HABERLER>GÜNCEL
27 Aralık 2023 Çarşamba - 18:04

Zehir gemisi İzmir açıklarında!

50 ile 100 ton arasında asbet yüklü olduğu iddia edilen Raymond Croze isimli geminin Aliağa’da sökülecek olmasına tepki gösteren ALÇEP “Gemi sökümü tehlikesiz ve gelir getiren bir işlem olsaydı Avrupa ülkeleri bu işlemi kendi ülkelerinde yaparlardı. Sırf bir endüstri yaratıyor ve para getiriyor diye ülkemiz insanını, doğayı, işçimizi tehlikeye atmaya kimsenin hakkı yoktur. Türkiye, Avrupa’nın ve dünyanın çöplüğü değildir.” açıklamasında bulundu.

Zehir gemisi İzmir açıklarında!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Gemi sökümünün çevreye ve işçi sağlığına etkileri kamuoyunda tartışmalara neden olan Aliağa Gemi Söküm Tesisleri’nde asbestli olduğu bildirilen bir geminin daha sökümü gerçekleştirilecek. 

‘Sea Vanquish" isimli römorkör tarafından çekilerek getirilen Fransa bayraklı Raymond Croze adlı döşeme gemisi söküm işlemleri için İzmir açıklarında bekliyor.

Geminin tehlikeli madde envanteri raporunda (IHM) 50 ile 100 ton arasında asbest içerdiği iddia ediliyor.  Öte yandan gemi sökümünü yapacak şirket 4 tonun asbest olduğunu ileri sürdü. Ayrıca geminin boyalarında da asbest olma ihtimali yüksek ancak bu durumun bilgisi tehlikeli madde envanteri raporunda yer almıyor.  Resmi kayıtlara göre geminin sahibi Orange Marine isimli şirket.

Gemi, Anadolu Gemi Söküm (AGS) Tesisi’nde sökülecek.

ALÇEP’TEN AÇIKLAMA:
Öte yandan geminin Aliağa sınırlarında sökülecek olmasına tepki gösteren Aliağa Çevre Platformu, Demokrasi Meydanı’ndan basın açıklaması yaptı. 

Açıklamada şu metin okundu: 

Aliağa Gemi Söküm Tesisleri’ne yeni bir ‘’ölüm gemisi’’ daha geliyor. Fransız Orange adlı şirkete ait, ömrünü tamamlamış Fransız bandıralı Raynond Croze adlı gemi 18 Aralık’ta Toulon Limanı’ndan ayrıldı ve geminin bugün Aliağa’ya ulaşmasını bekliyoruz. Anadolu Gemi Söküm Tesisi’ne getirileceği iddia edilen gemi, 120 metre uzunluğunda ve 8 güverteden oluşan bir telekomünikasyon gemisi. Raynond Croze gemisi, İstanbul Boğazı’nın altından geçen internet kablolarının bakım ve onarım çalışmalarını da yapmış. Geminin tehlikeli madde envanteri raporunda (IHM) 50 ile 100 ton arasında asbest içerdiği bilgisi yer alıyor. Uzmanlar, gemi söküm işlemlerinde yalnızca asbest değil birçok tehlikeli kimyasal madde bulunduğunu ifade ediyorlar. Aliağa’da birçok zararlı madde içeren pek çok geminin söküldüğünü ve bu durumun halk, çevre ve işçi sağlığı açısından tehdit oluşturduğunu hep söylüyoruz, söylemeye devam edeceğiz. Gemi sökümü tehlikesiz ve gelir getiren bir işlem olsaydı Avrupa ülkeleri bu işlemi kendi ülkelerinde yaparlardı. Sırf bir endüstri yaratıyor ve para getiriyor diye ülkemiz insanını, doğayı, işçimizi tehlikeye atmaya kimsenin hakkı yoktur. Türkiye, Avrupa’nın ve dünyanın çöplüğü değildir.



Bir sivil toplum kuruluşu olan "Gemi Söküm Platformu’’ tarafından yakın zamanda hazırlanan raporda söz konusu tesislerle ilgili asbest miktarlarının yanlış beyan edildiği ve asbest sökümünde eğitimsiz işçilerin katılımı belirgin bir şekilde devam etmektedir, denilmiştir. Geçtiğimiz yıl Brezilya donanmasına ait ölüm gemisi Sao Paulo’ya karşı verilen mücadele sonucunda geminin geri döndürülmesini nasıl sağladıysak bugün de aynı mücadele ruhuyla Aliağa Gemi Söküm Tesisleri’ndeki çevreyi ,halkımızı, işçimizi zehirleyen söküm teknikleri yerine kapalı havuzlarda, eğitim almış işçilerle gemi sökümünün gerçekleşmesi konusunda kamuoyunu harekete geçirme, işveren üzerinde baskı oluşturma çalışmalarına devam edeceğiz. Sevgili Aliağalılar, şöyle bir geçmişe baktığınızda ‘’henüz çok erkendi’’ diye kaç cenaze törenine katıldığınızı, kaç baş sağlığı ziyaretine gittiğinizi, kaç hastane ziyaretine katıldığınızı bir gözden geçirin. Bütün bu üzüntü veren eylemlerin birçoğunun nedeni; zehirlenen havamız, zehirlenen toprağımız, zehirlenen suyumuz..Sizleri; kendinizi, çocuklarınızı, torunlarınızı ve Aliağa’mızı korumanız için bizimle birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.

 
10 gündür kayıptı... Su deposunda çıplak bulundu!
 
Başkan Sengel ‘Meryem Ana Evi’nin bütün sürecini anlattı: Selçuk hakkı olanı talep ediyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Geri dönüşüm sanayicilerinden 'Raymond Croze' açıklaması: Rakamlar gerçeği yansıtmıyor!
Türkiyenin tek gemi geri dönüşüm bölgesinin bulunduğu İzmir'in Aliağa ...
Satış tartışmalarının gölgesinde Vali Elban'dan dikkat çeken mesaj: İzmir'in liman üstünlüğü yok!
Alsancak Limanı'nın satışının gündem olduğu süreçte İzmir Valisi Dr. Süleyman ...
Çankırı'da 4.5 büyüklüğünde deprem
Çankırı'da saat 16.04'te 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
 
Can Ataklı'ya adli kontrol talebi
Sosyal medya hesabından şehit aileleri ile ilgili sözleri nedeniyle hakkında ...
Yaşar Okuyan için Meclis'te tören düzenlendi
Vefat eden Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan için Meclis'te ...
Diyanet İşleri Başkanlığı duyurdu: Personel alınacak!
Diyanet İşleri Başkanlığı merkez teşkilatında açık bulunan pozisyonlara ...
 
Ehliyet sınavında kopya operasyonu: 17 gözaltı
Van'ın Özalp ilçesinde, ehliyet sınavında kopya çekmeye çalışanlara yönelik ...
Bir can kaybı daha... İzmir'de moto-kıyım!
İzmir'in Bornova ilçesinde otomobille çarpışan motosikletteki kurye hayatını kaybetti.
Fatih Altaylı hakkında suç duyurusunda bulundular
Ankara 2 No’lu Baro, gazeteci Fatih Altaylı hakkında suç duyurusunda bulundu. ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İran’da yeniden Türk başkan!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbi güzel kötü adam!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva