İnşaat/Emlak

Örnekköy’deki kooperatiften detaylı açıklama: Masa nasıl devrildi?

S.S.iş Dünyası Konut Yapı Kooperatifi, Örnekköy’de yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarında yaşanan gelişmeler konusunda açıklama yayınladı. Sürecin detaylı anlatımının yapıldığı ve Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Ayşe Arzu Özçelik’in hedef alındığı yazılı açıklamada İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın bazı kötü niyetli bürokratlar tarafından yanlış yönlendirildiği ve hukuki sürecin başlaması sebebiyle mağduriyetler yaşanabileceği aktarıldı.

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi önceki dönem başkanı Tunç Soyer tarafından başlatılan “kentsel dönüşümde kooperatif modeli” Tugay’ın 31 Mart Seçimleri’nde belediye başkanı olmasının ardından yeniden ele alınmıştı. Kooperatiflerle yapılan sözleşmelerin belediye tarafından feshedildiği, bakanlık tarafından soruşturmaların başlatıldığı süreçte, Başkan Tugay, binaların İZBETON tarafından yapılmasını kararlaştırdıklarını aktarmıştı. Başkan Tugay, SonSöz TV yayınında bazı kooperatiflerin yaklaşımını olumsuz bulduklarını ve onlarla çalışmayacaklarını açıklamıştı. Tugay ayrıca ödeme şartlarında zorluk yaşayan vatandaşlardan hisselerini satın alabileceklerini de açıklamıştı. Örnekköy Kentsel Dönüşüm alanında West Kordelion adıyla bina yapım çalışmalarını yürüten S.S. İş Dünyası Konut Yapı Kooperatifi yazılı açıklama yayınladı.

Yapılan yazılı açıklamada süreç ile ilgili detaylı bilgilere yer verildi. Yapılan açıklamada şunlara yer verildi:

“Bizler, İzmir’de kentsel dönüşüm sorununun Kooperatif modeli ile çözülebileceği fikrini ortaya atan, o dönemki İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokrat, yönetici ve başkanları ile bizzat görüşen, konunun hukuken uygunluğunu çalışıp, görüşleri belediyeye ileten İzmirli iş insanlarıyız. İlk günden beri 7 kişilik kurucu ortaklarının tamamının üyeliği, 5’inin yönetim ve denetim kurulu üyesi olarak devam ettiği ve bu kurucuların hiçbir siyasi görüşe hizmet etmediği, S.S. İş Dünyası Konut Yapı Kooperatifi olarak süreçle ilgili bilgilendirme yapmak istiyoruz.
Kooperatifimiz yönetimi, İBB ve İZBETON yönetimi ile yapmış olduğu görüşmeler sonucunda yıllardır müteahhit firma bulunamayan Örnekköy 3 ncü etap Kentsel Dönüşüm Alanı için 13.12.2021 tarihinde sözleşme imzaladı. Yapılan sözleşmenin akabinde Kooperatifimiz yönetimi West Kordelion ismi altında hızla ortak kayıtlarına başlamış ve İBB yöneticileri ile koordine olarak 21.12.2021 tarihinde kooperatifimiz ortak kayıt ofisi bahçesinde iş, siyaset ve hukuk çevrelerinden İzmir’in tanınmış kişilerinin katılımı ile proje lansmanı gerçekleştirilmiştir. Bu lansmanda dönemin Karşıyaka Belediye Başkanı ve bugün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer projenin ne kadar doğru olduğuna ve böyle bir projeye imza attıklarının ne kadar doğru olduğuna dair açıklamalarda bulunmuşlardır. 


Bizim yapmış olduğumuz sözleşme ve lansman sonrasında ortak kayıt çalışmalarımıza ve şantiye hazırlıklarımıza devam ederken, almış olduğumuz haber doğrultusunda Örnekköy 4’üncü etap Kentsel Dönüşüm Alanı’nın kendisini tanımamıza rağmen kooperatifimiz ile hiçbir bağlantısı olmayan Şenol Aslanoğlu ve ekibine verildiğini öğrendik. Kendilerinin yapmış olduğu çalışmalarda gördük ki Örnekköy’ün yanında Gaziemir, Çiğli ve Uzundere’de bizim kurmuş olduğumuz bu modeli CHP sistemsel olarak uygulamışlar ve bu modeli siyasete alet etmişlerdir.
Bizler tüm iyi niyetimiz ile çalışmalara hızla devam edip, sözleşme ile tarafımıza verilecek 320 konut için 60 gün içerisinde ortak kayıtlarını tamamlayıp, saha çalışmalarına başladık. Bu süreçte İBB’nin 20.04.2022 tarihinde inşaat alanımızda organize ettiği temel atma töreninde yine dönemin Karşıyaka Belediye Başkanı ve bugün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile birlikte dönemin CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ve CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke projenin başarıları ile ilgili konuşmalar yaptılar.

Şantiyemize başladığımız günden 2023 Haziran’a kadar geçen sürede projenin kontrolörlüğünü de yapan İBB Kentsel Dönüşüm Dairesi yetkilileri çalışmaları defalarca keyfi uygulamalarla durdurmuş, Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı ve yardımcıları bizlere “bu işi isterseniz yargıya götürün yıllarca sürsün bizim için önemli değil” şeklinde söylemleri karşısında tüm İBB yetkililerine durumu anlatmaya çalıştık. Fakat tüm uyarılarımıza ve çözüm arayışlarımıza rağmen Kentsel Dönüşüm Dairesi yetkilileri kasıtlı olarak beton atım işini engellemek için denetimlerini eksik bırakarak sahadan çekilmiş, sonrasında “hatalı beton ve eksik demir” ithamı ile şantiyeyi Karşıyaka Belediyesi’ne mühürleterek çalışamaz hale getirmişlerdir. Yaşan bu süreçte İBB ve İZBETON’un tüm yetkililerine yapılan işlemin kasıtlı yapıldığı ve dökülen betonun hatalı olmadığı, eksik demir kullanılmadığı anlatılmış, Ege Üniversitesi’nden ve mahkemeden rapor talep edilmiştir. Ege Üniversitesi rapor vermekten imtina etmiş ve rapor hazırlığı için Üniversite döner sermayesine yapmış olduğumuz ödemeyi iade etmiştir.
Bu süreçte İBB ve İZBETON yetkilileri ihtilaflı kısım ile ilgili yıkım yapılmasını talep etmiş, Yönetim olarak yapılan işe güvenimiz sebebiyle almış olduğumuz teknik görüşler ile mahkeme bilirkişisinin de kanaatiyle yıkılmasını kabul etmemiştir. (Konuyla ilgili bilirkişi raporunu tarafınıza gönderiyorum) Maalesef yaşanılan bu üzücü durum belediye içerisindeki biri veya birileri tarafından siyasete alet edilmiş, tüm süreç AKP milletvekilleri tarafından gündem yaratılarak konu siyasi bir malzeme haline getirilmiştir. Yaşanan bu durum ile ilgili ortaklarımız ve basın bilgilendirmesi yapılmıştır.

Kooperatif yönetimi ile İBB yönetiminin yaptığı görüşmeler sonucunda, ihtilaf olan kısmın kooperatif tarafından yıkılmasına karar verilmiş, yapılan işi engelleme niyetinde olan Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı ve ekibinin kötü niyetli olduğu anlaşılmış ve İBB kararı ile Daire kapatılarak, Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı altında Kentsel Dönüşüm Şube Müdürlüğü olarak işi bilen bir ekibin denetiminde çalışmalar hızla devam etmiştir.

Yaşanan bu kadar hengame ve sıkıntının yanında, Kooperatif yönetimine yönelten suçlamalarla ilgili hukuksal süreçler konusunda talep edilen tüm bilgilendirmeler ilgili mercilere yapılmıştır.

Kooperatifimiz 13 Mayıs 2024 tarihinde ortaklarımızın katılımıyla genel kurulunu yapmış, inşaat faaliyetlerinin hızlanması için gerekli finansman desteği ortaklarımız tarafından taahhüt edilmiştir. Verilen bu destek ile birlikte şantiyemiz çalışmalarına tam kapasite olarak devam etmiştir.

Mart 2024’te yapılan yerel seçim sonucunda yeni gelen yönetim tarafından yeni uygulamalar başlatılmış olup, başarısız olduğu İzmir Büyük Şehir Belediyesi tarafından tespit edilip, İzmir’deki kentsel dönüşüm projelerini aksattığı gerekçesiyle kapatılan Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı yeniden açılmasıyla, “Kentsel Dönüşümde Kooperatif Modeli”ni durdurmak ve kapatmak üzere çalışmalara başlamıştır.
İş bilmez belediye bürokratları tarafından modeli baltalamak için yaptığı çalışmalar sonucunda, İZBETON uhdesinde bulunan ÖRNEKKÖY, GAZİEMİR ve UZUNDERE Kentsel Dönüşüm alanlarındaki sözleşmeleri “işlerinin bütün halinde anahtar teslimi usulde müteahhitlik belgesi/yetkisi bulunmayan yapı kooperatiflerine yaptırılmasına olanak sağlayan yüklenici sözleşmelerinin sona erdirilmesi ve yapı kooperatifleri eliyle görülen yapım işlerinin Bakanlık talimatı gereğince derhal durdurularak proje şantiyelerinin yapı kooperatifi yönetimi ve/ veya şantiye sorumlularından yapım işinin bulunduğu hal ile teslim alınması hususunda talimat verilmiştir. Bu kapsamda, İZBETON AŞ. Yönetim Kuruluna sunularak imzalanmış olan ilgi protokol sona erdirilmiştir.” denilerek 23 Temmuz 2024 tarihinde İZBETON’a yazdırılan yazıya istinaden kooperatifimiz ile yapılan sözleşmenin HAKSIZ ve HUKUKSUZ bir şekilde tek taraflı feshettikleri bildirilmiştir. 
Bu yazıyı yazdıran yöneticilerin, HUKUKSUZ girişimleri karşısında ortaklarımızın ve hak sahiplerinin hakkını korumak ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZBETON A.Ş.’nin ve dolayısıyla İZMİR halkının gelecekte telafisi mümkün olmayan kayıpları yaşamaması adına, yapılan hatalar İzmir Büyükşehir Başkanı Sayın Cemil Tugay ile görüşülmüştür. Yapılan görüşmelerde idareye çözümcül teklifler sunulmasına rağmen bir sonuç alınamamış, uzun yıllar sürecek hukuksal bir sürecin içine girilmesi konusunda Belediye yöneticilerinin ısrarı devam etmiştir. Şeffaf yönetim anlayışımızdan taviz vermeden olanlar tüm detayları ile yine ortaklarımız ve basın ile paylaşılmıştır.

Yaşanan bu gelişmeler ışığında kooperatif yönetimi hızla aksiyon almış olup, öncelikle İZBETON’a gönderilen fesih yazısını kabul etmediğimizi ve şantiyeyi teslim etmeyeceğimiz tebliğ edilmiştir.Konuyla ilgili hukuksal sürecin hazırlıklarına hızla başlanmış ve kooperatifimiz avukatımızın, ortaklarımız arasında bulunan hukukçularla yapmış olduğu istişareler sonucunda gerekli davaların açılmasına karar verilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda Karşıyaka Asliye Ticaret Mahkemesi’ne 10.10.2024 tarihinde Tedbir talepli “Sözleşmenin Uyarlanması” davası açılmıştır. (Konuyla ilgili dava evraklarını tarafınıza gönderiyorum)

Bu süreçte İBB yetkililerinin (İBB Başkan Vekili ve İZBETON Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Levent Yıldır ve İZBETON avukatı Ahmet OKYAY) davetiyle, Kooperatif yönetimi birkaç görüşme gerçekleştirmiştir. Bu görüşmelerde bir uzlaşı sağlanmış ve bu uzlaşı ışığında mevcut protokolün tadili için “niyet protokolü” hazırlanmıştır. İBB yetkilileri bu protokolün kooperatif genel kurulu tarafından da kabul edilmesini talep etmişlerdir.

Konularla ilgili gelişmeler ve durumu ortaklarımız ile değerlendirme adına Kooperatif Yönetiminin talebi doğrultusunda 18 Kasım 2024 tarihinde Olağanüstü genel kurul yapılmıştır. Bu genel kurulda son dönemde yaşananlar derinlemesine konuşulmasının yanında, İBB ile imzalanması planlanan protokol taslağı da ek yükler getirmesine rağmen, ortaklar tarafından fedakarlık yapılarak kabul edilmiştir. (Konuyla ilgili genel kurul tutanağı ve genel kurul tarafından onaylanmış “Niyet Protokolü” taslağını da tarafınıza gönderiyorum)
Kabul edilen bu protokol, genel kurul kararı ile İBB yöneticilerine iletilmiş ve kooperatif olarak yeni bir protokol imzalamak üzere hazır olduğumuz bildirilmiştir. Kooperatif yönetimi süreç içerisinde imza için toplantı randevusu beklerken, amacı sadece İBB yöneticilerini sorumluluktan kurtararak, her türlü sorumluluğu ve maliyeti kooperatife yükleyen, hiçbir şekilde kabul edilmeyecek bir protokol taslağı İBB avukatı tarafından avukatımıza gönderilmiştir. Yapılan bu hareket ile İBB içerisinde bu konutların bitmesini istemeyen bürokratların varlığı bir kez daha kanıtlanmış, bu kötü niyetli kişilerin birçok olayda yaşandığı gibi İzmir’e fayda sağlamak yerine zarar verme niyetleri tekrar görülmüştür.

Bu ciddiyetsizliğin yanında, şantiyemize polis, zabıta, İBB Kentsel Dönüşüm Dairesi ve İZBETON yetkilileri BASKIN yaparcasına girerek, güvenlik görevlilerimize şantiyeyi boşaltarak devretmelerini söylemiş ve Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Ayşe Arzu Özçelik’in talimatı ile şantiyede işlem yapmaya başlamışlardır. Bu ZORBA GİRİŞİM karşısında kooperatif yönetimi olarak gerekli müdahaleyi yaparak şantiyemiz teslim edilmemiştir. İBB yöneticilerinin talimatıyla asılsız haber yapılarak şantiyeleri teslim aldıklarına dair açıklamalarının İBB’nin web sitesinden yayınlanması, Türkiye’nin en büyük 3ncü ilini yöneten kişilerin ne kadar yetersiz ve kötü niyetli olduğu ve İBB Başkanı Cemil TUGAY’ı nasıl yanlış yönlendirdiklerinin bir göstergesidir.

İBB ile yapılan görüşmeler sonucunda, üzerinde uzlaşılan ve Kasım ayında yapmış olduğumuz genel kurulda onaylanan niyet protokolünün, İBB tarafından imzalanmaması ve şantiyede operasyon niteliğinde göstermelik teslim alındı izlenimi verilmesi üzerine, geçen hafta yapılan ortak bilgilendirme ve basın açıklaması ses getirmiş, İBB Başkanı Cemil Tugay’ın katıldığı bir toplantıya tüm kooperatiflerden 2 yönetici (içlerinde avukat ve mali müşavir olmaması şartıyla) davet edilmiştir.
Yapılan bu toplantıda İBB Başkanı Cemil Tugay, geçmiş dönemde yapılan sözleşmeleri tanımadığını, bu sözleşmelere kendisinin imza atmadığını bu sebeple de kendi belirledikleri yöntemlerle bu süreci yöneteceklerini ve kooperatiflerin de bunu kabul etmelerinin zorunlu olduğunu bildirmiştir.

Kooperatif yönetimimiz olarak kendisinin kooperatifimizin kuruluşunda yaptığımız lansman töreninde Karşıyaka Belediye Başkanı olarak yapmış olduğu konuşmada, kentsel dönüşümdeki tıkanıklığı bu model ile çözülmesinden dolayı mutluluğu belirttiği hatırlatılmış, kendisi de bu konuşmayı NEZAKETEN (!) yaptığını söylemiştir.

İBB’nin yeni yönetimi olarak planlarının, kooperatiflerin şantiye üzerinde yönetim ve denetim haklarının kalmayacağını, belediyenin yapım ihalesine çıkacağını, bu ihale sonucu çıkan bedeli ve hak sahiplerine ödenecek kiralar ile oluşacak farkları kooperatiflerin ödeyeceğini, bu ödemeler tamamlanıp, inşaatlar bittikten sonra kooperatiflerin dairelerinin teslim edileceğini ilettiler.

Ortada hiçbir ödeme planı bulunmayan, ucu açık ve inşaatın bitirilmesi konusunda kuşkuyla yaklaşılan İBB ve İZBETON yönetimine duyulan güvensizlik sebebiyle kooperatif yönetimi olarak böyle bir sözleşmenin altına imza atmayacağımızı, genel kurul onayı olmadan da böyle bir sözleşmeye imza atan kooperatif yöneticisinin yargılanacağını kendilerine ilettik.

Toplantı süresince oldukça gergin ve İzmir’e ait her olayda olduğu gibi “BEN YAPTIM OLDU” tavrı takınan İBB Başkanı Cemil Tugay haklı itirazlarımız üzerine salonu terk ederek toplantıyı bitirmiştir. Kooperatif yöneticileri de salondan ayrıldıktan sonra, ikna ettikleri başka kooperatif yöneticileri ile İBB’nin alternatif bir toplantı düzenlediği öğrenilmiştir.
Sonuç olarak bugüne kadar yaşanan tüm olayları detaylarıyla size anlatmış bulunuyoruz. Bundan sonraki süreçte de her türlü bilgiyi kamuoyuyla paylaşıp şeffaf bir yönetim anlayışı sergileyeceğimizi bilmenizi dileriz”