Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ – Ege İhracatçı Birlikleri’nde (EİB) olağan mali genel kurul toplantıları devam ediyor.  Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin 2024 yılı olağan mali genel kurulu yapıldı.

“ALIM HEYETLERİ, SEKTÖRÜMÜZÜN TANINMASINA KATKI SAĞLADI”
Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu şu konuşmayı yaptı:

“Geçtiğimiz yıl, Marble Fuarı kapsamında Almanya, Azerbaycan, Katar, Suudi Arabistan gibi birçok ülkeden alıcıları bir araya getirerek Alım Heyetleri düzenledik. Bu tür organizasyonlar, sektörümüzün uluslararası alanda daha fazla tanınmasına ve ticaret hacminin artmasına büyük katkı sağladı. Önümüzdeki günlerde düzenlenecek olan Marble Fuarı’nda Güney Kore, Fransa, Azerbaycan, Kanada, Suudi Arabistan ve Hindistan’dan katılımcılarla yeni bir Alım Heyeti gerçekleştireceğiz.  Geçtiğimiz Kasım ayı içerisinde, Orta Doğu’nun önemli ticaret merkezlerinden Dubai’ye Big 5 Dubai Expo’ya paralel olarak Sektörel Ticaret Heyeti organize ettik. Ocak ayında, TİSE Fuarına paralel olarak ABD’nin Las Vegas ve Los Angeles şehirlerini kapsayan Sektörel Ticaret Heyeti düzenledik. Şubat ayı içerisinde İngiltere’deki Surface Design Show kapsamında düzenlediğimiz Sektörel Ticaret Heyeti organizasyonu ile başarılı organizasyonlarımıza bir yenisini daha eklemiş olduk. Mayıs ayı içerisinde Avustralya’nın Sidney şehrine bir Sektörel Ticaret Heyeti düzenleyeceğiz.”

Alimoğlu, birliğin dijital dönüşüm ve sürdürülebilirlik çalışmaları hakkında bilgi vererek “Birliğimizin sektördeki dijital dönüşüm sürecine katkı sağlamak amacıyla EGEBİM platformunu kurduk. Bu platform, doğal taşların dijital ortamda yönetilmesine imkan tanırken, tasarımcılar ve mimarlar gibi sektör profesyonellerinin projelerinde kullanacakları taşları kolayca keşfetmelerini sağlıyor. Ayrıca, doğal taş sektöründe sürdürülebilirlik odaklı yurtdışı pazarlama URGE projemizle 29 firmamızın katılımını sağladık” şeklinde konuştu.

Pazarcılar Odası Başkanı'ndan meyve çağrısı: Bu yıl ihraç edilmesin!
Pazarcılar Odası Başkanı'ndan meyve çağrısı: Bu yıl ihraç edilmesin!
İçeriği Görüntüle

YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİNE DAVA 
Orman Kanunu’nun 16. maddesine ilişkin yönetmelik değişikliklerinin madencilik sektörüne ağır kısıtlamalar getirdiğini ileri süren Alimoğlu, sektörün ihtiyaçlarına yönelik yeniden düzenleme olması gerektiğinin altını çizdi.  Alimoğlu, 26 Kasım 2024 tarihinde Maden Platformu üyeleri ile birlikte yönetmeliğin iptali için bir davaya müdahil olduklarını duyurdu.

“2023 İHRACATIYLA 1 MİLYAR 65 MİLYON DOLAR DÖVİZ KAZANDIRDIK”
Alimoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“2023 yılında gerçekleştirdiğimiz ihracatla 1 milyar 65 milyon dolar döviz kazandırdık. Bu başarıda en büyük katkıyı sağlayan üyelerimize 11 Ekim 2024 tarihinde “Maden İhracatının Yıldızları” ödüllerini takdim ettik. Bu törende, 39 farklı üye firmamız toplamda 50 ödül aldı. Ayrıca, üyelerimize güncel bilgi akışını sağlamak ve sektörel gelişmeleri aktarabilmek adına çeşitli webinarlar düzenledik. Bu webinarlar, sektör paydaşlarının bilinçlenmesine büyük katkı sağlamıştır.”

“BU FUARDA, SADECE ÇİN PAZARINI HEDEFLEMEYENLER KAZANDI”
Xiamen Fuarı ve Marble İzmir Fuarlarından bahseden Alimoğlu, “16-19 Mart 2025 tarihlerinde düzenlediğimiz Xiamen Fuarı’nın çok başarılı geçtiğini belirtmek isterim. Bu fuarda, sadece Çin pazarını hedeflemeyenler kazandı ve bu başarı, sektördeki potansiyelimizi bir kez daha gözler önüne serdi. Önümüzdeki yıl hepinizin bu başarıyı yakalamak için orada olmasını bekliyorum. Yarın 30. kez düzenlenecek olan Marble İzmir Fuarı’nın sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum. Bu fuarın ruhu, sektörümüzün geleceği açısından büyük bir öneme sahip. Yönetim Kurullarına seçilebilmek için gerçekleştirilmesi gereken ihracat rakamı alt sınırının düşürülmesi için girişimde bulunduğumuzu bildirmek isterim. Bilindiği üzere; İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurullarına seçilebilmek için son iki takvim yılı itibariyle gerçekleştirilmesi gereken ihracat rakamı alt sınırı daha önce tarım sektörlerinde 250 bin ABD doları, sanayi ve madencilik sektörlerinde 1milyon ABD doları olarak düzenlenmişti.  Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri ilgili Yönetmelikte Kasım 2022 tarihinde yapılan değişiklikle, alt sınır tarım sektörlerinde 1milyon ABD doları, sanayi ve madencilik sektörlerinde 5 milyon ABD doları olarak yeniden düzenlenmiştir. Ege Maden İhracatçıları Birliğimizin 27 Mart 2025 tarihinde yapılan Yönetim Kurulu toplantısında bu konuyu görüşüp, sanayi ve madencilik sektörlerinde 5 milyon ABD doları olan son iki takvim yılı itibariyle gerçekleştirilmesi gereken ihracat rakamı alt sınırının madencilik sektörü için 2 milyon ABD dolarına düşürülmesinin ve fiili ihracat/DTSŞ üzerinden yapılan ihracatların yanı sıra ihraç kaydıyla satışın da dahil edilmesi için Maden Sektör Kuruluna başvuruda bulunduk” dedi.

“ENDİŞE DUYULACAK BİR DURUM YOK”
ABD’nin yeni vergi kararlarına dair görüşlerini aktaran Alimoğlu şöyle konuştu:

“Karar ile Avrupa Birliği ve birçok ülkeden ithal edilen ürünlerde yüzde 20 ve üzerinde vergi gelirken yeni uygulamada Türkiye, vergisi düşük tutulan ülkeler arasında yer aldı.  Buna göre Türkiye’den ABD’ye ihraç edilen ürünlerde ABD, yüzde 10 ek vergi alacak. Ve doğal taş özelinde de ayrıca bir vergi yükü söz konusu değil. Bu kapsamda, Türkiye’ye yönelik verginin düşük tutulmasını olumlu buluyoruz. Bununla birlikte Türkiye ile benzer ürünler ihraç eden İtalya ve İspanya gibi Avrupa Birliği ülkelerine yüzde 20 ek vergi uygulanıyor. Biz Türk doğal taş üreticileri ve mermercileri olarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da şartlar ne olursa olsun üretime, istihdama, ihracata devam edeceğiz.  Endişe duyulacak bir durum yok. Bu süreçte Ticaret Bakanlığımızın da dış ticaret dengesini sağlamak amacıyla ABD yetkilileriyle görüşeceklerini biliyoruz.”