Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ – İzmir'in ilk vakıf üniversitesi olarak 2001 yılında kurulan İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin Güzelbahçe Kampüsü Temel Atma Töreni gerçekleştirildi. Törene İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu katıldı.
Öte yandan törene katılan isimler arasında Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay, Güzelbahçe Belediyesi Eski Başkanı Mustafa İnce, Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale, Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yalçın Ata ve İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin akademisyenleri yer aldı.
ABACIOĞLU: ŞİMDİ, GEÇMİŞ VE GELECEK BU KAMPÜSTE BİR ARADA
İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu açılış konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
'Bugün bir hayal gerçeğe dönüşüyor. Bu hayalleri gerçek kılanlara minnet ve şükran sunuyorum. Şimdi, geçmiş ve gelecek hepsi bir ara. Fizik yasalarına aykırı olsa bir düşünürün dediği gibi biz olduktan sonra mümkün. Şimdi aynı zaman çizelgesinde buluşuyoruz. Yeni ve heyecan verici bir geleceğe adım atıyoruz. Üniversiteler önce kendini dönüştürmek ve toplumsal değişimin katalizörü olmak zorunda. Topluma karşı sorumluluklarımız değişiyor. Bir dönüşüm projesidir. Güçlü genlerimiz, nitelikli kadro ve idare kadromuz, yetenekli öğrencilerimiz ve tüm paydaşlarımızın desteğiyle bu dönüşümü sağlayabileceğimize inanıyorum. Bugün çok güzel bir gün bir fikir yaşama geçiyor. Bugünün arkasında çok sayıda insanın akıl ve alın teri emeği var. Bu projeyi destekleyen ve emek veren herkese teşekkür ediyorum'
ÖZGENER: ÜNİVERSİTE DÖNÜŞÜMDÜR, YENİLİKTİR…
İzmir Ekonomi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, yaptığı konuşmada 'Kentimiz ve ülkemiz için tarihi bir günde bir arada olmaktan mutluyum. Ege bölgesinin ilk vakıf üniversitesi olarak 2001 yılında başladığımız yolculuk başarı hikayesine dönüştü. Ülkemizin en çok tercih edilen vakıf üniversitesi olduk. Üniversiteler gelenekleriyle varlıklarını yüzyıllara taşıyan bilgi yuvalarıdır, üniversite yeniliktir, dönüşümdür, topluma önderlik etmektir, bilinmeyenleri çözmek, geleceğe güvenmek ve yaşama umut vermektir. Mustafa Kemal Atatürk'ün işaret ettiği gibi muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak için koşmaktır. Başarıya ulaşmak için küresel standartlara uyum sağlamak zorundayız. Değişimi rahatlıkla karşılamaya hazır olmalıyız. Gençleri hayata hazırlayan sürdürülebilir inovatif üniversitelere bir rağbet var. Dünyada tüm üniversite sıralamalarında ilk 500'de yer alma stratejisini belirleyen üniversite. Hedeflerimiz doğrultusunda ilerlerken sorunlar daha oluşmadan onları daha önemli fikirlere eşlik edecek yeni bir yerleşkeye ihtiyaç duyduk. Teknolojinin eğitimdeki yeri, mekanların potansiyeli, değişimi ve dönüşümü büyük bir alan taşıyor. Üniversitemizi ileriye taşıyarak kampüsün tasarımını, öğrencilerin bilgi ve deneyim sağlamak üzere hazırladık. 2 milyar liraya varacak yatırım ile üniversite yapımında tek seferde yapılan en büyük yatırıma imza atmış olacağız. 130 bin metrekare alana sahip olacak kampüs her fakültenin ihtiyacına göre hazırlandı. Ege bölgesinin iklim koşullarına uygun hazırladığımız kampüsümüzde ulaşımı elektrikli araçlarla sağlayacağız. Öğrencilerimiz yetenek ve ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilmiş eğitimle geleceklerine yön verecekler. Akademisyenler de tüm imkanlardan öğrencileriyle birlikte yararlanabilecekler. 3 yıl sonra tamamlanması planlanan kampüsümüzün açılışında da beraber olmayı temenni ediyorum. Oda kaynaklarından 110 milyon TL aktarılmasını sağlayan üyelerimize, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum' dedi.
GÜNAY: ÖĞRENCİLERİN GÜZELBAHÇE'DE KALMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay, törende yaptığı konuşmada 'Ekonomi Üniversitemizle beraber nasıl yatırım yapacağımızın araştırmasını yapıyoruz öğrenci yurtları için çalışmalara başladık. Gelecek öğrencilerimizin dışarı gitmemesi, Güzelbahçe'de kalması için plan yapıyoruz. Biz de çok heyecanlıydık. Ben belediye başkan yardımcısıydım. Herkes soruyordu, 'Ekonomi ne zaman geliyor' diye. Hoş geldi, sefa geldi. Biz de bu konuda belediyemize düşen görevi yapacağız. Önceki dönem emeği çok olan ve neler olduğunu anlatması için yol arkadaşım Mustafa İnce Başkanımı davet ediyorum' ifadelerini kullandı.
İNCE: GÜZELBAHÇE'DE DEĞİŞİM GÜNÜDÜR
Sahneye konuşma yapmak üzere gelen önceki dönem Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, 'Öncelikle Sayın Başkan'a nezaketi için teşekkür ederim. Bu bir hayaldi. Bugün temelde gerçek oluyor. Bunu ben yapmak isterdim. Burada bir eksiği tamamlamak istiyorum. Ekrem Demirtaş, Ertan Avkıran ile başladı ve ata toprakların ihtiyacı olduğu için satmadı. Bu onuru hep birlikte yaşayacağız. Güzelbahçe'de başlayan eğitim vizyonu devlet okullarında ve kolejlerde tavan yapmış durumda. Burada hükümetimiz de görevini yapmış. Planlarda bir buçuk milyon metrekare üniversite alanı olarak işaretlenmiştir. Şu anda Ekonomik Üniversitesi Mahmut Başkan'ın aldığı arazilerle bu hayal çok daha büyümüştür. Sabahları gördüğünüz trafik hiç bunu göstermiyor. Güzelbahçe'de bugün değişim günüdür. Hayal edemeyeceğiniz kadar değişecektir' dedi.
ELBAN: ÖĞRENCİ DOSTU BİR KAMPÜS…
İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban konuşmasında şunları söyledi:
'Hem tarihi bir güne tanıklık ediyoruz hem yüksek bir heyecanla çok özel bir törendeyiz. Ege'mizin İncisi İzmir'imizde ilk özel üniversitesi olması vesilesiyle ayrı bir öneme sahip Ekonomi Üniversitemiz. Bir ailenin öncülüğünde kurulmayan, bir kamu kuruluşunun öncülüğünde kurulmuş olmasına rağmen birçok güzide ailenin kurmuş olduğu vakıf üniversiteleri geride bırakmış güzel bir konuma gelmiş bir üniversite. Ülkemizde diğer vakıf üniversitelerine öncülük eden bir üniversite oldu. Güzelbahçe'de temel atacağımız kampüsüyle başka bir aşamaya geçiyor artık. Projeyi görme şansım da oldu. Burada söylenenlere de istinaden her şeyden önce öğrenci dostu bir kampüs. İnsani şartlara göre hazırlanmış, çevreci ve yeşil bir kampüs. Çevreciliğin, atık başta olmak üzere bütün unsurları içeren özel bir kampüs olarak tasarlanmış. Hayata geçtikten sonra kampüste görev alan başta rektörlerimiz ve öğretim kadroları olmak üzere sorumlulukları birkaç kat artacak. Ege'nin ilk özel üniversitesi olmak, üniversiteler arasında belli bir sıralamaya gelmiş olmak, artık bu kadroya yakışmayacak. Ülkede minimum 3'e oynamak dünyada ilk 500'de birçok kriterde olmak gerekiyor. Özellikle akademik yayınlarda, dünyada aranan referanslarda başarı kriterlerinde argelerde dünyada ilk 500'e giren bir üniversite görmek istiyoruz. Kampüsün hakkı ancak öyle verilecektir. Hem devlet hem özel üniversiteler içinde ilk sıralarda tercih edilen üniversite haline geleceğini düşünüyorum. Arkasında büyük bir emek var. Ortak bir emeğin ve çabanın sonucu böyle güzel bir ürün ortaya çıkmış. Ticaret Odası'nda vakıf yönetiminde, üniversite yönetiminde olan herkese teşekkür ediyoruz. Yerel yönetimlerde katkı veren herkese teşekkürler. Güzel insanlar, dünya çapında başarılı insanlar yetiştirmesini umuyoruz'