Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir'in Seferihisar Atatürk Mahallesi sınırları içerisinde kalan 5700 ada 2, 5 ve 8 parsellere yönelik hazırlanan 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı'nı askıya çıkardığını duyurdu.
Askıya çıkarılan planlarla birlikte İzmir-Seferihisar-Doğanbey Termal Turizm Merkezi sınırları kalan 33 hektarlık alanına otel ve günübirlik tesisler yapılmasının önü açılmış oldu. Planlara göre parselin yüzde 51'i otel, yüzde 15'i günübirlik tesis, yüzde 11'i park alanı olarak ayrıldı.
3'üncü derece doğal SİT alanında kalan otel alanı için 0,45 emsal hakkı ve 5 kata kadar yapılaşma izni verildi. Parsellere yapılması planlanan tesisin toplam yatak kapasitesi ise 2 bin 441 olacağı da açıklama raporunda belirtildi.
BÜYÜKŞEHİR'DEN OLUMSUZ GÖRÜŞ
Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin söz konusu plan değişikliği için olumsuz görüş verdi. Daha önce açılan davalarda yer alan bilirkişi görüşlerinin hatırlatıldığı kurum görüşü yazısında 'Bu kapsamda 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda dava süreçleri devam eden görüşe konu alanda Turizm Tesis alanlarına yönelik alt ölçekli imar planlarının hazırlanması uygun mütalaa edilmemektedir.' ifadeleri yer aldı.
Görüş yazısında şu ifadeler yer aldı:
Mülga Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 23.06.2014 tarihinde onaylanan İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda; 'Doğal Sil Alanı' ve 'Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi/Turizm Merkezi' sınırları içerisinde 'Orman Alanı' plan kararında kalmakla iken 16.11.2015 ve 07.07.2020 tarihinde onaylanan 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Plan Değişikliği'nde görüşe konu alanın plan kararının ' Turizm Tesis Alanı' olarak düzenlenmiş olduğu, anılan planlara Belediye Başkanlığımızca itiraz edildiği ve planların iptali ve yürütülmesinin durdurulması amacıyla dava açıldığı
Bahse konu planlara açılan davaların bilirkişi raporlarında özelle: 'Orman Alanı'ndan 'Turizm Tesis Alanı' kullanımına dönüştürülen bölgenin, yeşil sistem sürekliliği içinde bulunduğu ve yeşil sistemi deniz ile ilişkilendiren bir konumda olduğu, doğal sil ile arkeolojik sil alanlarının bulunduğu bu gibi doğal ve tarihi alanlara hassasiyet ile yaklaşılması gerektiği ifade edilerek yapılaşmaya olanak tanıyan 'Turizm Tesis Alanı yönündeki plan kararının bölge ile çelişen bir kullanım kararı olduğu dolayısıyla da bu kararın şehircilik ve planlama esaslarına aykırı olduğu yönünde kanaal gelirildiği.
KONYALI ŞİRKETE AİT
Parsellerin mülkiyeti ise Golda Gıda Sanayi ve Ticaret Şirketi'ne ait. Şirket ise eski ismi Kombassan olan Konya merkezli Bera Holding bünyesinde yer alıyor.