Ekonomi

İki oda başkanından "Suriyeli" itirafı: Yokluklarını hissedeceğiz!

İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanvekili Tahsin Çobanoğlu, 30 bin kişinin çalıştığı Ayakkabıcılar Sitesi'nde 5 bin dolayında Suriyeli olduğunu belirterek, "15 gün önce gitmeye başladılar. Önümüzdeki süreçte tamamına yakınının gideceğini düşünüyorum. Onlar giderse, iş gücümüzün zayıflayacağı bir gerçek" dedi. İzmir Mobilyacılar Odası Başkanı Hasan Özkoparan ise "Gidenlerin eksikliğini hissederiz" açıklamasında bulundu.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Suriye'de Esad rejiminin yıkılmasıyla başlayan Türkiye'deki Suriyelilerin ülkelerine dönüş hareketi, İzmir'de de kendini gösterdi. Kayıt dışı çalışan Suriyeli işçilerin ülkelerine dönmesiyle, özellikle ayakkabı sektöründe yoğun bir iş gücü kaybı olması bekleniyor. Suriyelilerin en çok çalıştığı ikinci sektör olan mobilya sektöründe de onların yokluklarının hissedileceği ifade edildi. Ayakkabıcılar ve Mobilyacılar Odalarının başkanları, Suriyelilerin önemli bir işgücü yarattıklarına dikkat çekerken, "Gittiklerinde yokluklarını hissedeceğimiz kesin" dediler.

İzmir’in “mülteci üssü”nde gözlem: Suriyeliler Basmane’yi terk ediyor! İzmir’in “mülteci üssü”nde gözlem: Suriyeliler Basmane’yi terk ediyor!

ÇOBANOĞLU: IŞIKKENT’TE ÇALIŞAN 5 BİN SURİYELİ GİDİNCE ÜRETİM DÜŞECEK
İzmir ayakkabıcılar Odası Başkanvekili Tahsin Çobanoğlu, İzmir Ayakkabıcılar Sitesi'nde çalışan Suriyeli işçilerin 15 gün öncesinden ülkelerine gitmeye başladıklarını bildirdi. 2 bin dükkanın bulunduğu sitede toplamda 30 bine yakın insanın çalıştığını, bunların yüzde 20'ye yakınının Suriyeli olduğunu hatırlatan Başkan Çobanoğlu, "Yaklaşık 5 bin Suriyeli gidince, bizim üretimimiz de haliyle düşecek" dedi. Ayakkabıcılar Odası'na kayıtlı 1000 üye varsa, bunların 50'sinin Suriyeli patron esnaf olduğunu belirten Başkan Çobanoğlu, "Bugün hala burada olanların, ülkelerine gideceklerini söyleyebilmek için kahin olmaya gerek yok. İzmir'de işini kurmuş bazı Suriyeliler var ki, onlar da azınlıkta. Kalırsa, onlar kalırlar" diye konuştu.

SEKTÖRDE CİDDİ BİR SIKINTI YARATACAKLARI MUHAKKAK
Suriyelilerin ülkelerine dönmesiyle ayakkabıcı sektöründe ciddi bir üretim sıkıntı görüleceğinin altını çizen Başkan Çobanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu an itibariyle herkes bir anda gidecekmiş gibi bir şey yok ama zaman içerisinde gidenlerin sayısının artacağını, bir süre sonra tüm işçi kesiminin gideceğini düşünüyorum. Suriye'de malı mülkü olanlar, işi olanlar, diğerlerine göre daha önce gideceklerdir. Suriyelilerin gitmesi, bizim için iyi mi olacak, kötü mü olacak, bekleyip göreceğiz. Ancak gerçek şu ki; sektörde yeni eleman yetişmediği için ciddi bir sıkıntı yaşayacağız. Suriyeliler de giderse, bu sıkıntının zirve yapmasından endişe ediyoruz. Suriyeliler, ayakkabı sektöründe fazlaca istihdam edildi.Suriyelilerin çalışanlar açısından çoğunluk olduğunu söyleyemeyiz ama önemli bir işgücü olduklarını da söyleyebilirim. İşi bilen, yetenekli ustalar, bize bir hayli yararlı oldular. Mesleği olmayanlarla zaten devletin de problemi var. Sözün kısası, içimizdeki Suriyeli ustalar, kalfalar, çıraklar ülkelerine gittiklerinde, sektörde ciddi bir sıkıntı yaratacakları kesin."

ÖZKOPARAN: MUTLAKA YOKLUKLARINI HİSSEDERİZ
İzmir Mobilyacılar ve Marangozlar Esnaf Odası Başkanı Hasan Özkoparan, sektörde çalışan ancak şu an itibariyle ülkesine dönen Suriyeli olmadığını söyledi. Fakat bu durumun, önümüzdeki haftalarda da gitmeyecekler, burada kalacaklar anlamına gelmediğini belirten Başkan Özkoparan, şunları söyledi:

"Siz olsanız, Türkiye'ye sığınmanıza sebep olan adamın rejimi yıkıldıktan sonra vatanınıza gitmez misiniz? Mobilyacılar Odası'na kayıtlı 35 Suriyeli esnaf var. Her sektörde olduğu gibi bizde de kayıt dışı çalışan Suriyeliler var. Onların burada kalma ihtimallerini çok zayıf görüyorum. Çünkü bunlar mesleklerini pekala ülkelerinde de yapabilirler. Suriyeliler, ayakkabı konusunda dünyanın en büyük ustaları. Ayakkabı sektörü, onların gidişiyle sarsıntı yaşayabilir. Biz mobilyacıların işleri zaten düşmüş durumda. Bugünkü iş azlığı halinde Suriyelilerin gidişi sanki biraz kamuflaj gibi gelecek bize. Şu da bir gerçek ki, gidenler nedeniyle eksikliklerini yaşarız herhalde. Mutlaka yokluklarını hissederiz. Mobilya sektörü, kendi yarasını sarmaya, tedavi etmeye alışık bir sektördür. Yine kendi kendimize yeteceğimizi düşünüyorum"