İş Dünyası

Karaburun'da yaşama çifte darbe!

Lodos Elektrik’e ait rüzgar enerji santralinin kapasite artışı ile ilgili ‘nihai karar’ veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Sarpıncık Rüzgar Enerji Santrali’ne ek olarak kurulmak istenen GES projesi ile ilgili de ÇED süreci başlattığını duyurdu.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - Rüzgar enerji santrallerine karşı bölge halkının tepkileri ile pek çok kez gündeme gelen Karaburun, bu kez güneş enerji santrallerinin (GES) hedefinde. Özel Çevre Koruma Bölgesi olmasına rağmen yüzde 89'u RES'lere tahsis ilçede peş peşe yeni projeler yolda.

LODOS İÇİN BAKANLIK ONAYI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Alto Holding bünyesinde yer alan Lodos Karaburun Elektrik Üretim Şirketi'nin rüzgar enerji santrali projesiyle ilgili yapmış olduğu kapasite artışı ile yapmış olduğu başvuruyu karara bağladı. Bakanlık 'nihai karar' verdiğini duyurdu. Karara karşı 10 gün içinde itiraz edilebilecek.



2013 yılında aldığı izinle İzmir'in Karaburun ilçesinde faaliyetlerine başlayan Karaburun Rüzgar Enerji Santrali'nin kapasitesinin artırılması için harekete geçmişti. Şirket, Bakanlığa başvurarak ilçenin Yaylaköy, Küçükbahçe, Bozköy, Parlak, Tepeboz, Saip bölgesinde yer alan rüzgar enerji santralinin kapasitesini 268 MWm/268 MWe'den 455.16 MWm/455.16 MWe'e türbin sayısının ise 87'den 128'e çıkarılması için bakanlıktan izin istemişti.



4 milyar 350 milyon TL bütçe ayıran şirket bakanlıktan onay alırsa yıllık elektrik üretimini 940 milyondan 1 milyar 596 milyona çıkaracak. Türbinlerin dikileceği noktalar yüz bin ölçekli çevre düzeni planında tarım, orman ve mera alanında yer alıyor. RES sahası aynı zamanda, 15 adet endemik, 4 adet nadir ve CITES (Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşme) kapsamında 5 adet bitki türü de yer alıyor. Yarımada florasında, 76 tür tıbbi, 38 tür arıcılık, 30 tür gıda, 39 tür ticari, 34 tür peyzaj ve 19 tür yem değerine sahip ve ekonomik değeri olan bitki türü yer alıyor. Şirket daha önce de iki kez kapasite artışına giderek türbin sayılarını arrtırmıştı. Projenin kapasite artışının halkın katılımı toplantısı bölge halkının tepkilerinden dolayı gerçekleştirilememişti.



YENİ GES PROJESİ
Karaburun rüzgar enerji santrallerinden sonra ise güneş enerji santrallerinin de GES'lerin de tehdidi altında. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, ayrıca Çalık Holding'e ait Çalık Rüzgar Enerjisi Elektrik Şirketi'nin Sarpancık Rüzgar Enerji Santrali'ne ek olarak dikmek istediği güneş enerji santrali ile ilgili de çevresel etki değerlendirme süreci başlattığını duyurdu.

Proje kapsamında, 150 milyon TL'lik yatırımla 23,166 MWm kurulu gücünde güneş enerji santrali kurulması planlanıyor. İzmir- Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'na göre proje alanı Çayır Mera, Tarım Arazisi ve Özel Çevre Koruma Bölgesi kullanımlarında kalıyor. Şirketin hali hazırda 14 rüzgar enerji santrali bulunuyor. En yakın konuta olan uzaklığı ise 70 metreye kadar düşecek.

AYM'YE TAŞINMIŞTI
Sarpıncık RES projesine verilen 'ÇED olumlu' kararına karşı açılan davada Danıştay, şirketin temyiz başvurusunu kabul ederek Karaburunluların lehine olan yerel mahkemenin kararını bozmuştu. Anayasa Mahkemesi ise Karaburunluların mücadelesini haklı buldu ve yeniden yargılama yapılmasına hükmetti