Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir'in Beydağ ilçesindeki 'Halıköy IV.Grup (Antimuan) Yeraltı Maden İşletmesi, Zenginleştirme Tesisi Kapasite Artışı ve Mevcut Atık Depolama Tesisi' ilgili yeni çevresel etki değerlendirme süreci başlattı.

Cengiz Holding'e ait Eti Bakır işlettiği antimuan madeni ve zenginleştirme (flotasyon) tesisinin kapasitesini artırmak için harekete geçti. Şirket, yıllık 28 bin 800 ton olan ocağının kapasitesini 50 bin tona çıkarmak için izin istedi.

Hammadde patlatma yöntemiyle çıkarılacak. ÇED sahası tarım arazileri ile çevrili. Proje ömrü 18 yıl olacak. En yakın konuta olan uzaklığı ise 360 metreye kadar inecek.

Projenin halkın katılımı toplantısı ise 2 Temmuz 2024 tarihinde gerçekleştirilecek. Toplantı, Beydağ Halıköy İlkokulu bahçesinde saat 14:00'de yapılacak.

Yapı marketler gelecekten endişeli... Bir açılıyor üç kapanıyor! Yapı marketler gelecekten endişeli... Bir açılıyor üç kapanıyor!



ÖZELLEŞTİRİLMİŞTİ
2004 yılındaki özelleştirme kapsamında Mehmet Cengiz'e ait Cengiz Holding bu?nyesine dahil olan Eti Bakır A.Ş. Küre işletmeleri ve Eti Bakır A.Ş. Samsun tesislerini 2006'da Murgul işletmesi, 2007 yılında ise İzmir'deki Halıköy tesisleri takip etti.

Proje tanıtım dosyasında antimuanın kullanım alanı ile ilgili şu ifadeler yer aldı:

Günümüzde alev geciktiricilerde, kurşun-asit akümülatörlerde, kimyasallarda, seramiklerde, camlarda, ısı stabilizatörleri ve plastiklerde kullanılmaktadır. Antimuan; genellikle otomobillerde bulunan akümülatörlerde korozyon direnci nedeniyle, %4-6 oranında kurşun ile alaşım halinde kullanılmaktadır. Metal antimuanın 2/3'ü akümülatörlerde kullanılmakta ve çoğunluğu da dönüşümsel atıklardan elde edilmektedir.