HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
5 Kasım 2009 Perşembe - 00:00

Yağmurdan kaçın, sanata tutunun!

İzmir, yağmurla iç içe geçecek olan bu hafta da kapalı mekanlarda birbirinden renkli etkinliklere ev sahipliği yapacak. ’

Yağmurdan kaçın, sanata tutunun!


Kısa film festivalinin yanı sıra, İdil Biret, Sertab Erener, Fahir Atakoğlu ve Ferhan Şensoy İzmirliler’’e doyumsuz anlar yaşatacak.
 
İZMİR - Kentte bu haftanın en önemli etkinlikleri arasında 10. Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali geliyor. 6 kategoride 30 filmin ''altın kedi'' için yarışacağı, yüzlerce kısa filmin izleyicilerle buluştuğu Festival, 8 Kasım Pazar günü sona erecek.
   
İzmir Sinema Derneği, Türk Amerikan Derneği ve Yaşar Üniversitesi tarafından düzenlenen 10. İzmir Kısa Film Festivali, Oscar ödüllü aktris Marion Coitillard'ın rol aldığı ''Lady Noire Affair'' adlı filmin dünyada ilk kez gösterildiği törenle açılmıştı.
    
Festival boyunca Yaşar Üniversitesi ve Türk Amerikan Derneği salonlarında farklı ülkelerden yüzlerce kısa film, ücretsiz olarak izleyicilerle buluşacak.
    
Türkiye'de kısa filmlere uluslararası ödül veren ilk festival olma özelliğini taşıyan Festivalde, her yıl olduğu gibi bu yıl da uluslararası ve ulusal kategorilerde kurmaca, belgesel, deneysel ve animasyon dallarındaki kısa filmler, Altın Kedi ödülleri için yarışacak.
    
Festivalde hayatını kaybeden tiyatro ve sinema oyuncusu Aykut Oray'ın anısına, sanatçının oynadığı kısa filmlerden oluşan seçki de izleyicilerle buluşacak. ''Konuşmayan Filmler'' başlığı altında da sessiz filmler izlenebilecek.
    
Sinemaseverler, Festival boyunca, yönetmen, oyuncu, senarist ve tasarımcıların söyleşileri ve atölye çalışmalarına da katılma olanağı bulacak.
    
Festivalin açılış töreni gibi 8 Kasım Pazar günü yapılacak kapanış töreni de Yaşar Üniversitesi Medya Merkezince internet üzerinden canlı yayınlanacak.
 
İZDSO'DAN DEV ANMA KONSERİ
İzmir Devlet Senfoni Orkestrası (İZDSO), Halkapınar Spor Salonu'nda 10 Kasım Salı akşamı çok özel bir konserle 20 bin İzmirli sanatseverle buluşuyor.
    
İZDSO Müdürü Kenan Gökkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, düzenleyecekleri etkinliğin Türkiye'de ilk olacağını belirterek, aynı sahnede, İZDSO'nun İdil Biret, Fahir Atakoğlu, Sertab Erener ile TRT sanatçısı Tuğba Ger'e eşlik edeceğini söyledi.
    
Gökkaya, İZDSO'nun yanı sıra, Devlet Çok Sesli Korosu ile İzmir Sanat Korosunun da yer alacağı konserde, 200'e yakın sanatçının sahnede aynı anda performans göstereceğini kaydetti.
    
Bu hafta Uluslararası Kısa Film Festivali kapsamında bir konser daha verecek olan İZDSO, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde yarın akşam konuk şef George Tchitchinadze yönetiminde dinleyicisiyle buluşacak.
    
Piyanoda Gülin Onay'ın solist olduğu konserde, Mozart'in ''Figaro'nun Düğünü Operası Uvertürü'' ile Çaykovski'nin ''1 numaralı piyano konçertosu'' ve ''5 numaralı senfonisi'' seslendirilecek.
    
İZDOB
İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB), bu hafta Haendel'in ''Imeneo'' operasını iki kez sahnelemenin yanı sıra, üç konserle de seyircisiyle buluşacak.
    
İZDOB'un seslendirdiği ilk barok opera olma özelliğini taşıyan Imeneo, Elhamra Sahnesi'nde bu akşam ve 7 Kasım Cumartesi günü saat 15.00'te sahnelenecek.
    
Şef Ercan Yenal yönetiminde sunulacak olan Imeneo, Mehmet Ergüven'in rejisiyle sahneleniyor. Dekorları Tayfun Çebi, kostümleri Sevda Aksakoğlu'nun hazırladığı operada, koro şefliğini Ali Hoca üstleniyor. Eserin ışık tasarımlarını Müfit Özbek'e ait.
    
Elhamra Sahnesinde yarın akşam 20.00'de mezzosoprano Özay Günay ve bariton Önay Günay kardeşler konser verecek.
    
İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin ikiz sanatçıları Özay Günay ve Önay Günay, piyanist Aylin Özuğur eşliğinde Haendel, Gluck, Mozart, Wagner, Massenet, Rossini ve Bizet'nin çeşitli eserlerinden aryalar seslendirecek.
    
İZDOB da İZDSO gibi 10 Kasım Salı günü ulu önder Atatürk'ü anma etkinliği düzenleyecek. Elhamra Sahnesi'nde saat 11.00'de ''Atatürk'ü Anma Özel Konseri'' verecek olan İZDOB, yine 10 Kasım akşamı Urla-Bademler Köyü'nde şan konseri verecek.
    
İZDT
İzmir Devlet Tiyatroları (İZDT), bu hafta üç salonda beş oyunla perdelerini açacak.
    
Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesi'nde tiyatroseverler hafta boyunca ''Jean D'arc'ın Öteki Ölümü'' adlı oyunu izleyebilecekler. Şebnem Doğruer, Sadık Yağcı, Cemalettin Çekmece'nin rol aldıkları kara komedide, halk kahramanı Jean D'Arc'ın son gecesi yeniden kurgulanıyor ve din, vatanseverlik, insanlık onuru, adalet gibi kavramlar bugünün bakış açısıyla sorgulanıyor.
    
Karşıyaka Oda Tiyatrosu, 10 Kasım Salı ve 11 Kasım Çarşamba akşamları, Murathan Mungan'ın derlemesini yaptığı, Tayfun Erarslan'ın yönetip rol aldığı tek kişilik ''Bir Garip Orhan Veli'' oyununa ev sahipliği yapacak.
     
Konak Melek Ökte Sahnesi'nde 8 Kasım Pazar gününe kadar ''Dona Agata'nın Kaçırılışı'' izleyiciyle buluşacak. Gudrun Pausewang'ın yazdığı, Necmettin Amaç'ın yönettiği oyunda, yoksul ve çaresiz dört arkadaşın, zengin, soylu, ancak ''baş belası'' Dona Agata'yı kaçırmaları ve ardından gelişen olaylar anlatılıyor.
    
Melek Ökte Sahnesi, pazar gününü ''Sakarca'' isimli çocuk oyununun iki gösterimine ayırırken, 10 Kasım Salı gününden itibaren ''Yollarda'' adlı oyunu tiyatro severlerin beğenisine sunacak.
     
Hülya Savaş Akdoğan'ın etkileyici bir performans gösterdiği tek kişilik oyunda, eşini 12 Eylül döneminde kaybetmiş, gerçeklik duygusunu yitirmiş bir kadının akıl hastanesindeki öyküsü anlatılıyor.
    
HALUK BİLGİNER'İN ARDINDAN FERHAN ŞENSOY İZMİR'DE
Sheakspeare'in ''7'' adlı müzikaliyle İzmirli sanatseverle buluşan Haluk Bilginer'in ardından, İzmir bu hafta da tiyatronun güçlü başka bir ismini, Ferhan Şensoy'u ağırlıyor.
    
Ortaoyuncular'ın sahneye koyduğu, Ferhan Şensoy'un yazıp, yönetip, başlıca rollerden birini üstlendiği ''2019'' adlı oyun, Sabancı Kültür Sarayı'nda yarın, 7 Kasım cumartesi ve 8 Kasım Pazar akşamları izleyicinin karşısında olacak.
    
34. İsmet Küntay ödüllerinde ''Yılın En İyi Yapımı'', ''En İyi Yönetmeni'' ve ''En İyi Erkek Oyuncu'' ödüllerini alan oyunu, Şensoy, ''bilimsiz kurgusal güldürü'' olarak tanımlıyor.
    
SERGİLER, ETKİNLİKLER
Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Ege Sanat Salonu'nda 9 Kasım Pazartesi günü Ethem Baymak'ın ''Balkanlardan İzlenimler'' isimli resim sergisi açılacak.
    
Pop müziğin sevilen ismi Yaşar, yarın akşam Ooze Venue'de İzmirli hayranlarına konser verecek.
    
Konak Belediyesi'nin katkılarıyla Türk-Yunan Dostluk Derneği'nin düzenlediği ''Türk Yunan Dostluk Diyaloğu Karma Resim Sergisi'', Kemeraltı'ndaki tarihi Abacıoğlu Hanı'nda sanatçılar Emine Tokmakkaya, Kayıhan Bölükbaşı ile Yunan ressam Sotiris İosifidis Misailidis'in resimlerine ev sahipliği yapmayı sürdürüyor.
    
Karikatürist Eray Özbek'in sergisi, Güzelyalı Kültür Merkezi Sanat Galerisi'nde 9 Kasım Pazartesi akşamına kadar gezilebilecek.
    
Konak Belediyesi, 25 ülkede binlerce bilim sever tarafından beğeniyle izlenen ''Darwin Now'' sergisini, İzmirlilerle buluşturdu. İzmir Büyükşehir Belediyesi Havagazı Fabrikası Kültür Yerleşkesinde 15 Kasıma kadar açık kalacak.
    
Akşam Gazetesi İzmir Bürosu foto muhabiri Çağdaş Edinsel ile serbest foto muhabiri Emre Tazegül, Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV) yararına fotoğraf sergisi açtı. EBSO Sergi Salonu'nda fotoğraf severlerle buluşan ve 40 fotoğraftan oluşan serginin geliri, LÖSEV'e bağışlanacak.
     
İzmir Devlet Resim Heykel Müzesi Sergi Salonu'nda Ayşen Birgi, Serkan İlden, Süreyya Uyan, Şanda Serim ve Yeşim Göktepe'nin eserlerinden oluşan ''Ebriizmir'' ebru sergisi, 15 Kasıma kadar gezilebilecek.
    
İş Bankası Sanat Galerisi'nde Oktay Değirmenci ve Aysın Akay'ın resim ve özgün baskı sergisi, bu hafta da sanatseverlerle buluşmayı sürdürüyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Oscar'ın yüzleri belli oldu
Bu yıl 82'ncisi dağıtılacak olan ve tüm dünyadaki en büyük organizasyonlardan ...
Prix Pictet ödülü Nadav'ın
Dünyanın en saygın fotoğraf ödüllerinden Prix Pictet büyük ödülü Britanya ...
Ünlü Yunan yönetmen İzmir’’e geliyor
Yunan sinemasının dünyaca ünlü yönetmeni Theo Angelopoulos, kendi sinemasının ...
 
Adnan Saygun’’da ’‘İşte o anlar!’’’…
Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi ’“Bakış, İz ve Bellek 2’” sergisine evsahipliği yapıyor.’
Çırpı’’da Aziz Nesin heyecanı’…
Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete alınan çok amaçlı salonlar, Aziz ...
Levi-Strauss hayata veda etti
Fransız Akademesi, Fransız entelektüeli ve modern antropolojinin babası ...
 
İspanyol Edebiyatı yasta
Birkaç kez edebiyat dalında Nobel'e aday gösterilen İspanyol yazar ...
Frankfurt'un onuru Türkan Şoray'a
Frankfurt Türk Film Festivali'nde onur ödülü verilen Türk sinemasının ...
İhsan Oktay Anar'ın kaleminden Tire
Usta romancı İhsan Oktay Anar, National Geographic için yazdı... Tireli ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Asi bir yönetmeni kaybettik
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Daha ne olsun?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (4) Önce bakkallar azaldı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İyi oyuncu, kötü politikacı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siyasi yasak gelirse ne olacak?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva