Ekonomi

Kozak'taki proje bakanlık masasında!

Kozak Yaylası'nda AK Partili eski ilçe yöneticisi iş insanı tarafından açılması planlanan patlatmalı granit ocağı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından masaya yatırılacak.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Koruma Bölgesinde olan 'ekolojik hassas bölge' statüsündeki Kozak Yaylası, maden şirketlerinin hedefinde. Fıstık çamları ile kaplı olan ve antik kentlere ev sahipleri yapan yaylaya açılması planlanan yeni bir taş ocağıyla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kararını verecek.

Berko Madencilik Şirketi’nin Bergama’nın Okçular ve Ayvatlar köyleri sınırlarında açmak istediği granit ocağı Bakanlık İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından değerlendirilecek. Toplantı 29 Ocak 2025 tarihinde gerçekleşecek.



FISTIKLIK ARAZİ
İzmir -Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planına göre proje alanı “Tarım Arazisi” olarak ve tapu kayıtlarında fıstıklık olarak yer alıyor. Şirket, 24,5 hektarlık ÇED sahasında yılda 81 bin ton granit çıkarmayı planlıyor. Hammadde patlatma yöntemiyle çıkarılacak.

AK PARTİ’DE YÖNETİCİLİK YAPMIŞTI
Şirke, taş ocağı için ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı almak için başvurmuş ancak bakanlık ÇED sürecinin işletilmesine karar vermişti. Şirketin sahibi Rüştü Dönmez’in Bertaş Madencilik isimli bir başka şirketi de bulunuyor. Rüştü Dönmez bir dönem de AK Parti Bergama’da ilçe yöneticiliği de yaptı.



KOZAK YAYLASI HAKKINDA
Kozak (Pindasos), Antik Çağın Kaikos Irmağı (Bakırçay) Havzası'nın tacı olarak kabul ediliyor. Kentin yanı başında yükselen Kozak Yaylası, oksijen deposu olarak biliniyor. Kozak Yaylası aynı zamanda yer altı kaynakları açısından da oldukça zengin. Sahip olduğu fıstık çamı ekim alanları nedeniyle toplam 17 köyden oluşan, yaklaşık 10 bin nüfuslu özel bir ekolojik havza konumunda. Havza, kendine özgü iklim, toprak ve su yapısına sahip. Kozak Yaylası, dünyanın önde gelen, Türkiye'nin tek doğal fıstık çamı ormanını barındırıyor. Bölgenin doğal SİT ilan edilmesiyle ilgili başlatılan çalışmalar da sürüyor.