EGEDESONSÖZ – TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Mavişehir'de ihalesi gerçekleştirilen alanla ilgili bir basın açıklaması yayımladı.

Mavişehir’deki TOKİ arazisi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Milli Emlak Daire Başkanlığı tarafından ikinci kez vitrine çıkarılmıştı.

21 bin 432 metrekare büyüklüğündeki parsel için İzmir Büyükşehir Belediyesi de ihaleye dahil olurken, AK Parti’de bir dönem yöneticilik yapan Niyazi Memur ve Sabri Memur kardeşlere ait olan Samus Turizm Organizasyon aldı. 321 milyon TL ile açılan ihale 508 milyon TL ile kazanmıştı.

‘İZMİR ACIMASIZ BİR BİNA YIĞINI HALİNE GELDİ’
Oda’nın açıklaması şöyle:

“İzmir, dünyada benzeri olmayan körfezi, binlerce yıllık tarihi geçmişi ve çevresindeki doğal-kültürel mirası ile sadece ülkemizin değil, dünyanın en özel kentlerinden biri olma özelliğini gün geçtikçe kaybediyor. Hızla kirletilen denizi, önlenemeyen nüfus artışı, kaosa dönmüş ulaşımı, çöken alt yapısı ile ne yazık ki artık kent can çekişiyor.

İzmir'de berber tarifesi belli oldu... Saç sakal 500! İzmir'de berber tarifesi belli oldu... Saç sakal 500!

İnsan ve doğa kaynaklı her olayın, afet olarak kente geri dönmesi, faturayı İzmir’de yaşayan her bireyin ödemesi şaşırtıcı olmaktan çıkmış durumda. Bile bile ve göstere göstere gelinen durum, merkezi idare-yerel yönetimler ve bir avuç rant odaklı beton lobisinin ortak ürünüdür.

Yasa ve yönetmelikler ortada dururken, yıllar boyunca ihanet ile ihlal edilen kıyı kenar çizgisi, üzerindeki devasa yükü taşımaktan yorulmuş birden çok alüvyal ova, yık-yap modeli ile yoğunluğu artırıp alt yapıyı felç etmekten öte bir işe yaramayan uydurma kentsel dönüşüm aldatmacası ile körfezine küskün, dağına öfkeli ve insanına acımasız bir bina yığını haline geldi İzmir.

Basına yansıyan son olay, yaşanan afetlerden ders almak şöyle dursun, ne hazindir ki yeni afetlere davetiye çıkarmaya aday:

“Karşıyaka, 25697 ada, 1 parsel Nolu taşınmaz, Büyükşehir ve Karşıyaka Belediyesinin “rekreasyon amaçlı kullanım” ısrar ve itirazlarına rağmen TOKİ tarafından - büyük olasılıkla rezidans yapımı amacı ile- bir şirkete satıldı”.

Söz konusu alan, Mavişehir güneyinde, ırmağın denize açıldığı yerin kıyısında, suya doygun, bina yapımı için elverişsiz alüvyal bir ovanın devamıdır. İzmir’in, kıyı kenar çizgisi kanunu hiçe sayılarak imara açtığı, deprem ve taşkın kaynaklı afetlere açık bu alanında yapılması düşünülen inşaat veya inşaatların kaç katlı ve ne amaçla yapılacağını bilmiyoruz.

Körfezin ekolojik dengesini bozan, taşkın riski ile burun buruna, deprem esnasında sıvılaşma ve yanal yayılmaya açık bu ve buna benzer alanların imara açılmasının faturasını 30 Ekim’de 117 yurttaş, 15 bin bina ve 400 milyon dolar kaybederek hala anlamamış yetkilileri bir kez daha kamu kurumu niteliğinde meslek örgütü kimliğimizle uyarıyoruz:

‘Körfezden elinizi çekin!’”