Yerel Yönetimler

Meclisten oy çokluğu ile geçti… Bornova Ek Hizmet Binası’nın yeni adı: Kamil Okyay Sındır!

Bornova Belediye Meclisi Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki liderliğinde toplandı. Mecliste yakın zamanda açılacak olan Belediye Hizmet Binası’nın adı mecliste tartışmalara sebep oldu. AK Parti’nin ret verdiği ve oy çokluğu ile kabul edilen isim ise; Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır oldu.

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Bornova Belediye Meclisi Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı, belediye meclis salonunda gerçekleştirildi. Meclisi, Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki yönetti.

Mecliste başkanlıktan gelen önergeler ilgili komisyonlara oybirliği ile gönderildi.

Mecliste ek gündem maddesi görüşüldü.

Geçmiş dönemde yapılmış olan ve yakın zamanda açılacak olan Belediye Hizmet Binası’na Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’ın isminin verilmesine dair gelen önerge görüşüldü. İlgili önerge AK Partili ve CHP’li isimleri karşı karşıya getirdi.

KAMİL OKYAY SINDIR İSMİ TARAFLARI GERDİ
Ak Parti Grup Başkan Vekili Sait Tatlı, “Değerli bir isim. Kamil Bey’in belediye başkanlığı ve hocalığı dışında Bornova’ya bir hizmeti var mıdır?” diye Başkan Eşki’ye soru yöneltti. Başkan Eşki ise “Milletvekilliği ve İKK sekreterliği yaptı” diye cevap verdi.

“HİZMETLERE KONMAKTAN SONRASINI DİNLEMEDİM”
AK Partili Tatlı “Keşke bu ismi verme konusunda, sizin projeleriniz var kendi yaptığınız projelerde düşünseydiniz. Geçmiş döneme yönelik hizmetlere konmak gibi bir algılanıyor. Biz de isim önerisinde bulunduk. Bornova’ya katkılar sağlamış hayırsever vatandaşlar var. Hayırseverlerin yaptıklarını önemsememiş gibi olacağız. Hem maddi hem de manevi katkılar koyan isimleri düşünseydik keşke” dedi. Başkan Eşki, “Hizmetlere konmaktan sonrasını dinlemedim. Meclisin nezaketine uygun değil” diyerek Tatlı’ya karşı çıktı.

Önerge oy çokluğu ile kabul edildi.

ELEKTRİKLİ ŞARJ İSTASYONLARI GÜNDEMDE
Komisyonlardan gelen raporlar görüşüldü.

Komisyonlardan oy çokluğu ile gelen “Mülkiyeti/tasarrufu Belediyemize ait şehrin muhtelif yerlerinde bulunan otopark ve açık alanlarda 44 adet Elektrikli Şarj İstasyonu Yerlerinin 5 (beş) yıl süreyle kiralanması ve işletilmesinin oyçokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin İmar - Çevre ve Sağlık - Plan ve Bütçe Belediye Taşınmazlarının Değerlendirilmesi Hukuk Komisyonları raporu” gündeme geldi.

“CİDDİ ENDİŞELER DUYMAKTAYIZ”
İlgili maddeye komisyonda neden ret oyu verdiklerini açıklayan Tatlı, “Endişemiz var. Kamuya terkli alanlarda vatandaşların buraları sosyal alan, yeşil alan, otopark gibi kullanılması ile ilgili kendi haklarından vazgeçtiği alanlardan bahsediyoruz. Yasada bu tür kamuya terkli alanlarda belediyeler herhangi bir gelir getirici faaliyetlerde bulunamaz maddesi var. Biz buna göre baktığımızda hem otoparklarla ilgili ciddi endişeler duymaktayız. Burada da ne kadar bir yer kullanabileceği hakkında bir ayrım yapılmamış, zaten istese de yapılamayacak. Buranın tamamı kullanılabilecekmiş gibi algılanacaktır.  Biz bu yüzden oy çokluğu verdik” dedi.

“BURADA KAMU YARARI GÖRÜYORUZ”
Tatlı’nın endişelerine karşılık olarak Eşki, “Bakanlığın bir görüşü var belediyeye. Burada istasyon değil ünite yapılacak. Ülkemizin en büyük dış açık giderleri enerji sebebi. Enerji giderimiz olmasa dış açığımız kalmıyor. Yenilenebilir enerji bizim için önemli bir kalem. Elektrikli araç alınmasını teşvik etmek istiyoruz, yenilenebilir enerjiyle ilgili projelerimiz var. Burada bir kamu yararı görüyoruz. Burada elektrikli araçları teşvik etmek için böyle bir şey olmasını istiyoruz. Bu lisansı belediyenin almak durumu da yok. Biz ön girişim yapıyoruz” ifadeleriyle cevap verdi. Önerge ile ilgili olarak CHP’li Meclis Üyesi Yağmur Yurdakul Özkan, “Bunlar komisyonda tartışıldı. Esas tahsis amacın engellenmemesi kararı gelmiş” dedi.

“İSTEDİĞİMİZ BELGELERİ KOMİSYONDA ALAMADIK”
AK Partili Tatlı, “İmar komisyonunda hukuk müdürlüğünden görüş istedik, o görüş gelmeden karar alındı” dedi. Tatlı’nın ardından söz alan AK Parti Meclis Üyesi Adem Kasacı da komisyonlarda istedikleri belgeleri alamadıklarını belirterek, “Bakanlık görüşü alınmadı diye şerhimiz var, bakanlık görüşü sizin önünüzde. Komisyonda bize evraklar eksik verildi. Komisyonlarda talep ettiğimiz şeyler bugün yarın deniyor. Bizim bu anlamda karar verme şansımız yok. Bornova halkına yarar sağlayacağını düşünüyoruz, meclise bir zimmet çıkma şüphesi var. Bakanlık görüşü bize gelseydi oybirliği verirdik” dedi.

“KOMİSYONA GERİ DÖNERSE ZAMAN KAYBETMİŞ OLURUZ”
Başkan Eşki, gelen eleştirilere, “Eleştirilerinizde haklısınızdır, komisyonda olmadığım için bilmiyorum. Bornova’da otopark sorunu var. Hepimiz bunu yaşıyoruz. Otopark sorununu giderelim ve karbon ayak izimizi azaltalım. Çok büyütülecek bir konu da değil. Bir daha komisyona dönüp oybirliği ile geçerse zaman kaybettirmiş olur” diyerek cevap verdi ve ilgili önerge oyçokluğu ile kabul edildi.

DOĞAL GAZ KONUSU GÜNDEMDE
Komisyonlardan oy çokluğu ile gelen bir diğer madde olan, “Bornova ilçesi Koşukavak Mahallesi 4186-4249-4251-4253-4257-4259 sokaklar ile Meriç Mahallesi 5641 5666 ve 5739 sokaklarda imar planı ve imar uygulaması ile ilgili sorunlardan kaynaklı olarak doğalgaz bağlantısı yapılamaması nedeniyle ilgili sokaklarda yapım tarihinden itibaren 10 yıl süre içerisinde oluşabilecek deplase maliyetlerinin Bornova Belediye Başkanlığınca karşılanacağına dair meclis kararı alınması talebinin oyçokluğu ile uygun bulunmadığına ilişkin İmar Komisyonu raporu” görüşüldü.

“İZMİRGAZ’IN ÇEKİNCESİ VAR”
Konuyla ilgili neden ret oyu verdiklerini anlatan Tatlı, “Hem yerinde yol ve sokakta kalan imar planlarından bahsediyoruz. Park olması gereken yerde park olmadığı için yarın bir gün park alanı yapmaya çalıştığında altyapıya zarar verir diye İzmirGaz’ın çekincesi var. Doğalgaz bekleyen vatandaşlar var, talepler var. En azından vatandaşın talepleri yerine gelsin” dedi.

“KAR GETİRMİYOR DİYE 51 SOKAĞA GAZ BORUSU DÖŞEMEMİŞLER”
Başkan Eşki, İzmirGaz’ı belediyeye masraf çıkarmakla suçlayarak, “Anayasa’da vatandaşların yaşam kalitesini arttırıcı görevleri vardır diye belirtir. Enerji kaynaklarını vatandaşa ulaştırmakla mükellef kurum hükümettir. İzmirGaz’a ek masraf çıkartıyorsa bunu belediyeye yıkmaya çalışıyor. Garantör bakanlık, belediye değil. İsterse belediye üstlenebilir diye bir madde var. Belediyelerin üzerine sorumluluk olarak atmaya çalışıyor bakanlık. Sorumluluk bakanlık ve görev verdiği özel firmanındır. Devletin ilgili bir kurum olsa biz üstlenelim ama özel bir firma. Devletin kamu ihalesini alan ve bununla zenginleşmiş bir firmadan bahsediyoruz. Yapacakları sokakların 71 tanesine girmişler, 51 tane sokağı yapmamışlar. Karlığı bulmadığı için yapmamışlar. Boru sisteminin masrafı fazla diye yapmıyorlar. Enerjinin özelleştirilmesi en büyük kötülüklerden biri. Bizim görevimiz değil, bakanlığa yazı yazacağım” dedi.

“BELEDİYEDEN DOLAYI YAPAMIYOR”
Eşki’nin sözlerine üzerine AK Partili Tatlı, “Burada imar planlarını yapmak veya yerinde parksa yapmak bakanlığın görevi değil. Belediye hali hazırda kullanılan yerler ile ilgili görevini yapıyor. Yerinde yoldur ama fiilen üzerinde bina vardır. Belediyenin yapamadığı yerlerden dolayı yapmıyor. 10 yıl içinde plan yoksa yapmıyorum diyor. Belediye daha sonra yaparsa zararı biz çekeriz diyorlar. Vatandaş mağdur oluyorsa ve belediyenin yapması gereken varsa yardımcı olmalıyız. Bu konuyla ilgili bize gelince sorunun kaynağı bakıyoruz. Belediyeyle ilgili problem yoksa İzmir Gaz’a giderim” sözleriyle konuya açıklık getirdi.

“BELEDİYENİN ONAYLADIĞI YERLERDE NEDEN GÖREVİNİ YAPMIYOR?”
Başkan Eşki ise İzmirGaz’a yüklenerek, “Belediyenin onayladığı durumlarla İzmirGaz neden görevini yapıyor? Asfalt atmakla ilgili özel mülkiyet olan yerler oldu, iki gün sürdü belge almak. Temel problem enerjinin özelleştirilmesi ve belediyeye yük bırakması” ifadelerini kullandı.

Oy çokluğu ile kabul edildi.