İş Dünyası

Sabancı'nın RES'ine rest!

Sabancı Holding’in Dampınar RES Projesi’yle ilgili mahkeme yürütmeyi durdurma verdi. Kararda, başta arı olmak üzere böcek popülasyonuna yüksek hızla dönen kanatların önemli ölçüde zarar vereceği ifade edildi.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Sabancı Holding'e ait Enerjisa Enerji Üretim A.Ş İzmir-Aydın sınırında Dampınar Rüzgar Enerji Santrali projesini hayata geçirmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan 'ÇED olumlu' kararı almıştı.

Proje kapsamında Aydın'ın Germencik lçeleri ile İzmir'in Tire ilçesinde 11 türbin dikmek ve bu türbinlere giden yolları açmak için izin almıştı. Şirket, 162,4MWm/84 MWe kurulu gücünde santral için 456 milyon TL bütçe ayırdı.

Kapıkaya Devlet Ormanı ile Kartal Devlet Ormanı sınırları içerisinde kurulması planlanan RES projesi 1/100.000 Ölçekli Aydın-Muğla-Denizli ve İzmir Manisa İlleri Çevre Düzeni Planında; orman, mera ve tarım alanı statüsünde yer alıyor.

Dampınar Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Mobil Kırma Eleme Tesisi Projesi' ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

Ancak ÇED kararı Tire Belediyesi ve vatandaşlar tarafından açılan davada Aydın 1. İdare Mahkemesi, itiraz yolu kapalı olmak üzere yürütmeyi durdurma kararı verdi. ÇED raporunda önemli eksiklikler bulunduğu ifade edildi.1



Mahkeme kararında 'planlanan direk yerlerinden birisinin (T10) dikili tarım arazileri üzerinde yer alması ve direkler arasındaki ulaşım yollarının (yaklaşık 9783 m²) incir ve zeytin bahçeleri içerisinden geçecek şekilde planlanmış olması, tesisin güney sınırında çok geniş dikili tarım arazilerinin olması ve bu ağaçlardan verim alınabilmesi için ihtiyaç duyulan başta arı olmak üzere böcek popülasyonuna yüksek hızla dönen kanatların önemli ölçüde zarar verecek olması, nihai ÇED raporunda proje alanındaki omurgasız hayvanların belirlenmediği ve faaliyetten kaynaklanan habitat kayıplarının ve habitat parçalanmasının nasıl telafi edileceğinin belirtilmemesi, proje sahasını ana karayoluna bağlayacak yol ile ilgili bilgiler (yolun genişliği, uzunluğu vb.) çed raporunda yer verilmemesi ve burada oluşacak habitat kaybı/tahribatı hakkında değerlendirme yapılmamış olduğu görüldüğünden, İzmir ili, Tire ilçesi, Küçükkale Köyü ile Aydın ili, Germencik ilçesi, Dampınar Köyünde bulunan Kartal Dağı olarak bilinen ormanlık alanlar içerisinde ENERJİSA Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan 'Dampınar Rüzgar Enerji Santrali (11Türbin-63,8 MWm/33MWe)' projesi ile ilgili olarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı verilmesine ilişkin 15.03.2023 tarih ve 7043 sayılı işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.' denildi.

İLK DEĞİL
Sabancı Holding'in Aydın-Denizli sınırında hayata geçirmek istediği Hacıhıdırlar Rüzgar Enerji Santrali projesinin ÇED olumlu kararı mahkeme tarafından iptal edilmişti.