Ekonomi

Kozak için sevindiren gelişme... Şirketten geri adım!

UNESCO koruma bölgesi olan Kozak Yaylası'nda kalan bir taş ocağının kapasite artışı talebi ile ilgili şirket geri adım attı. Projenin halkın katılımı toplantısı Bergamalılar tarafından protesto edilmişti. Kararla birlikte 2 bin 500 ağaçta kurtuldu.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, UNESCO Dünya Kültür Mirası koruma bölgesinde olan ve 'Ekolojik Hassas Bölge' olarak tanımlanan Kozak Yaylası ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı.  

Aktaş Madencilik isimli şirket, Bergama'nın Aşağıcuma ve Hacıhamzalar köylerinde bulunan granit ocağının kapasite artışı talebi için geçtiğimiz yıl izin istemişti. ÇED süreci işlerken şirketin projeden vazgeçtiği öğrenildi. Bakanlığa başvuran şirket projenin sonlandırılmasını istedi. Talep bakanlık tarafından kabul edilerek duyuruldu. 



PROJE HAKKINDA
Şirket, Kozak Yaylası'nda kalan granit ocağının ÇED alanını 35 hektardan 189 hektara çıkmış kapasitesini  yıllık 8 bin 100 tondan 297 bin tona çıkarmayı planlıyordu. Ocak alanı 5 kat artacakken kapasite ise 36 kat artmış olacaktı. Bölgede granitin çıkarılması sırasında patlatma yöntemi de kullanılacaktı.  

Ocak alanı aynı zamanda içme suyu için kullanılan Madra Barajı'nın Uzun Mesafeli Koruma Alanı'nda yer alıyor. Proje hayata geçseydi 2 bin 500 çam fıstığı kesilecekti. 




BERGAMALILAR İSTEMEMİŞTİ
Projenin 17 Temmuz 2020 tarihinde yapılan halkın katılım toplantısına katılan bölge halkı ve Bergama Çevre Platformu üyeleri çevredeki taş ocaklarının fıstık çamı yetiştiriciliğine olan olumsuz etkilerini anlatarak yeni bir ocak daha istemediklerini anlattılar. 

BÜYÜKŞEHİR'DEN OLUMSUZ GÖRÜŞ
İzmir Büyükşehir Belediyesi ise proje ile ilgili olumsuz görüş bildirmişti. Görüş yazısında 'İzmir Büyükşehir Belediyesi 'Başka Bir Tarım Mümkün' vizyonu kapsamında, yerli ve milli üretimi destekleyerek coğrafi işaretli ürünlerin bölgelerinin bilinirliğini arttırmak, İzmir'i dünya çapında tanıtmak amacıyla havza ölçeğinde ürün planlaması çalışmaları yapmaktadır. Söz konusu bölgenin taş ocaklarından kaynaklanan toz emisyonlarının etkisinde olduğu ve Granit Ocağı Kapasite Artışı Projesi ile verimli tarım alanlarının, çam fıstığı üretiminin, fauna, ağaç ve bitki dokusunun zarar görmesiyle birlikte doğal yapının ve ekolojik devamlılığın bozulacağı öngörülmektedir' ifadeleri yer almıştı. 

ANTİK ÇAĞLARDAN BERİ GÖZDE
Kozak (Pindasos), Antik Çağın Kaikos Irmağı (Bakırçay) Havzası'nın tacı olarak kabul ediliyor. Kentin yanı başında yükselen Kozak Yaylası, oksijen deposu olarak biliniyor. Kozak Yaylası aynı zamanda yer altı kaynakları açısından da oldukça zengin. Kozak Yaylası, sahip olduğu fıstık çamı ekim alanları nedeni ile toplam 17 köyden oluşan, yaklaşık on bin nüfuslu özel bir ekolojik havza konumunda. Havza, kendine özgü iklim, toprak ve su yapısına sahip bölge. Kozak Yaylası, Dünya'nın başta gelen ve Türkiye'nin tek doğal fıstık çamı ormanlarını içinde barındırıyor. Son 10 yılda çam fıstığının üretiminde önemli bir düşüş yaşandı.