Şehirleri şehir yapan özelliklerin başında o şehrin sembolleri ve ticari kabiliyeti gelir. Yaşadığımız şehir İzmir'in sembolü Saat Kulesi'nden sonra en önemli ticari ve kültür merkezi tarihi Kemeraltı Çarşısıdır.
Kemeraltı Kültür merkezidir, çünkü İzmir'e göç ile Anadolu'dan gelen pek çok genç kız ve erkek ilk olarak Kemeraltı'nda iş hayatına başlar. İzmirlilik ve şehirleşme eğitimi bu çarşıda alınır. Yine pek çok genç bu çarşıda tanıştığı kişiler ile evlenip barklanmaktadır.
Kemeraltı ticaretin ilkokuludur. Bu çarşıda çırak veya tezgahtar olarak çalışmaya başlayan bir çok kişi, yine bu çarşıda esnaf veya organize sanayilerde işadamı olarak karşımıza çıkmaktadır. Kısacası Kemeraltı Çarşısı İzmir ve çevre şehir ekonomilerinin can damarıdır.
Kemeraltı zengininde fakirinde uğrak yeridir. Son yıllarda AVM modasıyla buralara akın eden geç nesil belli bir yaştan sonra Kemeraltı'nın müdavimi olmaktadır. Özellikle genç ve bekar iken AVM dışından alışveriş yapmayan yeni nesiller, evlendikten sonra en küçük mandaldan bir leğene kadar ev ihtiyaçlarını bu çarşıda bulabileceğini mecburen öğrenmektedirler. Kemeraltı'nda en fakirin ihtiyacını karşılayacak fiyatta ürünlerin yanında, geliri iyi olanların marka ürünleri de bulunmaktadır. Onun için burada herkes kendinden bir şeyler bulabilmektedir.
Nasıl İstanbul'un Kapalı Çarşısı artık tüm Ortadoğu ve dünyaya hitap edebiliyorsa, İzmir'in Kemeraltı'sı da tüm İzmirlilere ve Ege Bölgesine hitap etmektedir. Kemeraltı aslında açık bir AVM konumundadır.
Geçen yağmurlu bir günde öğleden sonra arkadaşım Halil Solak ile birlikte Kemeraltı'na yemek yemek için giriş yaptık. Hiç görmediğimiz dar sokaklarında tabir caizse kaybolduk. Balıkçıda Izgara Mezgitimizi güzel bir salata ile yedikten sonra, tatlımızı otuziki yıldır aynı mekanda hizmet veren meşhur tatlıcıda yedik. 270 yıllık Kızlarağası Hanı'nda biraz dolaştıktan sonra sahlep ve fincanda kahvemizi dar sokaklarındaki otantik kahve mekanlarından birinde içtik. Kemeraltı'nın tamamını dolaşmak için herhalde günler gerekir. Ayrıca hediyelik eşya almak isteyenler için Kemeraltı çok farklı seçenekler sunuyor.
Kemeraltı 365 gün açık fuar
Tarihi çok eskilere dayanan Kemeraltı Çarşısı tam anlamıyla açık bir fuar özelliği taşıyor. Ziyaretçilerinden giriş ücreti alınmayan ama para alınabilecek kadar cazibeli bir alışveriş merkezi diyebilirim. Yaklaşık 15 bin işyerini barındıran bu çarşı günlük 150 bin ile 500 bin kişinin giriş yaptığı ve pek çok fuara nasip olmayan bir ziyaretçi sayısına sahiptir. Binlerce kişinin istihdam edildiği bu çarşı İzmirlilik bilincinin oluşmasında da ciddi katkı sağlamaktadır.
Günün yoğun ve tempolu çalışma ortamından uzaklaşmak için bir çay veya köpüklü kahve içmek için Kemeraltı'na mutlaka uğrayın. Geleneksel değerlerimizin yaşatılmaya çalışıldığı bu çarşıda az da olsa Ahilik kültüründen esintiler ile de karşılaşabilirsiniz.
İzmir'i yaşamak ve günlük kaygılardan uzaklaşmak için ara sıra Kemeraltı'nda kaybolun, yeni yerler ve lezzetler keşfedin derim.