Politika

Kaya, 15 Temmuz gecesini hatırlattı... 'Darbeye direnen ilk Başbakan!'

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahat Andican'ın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hakkında verdiği önerge üzerine TBMM Genel Kurulu'nda konuştu. AK Parti Grubu adına genel kurula hitap eden Kaya, önemli açıklamalarda bulundu.

'FETÖCÜ HAİNLER CUMHURBAŞKANIMIZIN HAYATINA KASTETTİ'
Kaya, konuşmasının başında 15 Temmuz gecesine ilişkin yaşanan tartışmalara değindi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in genel kuruldaki sözlerine tepki gösteren Kaya, 'Ben o gece, İzmir'deydim. Çiğli'den Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı öldürmek maksadıyla yola çıkan FETÖ'cülerin nasıl bir yol izlediğini, yine Cumhurbaşkanımızın havadaki uçaklarla nasıl takip edildiğini ve kendisini öldürmek için FETÖ'cülerin neler yapmak istediğini her birimiz biliyoruz' dedi

'BİNALİ YILDIRIM, ALÇAKLARI VURUN TALİMATIYLA DARBEYE DİRENEN İLK BAŞBAKANDIR'
Zamanın Başbakanı Binali Yıldırım'ın tanklarla önünün kesilmek istendiğini ve konvoyuna ateş açıldığını hatırlatan Kaya, 'Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım'ın da tanklar önünü kesmek istemiş ve akabinde kendisine silahlı mukavemet de gösterilmiş, ateş de açılmıştır. Binali Yıldırım 'Alçakları vurun' talimatı vererek darbeye direnen ilk Başbakandır, bunu iyi bilmek lazım' dedi.

'KİMİN TANKLARIN ÜSTÜNE ÇIKTIĞINI, KİMİN ARASINDAN GEÇEREK GÜVENLİ BİR YERE GİTTİĞİNİ GÖRDÜK'
15 Temmuz gecesiyle ilgili, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu özelinde de bazı değerlendirmeler yapıldığını hatırlatan Kaya, 'Hepimiz biliyoruz ki, Sayın Kılıçdaroğlu, 15 Temmuz'dan önce, 'bir darbe olursa tankların üzerine ilk ben çıkarım' demişti. Ama o gece maalesef hiçbir tankın üzerine çıkmadığını ve tankların arasından geçerek güvenli bir yere gittiğini de tüm milletimiz gördü' şeklinde konuştu.

'VESAYETİ ORTADAN KALDIRDIK'
İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahat Andican'ın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hakkındaki önergesindeki eleştirilerine de yanıt veren Kaya, 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin getirilmesinin sebebi, iki başlılığın ortadan kaldırılması, koalisyon dönemlerinde yaşananlar ve en önemlisi de vesayet kurumlarının tahakkümüdür. Milli iradenin seçtiği temsilciler, bu vesayet kurumlarının tekelindeki yetkiyi hiçbir zaman kullanamamışlar, idare her zaman bu vesayet odaklarının elinde olmuştur. Bunu ortadan kaldıran bu sistem, milletimizin oylarıyla kabul edildi. Milletimizin oylarıyla geçmiş, milletimizin güvenine mahzar olmuş bu sistemi, milletimize güvenmediğiniz için kabul etmiyorsunuz. Milletimizin seçtiklerine hiçbir zaman itimat etmediğiniz için, milletimizin tercihlerini beğenmediğiniz için ama hiçbir zaman da sandıktan çıkamadığınız için, vesayetleri ortadan kaldıran Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne karşısınız' dedi.

'DERTLERİ YARGININ BAĞIMSIZLIĞI DEĞİL, YARGININ KENDİLERİNE BAĞLILIĞI'
İYİ Parti önergesinde yargıyla ilgili yer alan eleştirilere de değinen Kaya, 'Yargının siyasi irade tarafından kontrol edildiği iddiası boştur. Bu sistemle birlikte yargı ile millet arasındaki rabıta sağlanmıştır. Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun 13 üyesinin çoğunluğunu, 7'sini Türkiye Büyük Millet Meclisi seçmektedir. Bu sistemin de getirdiği bir uzlaşıyla. Hakimler ve Savcılar Kurulu üyelerini seçtik. Meclisin en küçük grubu olmasına rağmen İYİ Parti'nin önerdiği 2 kişi de bu kurula seçildi. Ama görüyoruz ki, muhalefetin derdi yargı bağımsızlığı değil. Dertler, yargının kendilerine bağlılığı. Yargı size bağlıysa yargı güzel, yargı size bağlı değilse, yargının yaptığı bütün işlemleri yandaş olmakla değerlendiriyorsunuz' ifadesinde bulundu.