İş Dünyası

İzmir'in gıda deposuna 145 yıllık mermer ocağı girişimi!

İzmir’in tarım merkezlerinden biri olan Tire’de zeytinlikler ve bahçelerle çevrili ormanlık alanda açılması planlanan mermer ocağı ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED süreci başlattı. Projenin ömrü ise en az 145 yıl olacak.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir'in Tire ilçesinde açılması planlanan mermer ocağı ile ilgili çevresel etki değerlendirme süreci başlattığını duyurdu.

Platin Beton İnşaat isimli şirket 19,72 hektarlık ÇED alanında yılda 4 bin 500 metreküp mermer çıkarmayı planlıyor.

Ocak 1/100.000 ölçekli İzmir-Manisa Çevre Düzeni Planı'na göre ormanlık olarak kayıtlı alanda yer alıyor. Yine ÇED sahasının yanı başında zeytinlikler ve tarım arazileri yer alıyor.

Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere proje ömrü 145 yıl olacak. Ocak sahası, Çayırlı, Hisarlık ve Akeşehir köylerinin ortasında kalırken ocağın konutlara olan uzaklığı 320 metreye kadar düşecek.

Şirket bu proje için 4 milyon TL bütçe ayırdı.

TİRE EKONOMİSİ HAKKINDA
Tire ekonomisinin önemli bir kısmını tarımsal faaliyetler oluşturuyor. Ilıman iklimin etkin olduğu Tire'de polikültür tarım yapılıyor. Tire, muz, fındık ve çay dışında her türlü kültür bitkisi tarımının da yapılabildiği bir ekolojiye sahip. Bunun yanı sıra sahip olduğu coğrafi özellikler nedeniyle aynı araziden yılda üç ürün alınabilmesi de mümkün oluyor. İlçe nüfusunun %80'i tarımdan gelir elde ediyor. Tire'de üretilen başlıca tarım ürünleri buğday, pamuk, sılajlık mısır, tütün, susam, arpa ile şeftali, karpuz, kavun gibi yaş meyve ve domates, biber, enginar türü yaş sebzeleri.