İzmir Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Birol Kocaman, aile hekimlerinin iş yükü hakkında bir açıklama yaptı. İş yüklerinin çok fazla olduğunu belirten Kocaman, aile hekimliklerinde her birime 400 grip aşısı tanımlandığını ve eksik ekipmanla kendilerini ve aşıya gelenleri koruyarak aşıları nasıl yapacaklarını bilmediklerini kaydetti.
Kocaman yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
'Pandeminin başından beri özveri ile çalışan, tüm yeni doğan,çocuk ve gebe izlemlerini, okul çağı izlemlerini, grip ve zatürre aşılarını yapan, orta yaş ve üzeri kişilerde kronik hastalıkları takip eden, hasta muayenelerini gerçekleştiren ve tüm bunlara rağmen eksik Aile Sağlığı Çalışan sıkıntısı ile her şeye yetişmeye çalışan aile hekimleri olarak 18 Aralık Cuma günü beklenmedik bir sürprizle karşılaştık. Aile hekimliklerinin sisteminde bir birime 400 grip aşısı tanımlandığı gördük. Bu ağır yük karşısında şaşkınız. Eksik ekipmanla kendimizi ve aşıya gelenleri koruyarak bunu nasıl yapacağımızı bilmiyoruz.
Aile hekimleri olarak pandeminin başından bu yana 6 ay boyunca tek poliklinik yapan kesim olduk. Aşılarımızı, bebeklerimizin, çocuklarımızın aşılarını. izlemlerini, gebelerin izlemlerini hakkıyla yaptık. Covidli hastaları, temaslı hastaları tespit edip hastanelere yönlendirdik. Covid 19'lu ve temaslı hastaların aranması ve kontrolleri için görev verildi. Tamam dedik. Üstüne zatürre aşısını tüm ülke genelinde çok yoğun çalışarak yaptık.Ardından grip aşısı için büyük bir başvuru olurken 10 yıldır TSM İlçe Sağlık Müdürlüklerinin yaptığı Okul Çağı aşıları bize devredildi. İş yükümüz yüzde 300 arttı. Bütün bunlarla uğraşırken aile sağlığı çalışanımız eksikti, bir yandan Covid'e yakalanan, vefat eden meslektaşlarımız oldu. Şimdi ise bir birime 400 grip aşısı tanımlanıyor. Bu kadar Aile Sağlığı çalışanı açığı varken bu kadar iş yükü varken buna nasıl yetişeceğiz.Ayrıca her geçen gün artan aşılar için aşı dolaplarımızda yer sıkıntısı yaşamaya başladık.Üstelik çoknyakın bşr zamanda Covid 19 aşılarının uygunmaya başlayacağını da biliyoruz.Üstelik bu konuda nasıl bşr uygulama yapılacağını da net olarak bilmiyoruz.İZAHED olarak iş yüküne yeter diyoruz. Eksiklikler giderilmeden her işin bize yüklenmesini hiç adil bulmuyoruz.'