Bu nedenle kadınların yerel yönetimlerde temsili yerel yönetimlerin bu türden işlevlerin kalitesi üzerine etkilidir.'

URLA'DAKİ KADINA YÖNELİK ÇALIŞMALARI ANLATTI
Türkiye'de bin 397 belediye başkanından 39'unun, 20 bin 498 meclis üyesinden 2 bin 198'inin, 550 vekilden 81'inin, yaklaşık 51 bin muhtarın da 640'ının kadın olduğunu ifade eden Uyar, Urla Belediyesi olarak yaptıkları çalışmaları anlattı. Uyar, 'Türkiye'de ilk kez bir belediye olarak Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme ve Urla Modeli oluşturduk. Ekonominin itici gücünü kadına ve çocuğa yatırmak için Kadın ve Aile Müdürlüğümüzü kurduk. Üretici kadınlarımızı evden çıkarıp kooperatif bünyesine aldık. Artık para kazanıyorlar, artık evlerinde söz sahibiler. Üretici kadınlarımıza üretici pazarlarımızı kuruyoruz. Her mahallede bir semt evi oluşturup meslek edindirme, hobi kurları açıyoruz. Küçük yaşta evliliklerin sık görüldüğü Roman kızlarımız için meslek edindirme kursları açtık. Şimdilerde para kazanmaya, nişan yüzüklerini atmaya ve okullarına geri dönmeye başladılar. Kadınlar ve çocuklarımız için yeni yaşam alanları, parklar oluşturduk. Kadınlar, evlerinde değil sokaklarda, hayatın içinde var olmalı. Sağlıklı gelişen bir toplum için çocuklarımızı spora teşvik ettik. Spor alanlarımızı, statlarımızı yeniledik, kadınların akşamları spor yapabilmeleri için ışıklandırdık' dedi.

'KADIN DAYANIŞMASININ ÜRÜNÜYÜM'
Kadın dayanışmasının önemine değinen Uyar, kendisinin de bir kadın dayanışması ürünü olduğunu ifade etti. Bu bilinçle borcunu ödemeye, yerel siyasette kadının yerini güçlendirmeye yönelik çalışmalar yapma gayretinde olduğuna dikkat çeken Uyar, 'Kadınsız demokrasi olmaz. Kadın muhtar demek, lider kadın demek. Kendi mahallesinin öncü kadını demek. Bugün siyasette daha fazla kadın olsaydı eminim dünya bu kadar çatışma ve savaş ortamında olmazdı' diye konuştu.

'DAHA ÇOK KADIN YÖNETİCİYE İHTİYAÇ VAR'
Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek'te, kadın muhtarlara ve kadın yöneticilere daha fazla ihtiyaç olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

'Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı heyetine muhtar üye seçiyorlar. Bizim muhtar üyelerimiz kadın. Onlardan öyle ince dokunuşlar alıyoruz ki bunun Türkiye için rol model olduğunu düşünüyoruz. Kadınlar mahalleyi daha iyi biliyor, gözlemliyor ve tespit ediyor. Sosyal yardım konusunda kadın muhtarların daha da ön plana çıkması gerektiğini düşünüyorum.'


'MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ'
Muhtarların kendi bölgesinde söz sahibi olduğunu, öncü kadın, lider kadın olduğunu söyleyen 22.Dönem Milletvekili Türkan Miçooğulları: 'Muhtar her şeyi bilen, araştıran, soruşturan, kucaklayan demektir. Kadına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin üzerinde 81 yıl geçti ve biz bu hakkı doğru kullanamamış olmanın sorumluluğunu taşıyarak neden bunları kullanamadık, neden bu noktadayız diye toplantılar yapıyoruz. Bütün dünyada kadınlar, bazen adım adım bazen de koşarak kendi haklarını aramaya devam ediyorlar. Türk kadını önemli işler başarmaya devam ediyor. Mesela üniversitelerde kadın oranı Avrupa'daki üniversitelerdeki kadın oranından daha fazladır. Bizim kadınlarımız akıllı, zeki, çalışkan, gayretli ama bazı nedenlerle siyasi yaşamda kendilerini gösteremiyorlar. Peki bu neden kaynaklanıyor? Kadınların bu hakları kullanmamasının nedenleri kendilerinden mi kaynaklanıyor yoksa Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının yaptığı devrimleri anlamak istemeyen, anlayamayan, kavrayamayan hatta o devrimlere karşı duran zihniyetlerden mi kaynaklanıyor? Biz Ege Kadın Dayanışma Vakfı olarak aramızdan çıkan Urla Belediye Başkanımız ile gurur duyuyoruz. Türkiye'de çok güzel Kadın Örgütleri var. TBMM'de yapılan değişiklerde hep o kadınların gayreti, emeği var. Ama görevimiz bitmedi. İşimiz şimdi daha zor. Devrimleri anlamayanlar Mustafa Kemal'i de anlamadılar. Doğuda savaş var. Bir tarafımız cayır cayır yanıyor. Bir tarafımızda soğuk savaş var. Peki savaşlar kadınsız kazanılır mı? Zorluklar kadınsız yenilir mi? Ülkeye barış kadınsız gelir mi? İşte bunun için siyasette hep var olacağız ve mücadeleye devam edeceğiz' ifadelerini kullandı.

'KADINLARIMIZ MÜTHİŞ BİR YOL KAT ETTİLER'
25 yıllık muhtarlık geçmişinde çok önemsediği bir topluma kendini bir gönül elçisi olarak ifade ettiğini dile getiren Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Akdeniz: 'Eşime burada bir kadın olarak bana destek olduğu için sonsuz teşekkür ediyorum. Özellikle kadınlarımız müthiş bir yol kat ettiler. Kadın hakları ilk dünya sahnesine çıktığında biz 6. Ya da 7. Ülkeyiz. 1930 yılında Kemal Atatürk 1580 sayılı belediye kanunu çıkartırken kadınlarımıza belediye başkanı seçme ve seçilme hakkı verildiğinde Safiye Hanım ilk belediye başkanı olmuştur. 26 Ekim 1933 Türkiye muhtarlar adına köy kanunun 33. Maddesi de değişiklik yapılıyor. 1933 Türkiye'nin ilk seçilmiş kadın muhtarı Aydın'ın Çine ilçesinden ilk kadın muhtarı olan kişisi olmuştur. 5 Aralık 1934 de TBMM kanun değişikliği ile kadınlarımız Milletvekilliği seçme ve seçilme hakkı verilmiştir' dedi.

'ERKEK EGEMENLİĞİ SONA ERSİN'
Kadın Muhtarlar Derneği Başkanı Serpil Erenoğlu ise, 'Türkiye'ye damgasını vuran bir çalıştay gerçekleşiyor. Kadın muhtarlar, hiçbir destek almayan yürekli kadınlar. Kadın muhtarlar olarak parmakla gösterilecek kadar azız. Bu yüzyılda olmaması gereken bir durumu yaşıyoruz. Bizler birer rol modeliz. Kadın kadının kurdu değil, kız kardeşidir. Kadın siyasetçilerimizi başbakanlıkta, hatta cumhurbaşkanlığında görmemiz gerekiyor. Türkiye'de erkek egemenliği artık sona ersin diyorum' şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, 22. Dönem Milletvekili Türkan Miçooğulları'na, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, ÇOMU Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Şermin Atak'a, TBMM Meclis Araştırması ve Soruşturması Komisyonları Müdür Yardımcısı Mustafa Biçer'e, AÜ SBF Dekanı Prof. Dr. Serpil Sancar'a, AÜ SBF Maliye Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Yılmaz'a ve Kadın Muhtarlar Derneği Başkanı Serpil Erenoğlu'na katkılarından dolayı plaket takdim etti. Serpil Erenoğlu ise Başkan Uyar'a ev sahipliği ve desteklerinden dolayı plaket takdim etti.