Ekonomi

Kemeraltı’nın başkanı “Salepçioğlu Hanı” için ne dedi?

Salepçioğlu İşhanı için alınan ihale kararını değerlendiren İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin “Oradaki esnaf bunu ikili ilişkiler ya da dernekle götürmek yerine, B-C planı olmadan apayrı bir algı operasyonu ile devlete karşı bayrak açtılar. Bu da çok yersiz, mesnetsiz, iddia üzerine iddia, belli firmaları ve insanları zan altında bırakacak şekilde oldu” diye konuştu.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Dünyanın en büyük açık hava alışveriş merkezlerinden biri olan Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda Salepçioğlu İşhanı tartışmaları yaşanıyor.

Geçmişte de birçok defa ihalesine çıkılan ancak bir türlü gerçekleştirilemeyen Salepçioğlu İşhanı için 17 Aralık’ta yeni bir ihale yapılması beklenirken alanın güçlendirme karşılığında kiralanması öngörülen ihale tartışmaya neden oldu.

İçerisinde bulunan esnafa boşaltma talimatının geldiği iddia edilen sürece Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in de dahil olması ile büyümüştü. Perinçek, TARKEM yönetimini hedef alarak bazı yöneticilerin İsrail gizli servisi MOSSAD ile bağlantılarının olduğunu iddia etmişti.

Yaşanan süreç hakkında Egedesonsöz’e konuşan İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

2-3 YILDIR BİLİNİYORDU
Yaşanan anlaşmazlıklarla ilgili konuşan Başkan Girgin, “Oranın sahibi devlet. Devlet diyor ki ‘bu bina eskidi, ben bunu güçlendirme yapmak zorundayım’. Esnaflar da ‘bize daha önce haber vermedin, ben burada mağdurum’ diyor. Tabii ki burada esnafın haklarının korunması önemliydi ama devlet başka bir yol izledi. Kendi elindeki yasal prosedürde herkesin kirası 1 yıllık. Devlet ‘devam ediyorum’ derse kirayı sana söylüyor ve sende kabul ediyorsan kirada kalmaya devam ediyorsun. Etmiyorsan da boşaltıyorsun. Bu sistem Türkiye'de tüm vakıflarda işletilen sistem. Bu sistem kişiye özel çalışmıyor. Keşke daha önceden haber verilseydi ve esnaf borcunu ona göre ayarlasaydı. Ancak zaten bizim duyduğumuz bu konunun 2-3 yıldır gündemde olduğu. Ancak 2-3 yıldır kimse bu konuda adım atmadığı için en son vakıflar buranın değişimi ile ilgili bir karar vermek zorundaydı. Bir ihaleye çıkıldı, şartnamede eksiklikler nedeniyle yarım kalmıştı. Bizi de aşan bir durum bu” diye konuştu.

KİMSE BİLMİYORUM DEMESİN
Tadilat süreci hakkında da konuşan Girgin, “Orayı bir firma aldığı zaman bunun bir süreci var.  Mimari projesi çizilecek, belediyeden izin alınacak SİT’ten geçecek. Sonra 2 yıllık bir tadilatı olacak. Öyle kolay bir süreç değil. Orada Kemeraltı’na katkı koyacak bir adım attı devlet. Bu da çok normal. Camilerin altında da restorasyon işi yaparken de kiracılarla bu tür sorunlar yaşıyor vakıflar.  Oradaki esnaf bunu ikili ilişkiler ya da dernekle götürmek yerine, B-C planı olmadan apayrı bir algı operasyonu ile devlete karşı bayrak açtılar. Bu da çok yersiz, mesnetsiz, iddia üzerine iddia, belli firmaları ve insanları zan altında bırakacak şekilde oldu. İhale bitecek ve birileri kazanacak burayı. Oradaki esnafta güçleri varsa şirket kurup girebilirler bu ihaleye. Bittikten sonra da buranın ne olacağına devlet karar verecek. Ancak keşke böyle işletilmeseydi. Keşke 6 ay 1 sene öncesinden bilgi verilseydi esnaf mağdur olmasaydı. Ancak kimse bilmiyorum demesin, çünkü herkes biliyordu” ifadelerini kullandı.

BELEDİYEYE AİT, PARASINI VAKIF ALIYOR
Otoparkın devlete ait olduğunu belirten Girgin, “Salepçioğlu Camii’nin orada bulunan otopark normalde kamu malı. Vakıf arkadaki ve öndeki araziyi tapuda kendi üstünde koruyup işletmesini kendisi yapıyor. Normalde Konak Belediyesi’ne ait olan yeri vakıflar işletip parasını kendisine alıyor” dedi.

KEMERALTI NASIL KURTULACAK?
Salepçioğlu’nun yerine otel yapılacağı iddialarını yorumlayan Girgin, “Her şeyi devlet yapsın, esnaf bir şey yapmasın deniliyor… Peki Kemeraltı nasıl kurtulacak? İstanbul’ın, Eskişehir’in, Gaziantep’in, Şanlıurfa’nı kuruluşunda eski merkez dediğiniz yerlere bir bakın. Yatak sayısı kaç? Kemeraltı’nda 1 tane otel var 20 odalı sadece. Siz şehir merkezinde ticareti ayağa kaldırmaya çalışıyorsunuz ancak gecesi yok. Devlet ileriye dönük düşündüğünde katma değer sağlayacak olarak görmüş olabilir. Kemeraltı’nda 15 bin esnaf varsa 14 bin 800 tanesi ‘otel olursa buraya katkı koyar’ der. Buradaki esnafın mağduriyetinin dışında Kemeraltı’nın ne kazandığı da önemli.   Bir mağduriyet var doğru. Ancak bu kiracı ve mal sahibi arasında. O zaman mahkemeleşecekler. ‘Ben oradan çıkmıyorum’ ya da ‘otel yapıyorsunuz izin vermiyorum’ deme lüksü var mı? Bazı esnaflar da ‘yıkılsın meydan olsun nefes alacağımız yer yok’ diyor, bazıları da ‘keşke otopark olsa’ diyor… Herkesin bir hayali var. Hayalsiz bir Kemeraltı kurtulabilir mi? 5-10 yıl sonra Kemeraltı’nın bu kuralsızlıkla, çöküntüyle mi kalmasını istiyor İzmirli?” diye konuştu.

ORTADA DAHA BİR ŞEY YOK
TARKEM’in yıpratıldığını da belirten Girgin, “Kemeraltı’nda bir değişim olacak. Bu değişimde devletin bir şekilde elini buranın üzerinde tutması lazım. Bu da bunlardan bir tanesi. Bir çok otel açılması lazım. Bir çok binamız var. Ancak tabii ki o mağduriyet keşke yaşanmasaydı, o apayrı. O arkadaşlar kendi başlarına bir şey yapmaya çalışıyorlar, bizi geçtiler, bizde kendilerine saygı gösterdik. Biz dışarıda vakıflara ya da nefesim yettiği yerlerde bunları zaten dile getiriyorum. Ancak Kemeraltı için geniş düşündüğünüzde Kemeraltı’nın da geleceği var. ‘Orada otel olmazmış’ deniliyor. O oteli yapacak kişinin sorunu. Ki ortada daha bir şey yok zaten. TARKEM’i suçladılar… Ancak TARKEM’in gündeminde böyle bir şey yoktu. Sadece fikir alışverişinde bulunulduğunda herkes fikrini beyan ederken onlarda fikirlerini anlattı. Zaten ihaleye girmeyecekti. Ancak bir algı yürütüldü. Şimdi buraya TARKEM girmedi ve başka kişilerin eline geçecek. Ne olacak peki o kadar yıprattıkları? TARKEM’in yönetim kuruluna Valilik girdi. O kadar iftira atılıp yanlış işler yapıldı ki esnaf açısından... Sen koskoca Vakıflar Bölge Müdürü’nü nasıl yıpratırsın? Bu adamın kişisel malı değil ki” diye konuştu

NE KADAR AYIP ŞEYLER
Son olarak Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in TARKEM için kullandığı TARKEM’in içinde doğrudan doğruya isim olarak MOSSAD bağlantılı olduğunu saptadığımız kişiler vardır. Biz isim olarak bu kişileri biliyoruz. TARKEM’de bulunan ve aldatılan insanları da bu yüzden uyarıyoruz. Bırakın o TARKEM’i, ayrılın. Menfaat uğruna böyle İsrail ve MOSSAD oyunlarında yer almayın” sözlerini yorumlayan Girgin, “Çok yanlış yorumlar. Doğu Perinçek nereden bilecek Kemeraltı’nı ve buradaki istişareyi?  Neymiş TARKEM’in içinde bilmem ne varmış… Ne kadar ayıp ve günah. Salepçioğlu’nda bir esnafın tohumları yokken atasından, 400-500 senedir beraber yaşadığımız Musevi vatandaşlarımız var. Adamların burada Sinagogları var. Onları mı kaldıracağız? İsrail’de savaş var… O bizi aşan bir durum. Burada kimse savaşı desteklemez. Çarşıda hoşgörü ile beraber yaşadık her zaman.  Neymiş TARKEM Yönetim Kurulu’ndan 1 tane Musevi vatandaş varmış. Ne kadar ayıp şeyler bunlar. TARKEM’in başında koskoca İzBB Başkanı var. Vermiyorsa demek ki kimse kaale almıyor. Çünkü herkes şeffaflığından emin. Yanlış bir şey varsa devlet ortaya çıkaramaz mıydı? 12 yıldan beri var olan bir kuruluş bu. Valilik dünyanın desteğini yapmış buraya. Neymiş TARKEM arkadaki camide hocanın evini almış… 20 yıldır o bina enkaz halinde nerdeyse. Siz niye destek çıkmadınız esnaf olarak? 10 milyon TL harcayacak TARKEM buraya. Hoca 15 yıldan beri orada yaşamıyor.  Neyin rantı bu? Bu iddialar bizi çok üzüp yıprattı. Kemeraltı’nı devlet, belediye ve mülk sahipleri kurtarabilir. Gücün yetmediği nerede vicdanlı doğru yatırımcı ile aslını koruyarak Kemeraltı gelişir.Bu ülkeye daha fazla katma değer sağlar. Bunu şehir bileşenleri artık mutlaka çözmeli” dedi.