Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ – Türkiye'nin güney komşusu Suriye'de yaşanan iç savaşın üzerinden yaklaşık 13 yıl geçti. İç savaşın ardından yayılan göç dalgası ise en çok Türkiye'yi etkiledi.

Haziran ayında ise sığınmacı karşıtı olaylar baş gösterdi. Kayseri merkezli olaylar ülkenin bir çok yerine yayılırken Suriyeli sığınmacıların ev ve işyerlerine saldırılar düzenlendi. Saldırganlar hakkında ise adli süreç devam ediyor.

İzmir merkezli Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Saleh Ali ise yaşanan olayların ardından sınmacıların yaşam şartlarının daha da ağırlaştığını anlattı.

Sağlıkta şiddet: Doktora saldıran şahıs tutuklandı! Sağlıkta şiddet: Doktora saldıran şahıs tutuklandı!

'BU İŞ BİZE DÜŞTÜ'
Sığınmacılarda bir korku havasının oluştuğunu söyleyen Ali, 'Konuyla ilgili İzmir'deki bazı STK'larla toplantı yaptık. Çözüm bulamadık henüz. Toplantılar yapıyoruz, yalan haberleri düzeltmeye çalışıyoruz. Muhtarlarla konuşacağız, Türk toplumunun STK'ları ile konuşacağız, şu an bunu planlıyoruz. Mülteciye olan nefret ve ayrımcılığa karşı çalışmak gerekiyor. Çok fazla yalan haber var, yanlış bilgiler var. Halk doğru olanı bilmiyor. Suriye'den Türkiye'ye ne kadar sermaye gelmiş, bilmiyorlar. Ne kadar ucuz işçilik girmiş, bilmiyorlar. Mültecilerin ekonomiye olan katkısını bilmiyorlar' dedi.

'SURİYE GÜVENLİ DEĞİL'
Sığınmacıların güvenlik probleminden dolayı Suriye'ye gidemediğini söyleyen Ali, 'Suriye'de bazı kurallar sertleşmiş. Mülteciler, maalesef deniz yolunu da seçmiş, bu kötü bir yol. Suriye'ye gitmek güvenli değil, dönemeyiz. Suriye'de altyapı yok, sağlık yok, iş yok. Suriye'dekiler çok kötü durumda yaşıyorlar' ifadelerini kullandı.

SURİYELİ ESNAF MÜŞTERİ BULAMIYOR
Son olarak Suriyeli esnafın da 'sinek avladığını' aktaran Ali, sığınmacıların her alanda zorlandığını dile getirerek şunları söyledi:

'Suriyeli esnaflar da gözlemliyorlar. Biz Basmane'de yaşıyoruz. Suriyeli esnaflar ayrımcılıktan dolayı çok zarar gördü. Suriyeli esnaflar müşteri bulamıyor. Çünkü mülteciler sokakta dolaşmaya, lokantaya gitmeye çekiniyor. Özellikle Afrika'dan gelen mülteciler etrafta daha fazla yaşıyor. Çarşıya pek inmiyorlar. Sığınmacılar bazen utanıyorlar, korkuyorlar 'ben Suriyeliyim' demeye. Biri 'ben Türkçeyi güzel konuşuyorum, bana soruyorlar Türkçe cevap veriyorlar, Suriyeli olduğumu anlamıyorlar' diyor. Bu durum neden böyle oldu, biz hiç anlamıyoruz. Eğer ekonomik kriz varsa buna mülteciler sebep olmadı.

Suriyeliler bu ülkeye göç etmeyi tercih etmedi, göç etmek zorunda kaldı. Suriye hala güvenli değil. Çaresizliğimiz, öyle bir gerginlik yaratmasın. Mülteciler yük olmuyor, ekonomiye katkısı var. Eğer Kızılay'dan yardım alıyorlar deniyorsa bu Avrupa Birliği'nden gelen az miktarda bir yardımdır ve herkes almıyor. Kiraların yükselmesinin sebebi Suriyeliler değil. Onlar da kiracı, ev sahibi değil. Hak sahibi olan Türk toplumu, Suriyeliler değil'