Ekonomi

Limon suyu neden yasaklandı?

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Resmî Gazete'de yayınlanan yeni yönetmeliğe göre, 2024 aralık sonu itibarıyla iç piyasaya limon suyu görünümlü sos temin edilmeyecek. İlgili yönetmelikte; bakanlıkça yapılan düzenlemeyle, tüketiciyi yanıltıcı şekilde limon suyu izlenimi veren; limon aromalı sos, limon sosu, limonlu sos vb. isimlerle limon suyu benzeri ürünler 31 Ocak 2024 tarihinden daha ileri bir üretim tarihiyle yurt içinde piyasaya arz edilemeyecek. 31 Ocak 2024 öncesinde üretilen ürünlerin de 31 Aralık 2024 tarihinden itibaren piyasada satışı yapılamayacak. Benzer uygulama 24 Mart 2023 tarihinde yayınlanan 32142 sayılı resmi gazetede yayınlanan yönetmelikle nar ekşili sos, nar ekşisi çağrışımı yapan ama nar suyu düzeyi çok düşük olan ürünlere de uygulanmıştı.

AMAÇ TÜKETİCİNİN YANILMASINI ÖNLEMEK
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu adına Egedesonsöz'e konuşan Başkan Ulaş Kırım, bu ürünlerin üretiminin durdurulmasının sebebini 'İçerisindeki limon oranı çok düşük düzeyde ya da hiç bulunmayan ürünlerin üzerindeki yanıltıcı ibarelerle limon suyu izlenimi vermesi ve tüketicinin bu anlamda yanıltılmasını önlemektir. Bu ürünlerin içerisindeki koruyucular ya da yapay tatlandırıcılar düşük düzeyde tüketildiğinde toplum sağlığına zarar vermese de uzun süreçte ve yoğun kullanımda toplum sağlığını riske atmaktadır' şeklinde açıkladı.

KIVAM ARTIRICILAR KULLANILIYOR
Bu maddelerin obeziteye yol açtığını belirten Kırım, 'Nar ekşisi çağrışımı yapan bu ürünlerde bir diğer risk de kıvam arttırıcılar ve şeker düzeyi çok yüksek olan glikoz şurubu ürününün fazlaca kullanılmasıdır. Yüksek şeker içerikli ürünler özellikle küçük yaştaki çocuklarımızda şeker tüketim alışkanlıklarını arttırmakta ve obeziteye sebebiyet vermektedir. Bu uygulamaların bir diğer fayda sağlama amacının da nar ve narenciye ürünlerimizin toplanmasını ve sanayide kullanımının teşvik edilerek dalında kalan ya da çiftçilerimiz için maddi faydaya dönüşemeyen mahsullerin sanayiye aktarılmasını teşvik etmek olduğunu da bilmek gerekir' diye konuştu.

ETİKET OKUMA ALIŞKANLIĞI EDİNİLMELİ
Yönetmeliğin uygulanmasında tüketicilere büyük bir sorumluluğun düştüğünü ifade eden Kırım, 'Tüketicilerimiz artık ambalajsız ve açıkta satılan ürünlerden uzak durmalı ve etiket okuma alışkanlığını edinmelidir. Tüketicinin bu ve diğer tüm gıda güvenliği konularında sorumluluk hissederek uygunsuz ürünleri ilgili bakanlıklara şikayet yoluyla piyasada bulunmasının önüne geçmede destek olmalıdır. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı'nda çalışan denetmen arkadaşlarımız da ilgili yönetmeliklerin uygulanmasında denetimlerini yapıyor ve yaptırımlarını uyguluyor olacaktır' dedi.

ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ
Kırım son olarak şunları söyledi:

'31 Ocak 2024 tarihli yönetmeliğin uygulamasında kontrolsüzlük ihtimali yüksek olan alanlardan birisi kafeterya ve restoran gibi toplu tüketim yerleridir. Bu yerlerde limon sosu ve nar ekşisi çağrışımı yapan yapay tatlandırıcılı ürünler masalara ambalajından çıkarılarak farklı şişelerde getirilmektedir. Bu şekilde tüketime sunulan ürünlerin tüketim tarihleri tüketiciler tarafından görülememektedir. Bakanlık çalışanlarımız da kafeterya ve restoran tarzı tüketim yerlerinde yapacakları denetimlerde bu ürünlerin bulunmamasına özellikle dikkat edecektir.

Toplum sağlığını ve çiftçi emeğini koruma amacıyla yapılan bu yönetmelik değişikliklerini destekliyor ve kamu kurumu niteliğinde bir meslek odası olarak uygulanmasında üzerimize düşeni memnuniyetle yapacağımızı bildiriyoruz'