İş Dünyası

Port Alaçatı’da vergi raporu ortaya çıktı: 52 milyon TL uçmuş!

Değerinin altında konut satma, 20 milyon Euro’luk kayıp para ve vergi kaçırma iddiaları ile mahkemelik olan Port Alaçatı projesinin hayata geçiren Alaçatı Turizm Şirketi için düzenlenmiş vergi raporu ortaya çıktı. Rapora göre metrekare bazında satışların bin 59 Euro ile 8 bin 190 Euro arasında değiştiği kaydedilirken yapılan incelemede 52 milyon 509 bin TL’lik matrah farkı ve 2,3 milyonluk vergi açığı olduğu görüldü.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ- Çeşme Alaçatı'daki sulak alanda hayata geçirilen ve kamuoyunda tartışmalara neden olan Port Alaçatı evlerini inşa eden Alaçatı Turizm Yatırım ve İşletme Anonim Şirketi mahkemelik olmuştu.

Şirketin ortakları ve yöneticileri arasında yer alan Mehmet Aykut Mutlu ve Kenan Suiçmez hakkında şirket yönetiminde usulsüzlükler yaptığı iddiasıyla İzmir Asliye Ticaret Mahkemeleri'nde dava açıldı.

İzmir 4. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Port Alaçatı projesindeki konutların, aralarında şirket ortağı Kenan Suiçmez de olmak üzerine bazı kişilere değerinin çok altında satıldığı, konutların resmi satışları ile gerçek satışları arasında 20 milyon Euroluk bir fark olduğu, vergi kaçırma iddiaları gündeme gelmişti.

PORT ALAÇATI MAHKEMELİK OLDU… KAYIP 20 MİLYON EURO İDDİASI!

Devam eden dava mahkeme tarafından talep edilen Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı İzmir Sektörel Denetim Daire Başkanlığı müfettişinin hazırladığı rapor ortaya çıktı.

METREKARE FARKI YÜZDE 800
20 Kasım 2023 tarihli raporda Alaçatı Turizm şirketi ile ilgili dikkat çekici bulgular yer aldı. Rapora göre metrekare bazında satışların bin 59 Euro ile 8 bin 190 Euro arasında değiştiği kaydedildi. Yine raporda bir bina 2,3 milyon euroya satılırken aynı özellikle ve yan yana olan konutlar ise 1,2 milyon euroya ve 355 bin euroya satılmış.

AYNI KONUTLAR ARASINDA UÇURUM
Raporda konut satışlarındaki metrekare bazında farklılıklarla şöyle bir tespit yer aldı:

Mükellef kurum temsilcisinin bulunduğu ifade ve beyanlar belli bir miktar fiyat farklılığının izahatı için anlamlı kabul edilebilir açıklamalardır. Ancak çok büyük fiyat farklılıkları söz konusu olduğunda bu açıklamalar kabul edilebilirliğini yitiren açıklamalardır. Yukarıda da ifade edildiği üzere B blok konut 2.300.000 Euro bedelle satılmış iken sıralı bir şekilde bu konut ile yan yana olan ve birbirlerine yakın büyüklüklere sahip A2 ve A1 konutları 1.250.000 Euro ve 355.000 Euro bedeller ile satılmıştır. Üstelik Tutanağın 3 numaralı ekinde yer alan mükellef kurum temsilcisinin açıklamalarına göre B blok tamamlanmadan satılmış bir dairedir. Metrekare bazlı hesaplama yaptığımız üsteki tablo incelendiğinde benzer hususlar diğer konutlarda da görülecektir. Bir başka örnek bire bir aynı büyüklüklere sahip E2 numaralı konut metrekare bazında 3.986 Euro bedel ile satılmış iken E5 numaralı konut metrekare bazında 2.442 Euro bedel ile satılmıştır. Yine Tutanağın 3 numaralı ekinde yer alan mükellef kurum temsilcisi açıklamalarına göre E2 ve E5 numaralı konutlar inşaat aşamaları tamamlanmadan satılmışlardır. Bu tespitler mükellef kurum temsilcisinin ifade ve beyanlarını kabul edilir olmaktan çıkarmaktadır. Zira birbirine yakın konumdaki daireler arasındaki fiyat farklılıkları mükellef kurum temsilcisinin açıklamalarına göre oldukça büyüktür.

ŞİRKET: TİCARİ HAYATIN AKIŞINA UYGUN
Kur farkı ile ilgili şirketin cevabı ise şu şekilde oldu:

Daire m2 fiyat farklılığının ana sebebi yukarıda ayrıntılı şekilde açıklanan projenin çok farklı ve özel bir olmasından kaynaklanmakla beraber, dairelerin inşaat aşamasında maketten satışı, konum farklılığı, dairelerin natamam teslimi (Kaba inşaat olarak teslimi), vadeli teslim, farklı yıllarda teslimi, Covid-19 Dünya pandemisinin yaşandığı yıllardaki küresel durgunluk gibi nedenlerden de kaynaklanmaktadır. Yukarıda açıklanan sebeplerden dolayı, uydu görüntülerinden de görüleceği üzere herhangi iki konutun zaman, kalite, m2 ve iç özellikleri bakımından birbirleri ile %100 aynı olsa dahi proje özellikleri ve diğer nedenlerden dolayı satış fiyatının aynı olması mümkün olmamıştır. Dolayısıyla ticari hayatın olağan akışına uygun olarak konutların satış tutarlarında metrekare bazında fiyat farklılıkları oluşmuştur.'

52 MİLYONLUK MATRAH FARKI
Raporda, şirketin Euro bedeller üzerinden sattığı konutlar için düzenlediği faturalarda fatura tarihindeki kurları dikkate almamış olmasından kaynaklı şirket lehine farklar ortaya çıktığı ifade edildi. 2017 ile 2021 arasında yapılan satışları yeniden hesaplayan vergi müfettişi toplamda 52 milyon 509 bin 607 TL 89 kuruşluk matrah (vergiye tabi tutar) farklı ortaya çıkardı. Bu tutarın toplam vergisi ise 2 milyon 351 bin 977 TL 25 kuruş. Sadece 2017 Eylül ayında 8,5 milyonluk, 2017'nin Kasım ayında ise 23,6 milyonluk matrah farkı müfettişler tarafından raporlandı. Sadece bu iki ayın toplam matrah kaybı o dönemin euro rakamları ile 7 milyon TL'ye denk geliyor.

Müfettiş ayrıca 2018 ve 2021 yılları vergilendirme dönemlerine yönelik olarak da KDV yönünden vergi inceleme raporlarının düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.



MÜKELLEF LEHİNE KUR FARKI
Raporda oluşan bu farklarla ilgili 'Tabloda dikkat çeken bir husus da Euro bedellerin karşılaştırılmasında emsal bedel satış tutarı arasında fark olmamasına rağmen TL tutarların karşılaştırmasında fark çıkmasıdır. Bu durumun sebebi mükellef kurumun Euro bedeller üzerinden sattığı konutlar için düzenlediği faturalarda, fatura tarihindeki kurları dikkate almamış olmasından kaynaklıdır. Mükellef kurum temsilcisi yaptığı açıklamada 'İlgili defterlerde de görüleceği üzere tüm hesaplara kur değerlemesi yapılmış durumdadır.' şeklinde ifade ve beyanda bulunmuştur. Yılsonlarında ve geçici vergi dönemlerinde, Vergi Usul Kanunu uyarınca yapılan değerlemeler sonucu oluşan kur farkları üzerinden KDV hesaplanmaz. Ancak faturanın daha sonra kesilmesi halinde KDV matrahı fatura tarihindeki kurlardır. Dolayısı ile yukarıdaki tabloda yer alan 'TL Cinsinden Emsal Bedel Tutarı ile Fatura Tutarı Arasındaki Fark' sütunu hem emsale aykırı satışlar nedeniyle KDV Kanununun 27. maddesine göre oluşan matrah farklarını hem de hatalı kur uygulaması nedeniyle mükellef kurumun lehine ve aleyhine oluşan kur farklarını içermektedir' ifadeleri yer aldı.

ÇEŞME BELEDİYESİ DE ORTAK
Alaçatı Turizm Yatırım ve İşletme Anonim Şirketi'nin ortakları arasında Alataş Alaçatı İmar İnşaat, Mg Strateji Planlama A.Ş., Mitra Turizm İnşaat Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi'nin yanı sıra, Mehmet Aykut Mutlu, Ali Mutlu, Kenan Suiçmez, Ali Suiçmez, Fatma Feyhan Levine, Mehmet Türkmen ve Fahri Yıldız isimli iş insanları da var. Çeşme Belediyesi'de ortaklar arasından Alataş Alaçatı İmar Şirketi'nin de ortakları arasında yer alıyor.

İzmir 4. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde görülen Son duruşmada şirketin eski ortaklarından Fahri Yıldız tanık olarak dinlendi. Yıldız, şirketin bilançosunun tarafına verilmediğini ve kayıp 20 milyon Euro'nun şirketin büyük ortakları Mehmet Aykut Mutlu, Kenan Suiçmez ve Mehmet Türkmen arasında paylaştırıldığını düşündüğünü ifade etmişti.

Tanık Yıldız ifadelerinde ' Şirketin yaptığı Filika evlerinde resmiyette gözüken rakamlarla gerçek satış rakamları arasında çok büyük bir fark olduğunu yani 20.000.000 Euro'luk bir fark olduğunu, bunun açıklamasının ne olduğunu sordum. Kendisi bana o kadar olmadığını, 4.000.000 Euro kadarını kendi adlarına şirkete koyduklarını söyledi. Ben de kalan kısmını kendi ceplerine koyduklarını sordum. Zira ben bu paranın 3 kişi arasında Mehmet Aykut Mutlu, Kenan Suiçmez ve Mehmet Türkmen arasında paylaştırıldığını düşünüyorum. Benim kalan kısmını kendi ceplerine koydukları yönündeki beyanıma karşı Mehmet Aykut Mutlu herhangi bir inkar yoluna gitmedi ve 'doğrudur' dedi. Bunun üzerine azınlıkta olanların payının ne olduğunu sordum. Kendisi 'karıştırma o konuyu, Kenan'la konuş Kenan sana yarısını versin' dedi. Ben de niçin yarısının verileceğini sorduğumda 'yoksa onun vergisini verecektin' şeklinde cevap verdi. Sözüne ettiğim olaylar benim bizzat tanık olduğum olaylardır.' demişti.