TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplandı. Gündem dışı konuşmaların ardından, grup başkanvekilleri söz alarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesi altında bulunan aynı statüde, aynı işi yapan sayman ve ayniyat saymanlarının 3600 ek gösterge kapsamında ayrımcılığa tabi tutulduğunu gündeme taşıyarak, 'Yasadan saymanlar yararlanırken ayniyat saymanları kapsam dışında bırakılmışlardır. Statü olarak daha aşağıda bulunan hazine saymanı yardımcıları 3600 ek göstergeden yararlanırken ayniyat saymanları unutularak mağdur edilmişlerdir. Yasama yılının tamamlanmasına çok az bir zaman kalmıştır, ayniyat saymanları da tıpkı saymanlar gibi 3600 ek gösterge kapsamına alınmalıdır' dedi.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Meclis'e çeşitli konularda vatandaşlardan istek ve şikayet geldiğini belirterek, KPSS sınavlarında yüksek puan almalarına rağmen işe giremeyen gençlerin feryatları olduğunu söyledi. Altay, milletvekili danışmanlarının kıdem tazminatlarıyla ilgili de kanun teklifinin komisyonda bekletildiğini belirtti.
EYT ÇALIŞMASI TAMAMLANDI
AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi kanun teklifinin teknik çalışmalarının tamamlanıp, imzaya açtıklarını hatırlatarak, 'Hızlı bir şekilde komisyonda görüşerek Genel Kurul'da yasalaşması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İlk etapta yaklaşık 2 milyon 250 bin, sonraki süreçte 4 milyon 800 bin vatandaşımız emeklilik imkanına kavuşmuş olacak. Milletimizin beklentilerine cevap vererek 3600 ek gösterge, sözleşmeli memurların kadroya alınması, asgari ücret, emekli maaşları, memur maaşlarıyla ilgili düzenlemeleri yaptığımız gibi EYT problemini de inşallah kısa süre içerisinde çözmüş olacağız' açıklamasında bulundu.
MUHALEFETİN GRUP ÖNERİLERİ REDDEDİLDİ
Konuşmaların ardından, Genel Kurul'da, İYİ Parti'nin çocuklarda görülen nadir hastalık ilaçlarına erişim, HDP'nin Anayasa Mahkemesi'nin HDP'nin kapatılmasına ilişkin kararı ve CHP'nin askeri hastanelerin durumlarına ilişkin grup önerileri reddedildi.
Ardından, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine devam edildi.
TEKLİF, GENEL KURUL'DA KABUL EDİLDİ
Ticarete ilişkin düzenlemeler içeren, 'Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasına Dair Kanun Teklifi' TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen teklife göre; kooperatif ve üst kuruluşları yönetim kurulu üyeleri, kooperatifin ticaret sicili kayıtlarını, finansal tablolarını, yönetim kurulu yıllık faaliyet raporlarını, genel kurul toplantı evrakını, ortaklarının kimlik, iletişim, pay ve ödemelerine ilişkin bilgilerini Kooperatif Bilgi Sistemi'nin (KOOPBİS) kurulmasını müteakip 1 yıl içinde sisteme aktaracak. Bu süre Ticaret Bakanlığınca 6 aya kadar uzatılabilecek.
Serbest bölgelerde bölge içi doğal gaz şebekesinin işletici şirketlerce yapılması ve bu şirketlerin doğal gaz dağıtım ve satış faaliyetlerine yönelik düzenleme yapılıyor. Bu çerçevede; doğal gaz şebekesi yatırımı işletici şirketlerce yapılmış serbest bölgelerde, işleticilerin doğal gaz dağıtım ve satış faaliyetlerinin devam edeceği; doğal gaz şebekesi yatırımı dağıtım şirketlerince yapılmış serbest bölgelerde ise doğal gaz dağıtım ve satış yetkisinin dağıtım şirketlerine devredilmiş sayılması düzenleniyor.
HAKSIZ ÜRETİME CAYDIRICI CEZALAR GELİYOR
Teklifle, Perakende Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un ceza hükümleri bölümünde değişiklik yapılıyor. Haksız ticari uygulamaların önüne geçilmesi için caydırıcı mahiyette idari para cezaları öngörülüyor. Düzenleme ile haksız ticari uygulama kavramı da yeniden tanımlanırken, sipariş iptalleri, prim ve bedel talepleri, kampanyalı mal ve hizmet talepleri, sözleşme şekil ve içerikleri, maliyet ve giderlerin yansıtılması gibi hususlardaki haksız ticari uygulamalar belirlenerek haksız ticari uygulamada bulunulamayacağı hüküm altına alınıyor. Ayrıca Ticaret Bakanlığı'na, bunların dışında kalan hususlardaki haksız ticari uygulamalar ile 30 gün içinde bozulabilen tarım ve gıda ürünlerini ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları yönetmelikle belirleme yetkisi veriliyor. Ayrıca 'Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu' kapsamında verilen lisansların süresinin 2 yıldan 3 yıla çıkarılması amaçlanıyor.
Teklif ile; üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler arasındaki ticari ilişkilerden kaynaklanan azami ödeme süreleri yeniden düzenleniyor. Alışveriş merkezlerinde, malikler ile alışveriş merkezi içerisinde faaliyet gösteren perakende işletmeler arasında gelirlerin tasarrufu ve giderlerin paylaşımı hususlarında yaşanan sorunları gidermek adına alışveriş merkezlerindeki ortak kullanım alanlarının gelir ve giderlerine ilişkin daha net bir çerçeve çiziliyor.
Öte yandan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurulu, toplam tutarı brüt asgari ücretin yüzde 50'sini geçmeyen ve zaman aşımı süresinin dolmasına 1 yıldan az kalan aidat borçları ve ferilerine yönelik oda ve borsa meclislerince terkin kararı verilebilecek üst sınırı belirleyebilecek. TOBB'un yıllık gelirinin yüzde 2'sinin, TOBB Eğitim ve Kültür Vakfı ile TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nin ihtiyaçları için kullanılması amacıyla 15 yıl olarak belirlenen süre 25 yıla çıkarıldı. (DHA)
TOBB Kanunu TBMM’de kabul edildi
Bunlar da ilginizi çekebilir