HABERLER>EKONOMİ
10 Ağustos 2023 Perşembe - 09:02

Yurt dışına taksit kalktı... Turizmci zorda!

Turizm İşbirliği Derneği Başkanı (TUR-İD) Başkanı Cengiz Terzi, bir hafta önce getirilen yurtdışı turizm harcamalarında kredi kartına taksit yasağı nedeniyle yurtdışı tura katılma talebinin yüzde 25 azaldığını açıkladı. Yurtdışında tatil satın alanların yüzde 45'inin kredi kartına taksit yaptırdığını öne süren Terzi, "Bu yasağın, normalin üstündeki otel fiyatları nedeniyle iç turizme de katkısının olmayacağını öngörüyoruz" dedi

Yurt dışına taksit kalktı... Turizmci zorda!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ -  Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), geçtiğimiz hafta, yurtdışı turizm harcamalarında kredi kartına taksit yapılmasını yasakladı. Döviz çıkışına da neden olan havayolları, seyahat acentaları ve konaklama ile ilgili yurtdışına ilişkin harcamaların peşin yapılmasını öngören bu karar nedeniyle son bir hafta içinde yurt dışı turlara katılıp talebinin yüzde 25 oranında azaldığı açıklandı. Turizm İşbirliği Derneği (TUR-İD) Başkanı Cengiz Terzi, yurtdışı turlar düzenleyen acentaların önümüzdeki süreçte bu kararın olumsuz etkisini daha ağır biçimde göreceğini öne sürdü, karardan vazgeçilmesi gerektiğini söyledi

YURTDIŞI PAZARINDA SATIŞLAR 12 TAKSİTE KADAR ÇIKMIŞTI
TUR-İD Başkanı Cengiz Terzi, turizm sektörünün pandemi sonrası toparlanma eğilimi gösterse de her yıl normalin üstünde artan otel fiyatları, baş edilemez hale gelen maliyetler ve insanların alım gücünün her geçen gün daha da düşmesinden dolayı hem turizmcinin hem de tatilcinin zor günler geçirdiğini anlattı. Tatilcinin, daha ucuz maliyetli olması nedeniyle uzunca bir süredir yurtdışı destinasyonları tercih ettiğini hatırlatan Terzi, “Önceki yıllarda 12 yurtdışı tatil 12 taksit olabiliyordu. Sonrasında bu sayı önce 9’a, ardından 6’ya ve 3’e düşürüldü, bir hafta önce tamamen kaldırıldı. BBDK’nın aldığı bu karar nedeniyle yurtdışı tur satışları, bir hafta içerisinde yüzde 25 azaldı” açıklamasında bulundu.

TUR OPERATÖRLERİ GERÇEKTEN ZOR DURUMDA
Tatilcilerin, yurtiçi ve yurtdışı tatil fiyatlarını karşılaştırdığında, yurtdışında tatilin daha ucuz olduğunu gördüğünü belirten Başkan Terzi, "Her yıl yaklaşık 1,2 ile 1,5 milyon arasında yurttaşımız yurtdışından tatil satın alır. Bu satışların yüzde 45'i, kredi kartıyla ve taksitledir. Yüzde 15'i nakit döviz, yüzde 40'ı da TL ödeyerek alınır. Yüzde 45'lik kesimin yolu kapatılmış oldu" bilgisini verdi ve şu değerlendirmelerde bulundu:

“İnsanlar bütçelerine göre, vizeli, vizesiz turlara yoğun talepte bulunuyordu. Artık bu işler çok hızlı bir şekilde düşmeye başladı. Taksit yoksa, acentalara iş de yok durumu ortaya çıktı. Bu durum, Bodrum, Marmaris, Fethiye gibi yerlere tatil talebini de düşürdü. Hatta pek çok tesis sezonu erken kapatmak zorunda kaldı. Bu karar, Kıbrıs için de geçerlidir ve Kıbrıs'ta tatil yapmak isteyenleri de bu talepten vazgeçirtecek bir karardır. Yabancı turistler de ülkemizdeki yanlış fiyat politikasından olumsuz etkileniyor, Türkiye yerine Mısır, Yunanistan, İspanya, İtalya, Fas gibi destinasyonları tercih etmeye başladı. Yurtdışı turizmde kredi kartına taksitin tamamen kaldırılmasının üzerine dövizdeki büyük artış da, yurtdışı satışların iyice azalmasında etkili oldu. Taksit yasağı, yurtdışı ağırlıklı çalışan outgoing tur operatörlerini zor durumda bıraktı.  BBDK’nın aldığı bu karar çok ani olmuştur. Tur operatörleri, taleplerin yüzde 25 oranında düştüğünü söylüyor. İlerleyen dönemde daha da düşeceği tahmin ediliyor. Oysa böyle bir karar, yılbaşından itibaren uygulanacak şekilde alınmış olsaydı, daha isabetli olurdu. Turizm profesyonelleri olarak bu karardan acilen dönülmesi gerektiği, yurtdışına döviz çıkışının önüne kısmen geçse de iç turizmde talebin artmasını sağlamayacağı konusunda hem fikirdir. Hayatımızın her alanında ihtiyaç duyulan kredi kartına taksit durumunun dış turizmde yeniden açılması kaçınılmazdır.”

 
Mehmet KARABEL yazdı... Neden olmasın!
 
AK Partili Kaya, ‘zihni sinir’ dedi, CHP'li Nalbantoğlu yanıt verdi: Vız vız mı? Vız vız!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Twitter kullanıcılara para dağıtmaya başladı
Elon Musk'ın kısa süre önce adını değiştirerek X yaptığı Twitter, bazı ...
Orkinos ihracatı 6 ayda 40 milyon dolar döviz getirdi
Su ürünlerinde önde gelen ihracat kalemlerinden orkinosta ihracat geliri, ...
Narenciye rekoltesinde rekor artış!
Narenciye ürünlerinin Ege Bölgesi’ndeki rekoltesi 2023/24 sezonunda geçen ...
 
Duayen ihracatçı ‘bu ne yaman çelişki’ dedi: Zeytinyağı yasak, zeytin serbest!
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) eski Yönetim Kurulu ...
Hazine 14,8 milyar lira daha borçlandı
Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün düzenlediği tahvil ihalesinde 14 milyar ...
İşsiz sayısı Temmuz'da yüzde 3 arttı
İşkur verilerine göre kayıtlı işsiz sayısı temmuz ayında bir önceki aya ...
 
Temmuzda en çok borsa kazandırdı
Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde temmuzda en yüksek aylık ...
Dünya devi Çandarlı Limanı’na talip!
Dünyanın en büyük konteyner denizcilik şirketi Mediterranean Shipping ...
Yüksek maliyetler, kaybolan pazarlar… Pamukta tehlike!
Ege Bölgesi’nde pamukta birinci olan Söke Ovası’nda hasat zamanı yaklaşıyor. ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İran’da yeniden Türk başkan!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbi güzel kötü adam!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva