HABERLER>EKONOMİ
8 Temmuz 2022 Cuma - 08:46

Ucuz et sırasında ağır hastalar… Ölümüne kuyruk!

İzmir’de Et ve Süt Kurumu mağazalarının sayısının sınırlı olması sebebiyle çok sayıda vatandaş farklı ilçelerden sabahın erken saatlerinde Karşıyaka’ya geliyor. Saat 9’da açılan mağazada önden sıra kapmak isteyen vatandaşlar sabahın 6’sında kuyruk olmaya başlıyor. Çok büyük bölümü ise emekli... Aralarında ayakta durmakta zorlanan kemoterapi hastaları, diyaliz hastaları da bulunuyor. Yaşlılarımızın tek bir dertleri var: Bayram günü torunlarına et yedirmek…

Ucuz et sırasında ağır hastalar… Ölümüne kuyruk!

Metehan UD/EGEDESONSÖZ- İzmir’de sabah saatleri…

Otobüs duraklarında, metro istasyonlarında işine, okuluna yetişmeye çalışan insan kalabalıkları…

Bu koşuşturmanın içerisinde ise yaşlılarımızın başka bir telaşı var.

Erken uyanan, sabah namazını kılıp yollara düşen yaşlılarımız son günlerde soluğu Karşıyaka’daki Et ve Süt Kurumu’nun önünde alıyor.

Kilosu 83 TL’den satılan ve çoğu zaman sadece birer kilo satılacak şekilde dağıtımı yapılan kıymadan almak isteyen yüzlerce kişi sabahın 6’sında mağazanın önünde kuyruk oluyor.

Sayısı az olması sebebiyle Torbalı’dan, Buca’dan, Çiğli’den ve daha birçok yerden vatandaş mağaza önünde sıraya girerek sabah 9’da açılışı bekliyor.

Kuyruktakilerin çok büyük bölümü emekli… Aralarında kanser sebebiyle kemoterapi gören, diyaliz hastası olanlar da var. Hatta evdeki kamp sandalyesi ile beraber kuyruğa gelen de var.

Tek dertleri var. O da bayram günü evlerinde et pişirmek ve torunlarına yedirmek.

Sözü kuyrukta olan vatandaşlarımıza bırakalım:

KİMSENİN KURBAN KESMEYE GÜCÜ YOK
“Sabah altı, altı buçuktan beri buradayım. Burada fiyatlar marketlere göre daha uygun. Kıymanın kilosu 83 Türk Lirası. Kim kesecek ki kurbanı milletin öyle bir umudu da yok ki. Kimsenin gücü yok kurban kesmeye. Bir yerden et gelir diye umut da yok. İnsanlar buraya umudunu bağlamış.  Ucuz alırsak yiyeceğiz.  Yağ ve un kuyrukları abartılarak anlatılıyor, 74’te petrol kuyruğu yoktu. Devletin fabrikalarını satarsan olacağı bu. Hepsini satmışsın, sonra açıklama ‘Kuyrukları azaltmak için zam yapıyoruz’ de. Herkese belli kilolarda veriyorlar, sınırlama var. Ellerindeki o günkü miktara göre veriyorlar”

DEVLETTEN EMEKLİ OLDUM, ŞİMDİ BURADA EMEKLİYORUM
“Ben yedide geldim. Arada sırada gelip buradan alıyoruz. Emekli ikramiyesi neye yetecek. Ben Buca’dan geliyorum, Torbalı’dan gelen var. 10 nüfus, 15 nüfus olaın var.  İstersen gelme. Kurban Bayramı’nda hiç değilse bir et kaynasın diye geliyoruz. Düzelir inşallah durumlar. Ben 7’de buradaydım. Ben devletten emekli oldum, şimdi de buradan emekliyoruz”

KEYFİ GİRDİM KUYRUĞA
“Eskiden kuyruklar, onları unutuyorlar. Bu et kuyruğu, mecbur değilsin, gelirsin gelmezsin kendin bilirsin. Başka yerden alırsın. Burası hesaplı diye. Eskiden olan kuyrukları bilmiyorlar galiba. Ne kuyruklar var. Tüp, yağ, banka kuyruğu var. Kalp krizinden ölenler vardı banka kuyruğunda maaşını almak için beklerken. Etin kilosu diğer marketlerde 160 lira. Burası hesaplı geliyor diye geliyoruz. Ben keyfi girdim kuyruğa”

20 SENEDİR KURBAN KESEMİYORUM
“Ben ilk defa girdim kuyruğa girdim. Buca’dan geldim, 20 seneden beri kurban kesemiyorum. Kimse de getirmiyor. Kesebilenler de saklıyor. Eskisi gibi değil. Kimse dağıtamıyor. Önceden daha çok satış noktaları vardı. Şimdi azaldı. Onun için de kuyruklar oluşuyor”

KEMOTERAPİ ALIYORUM, AYAKTA DURMAKDA ZORLANIYORUM
“Bu kuyruk bize devletin uyguladığı işkencedir. Bu ne ölün ne de yaşayın, sürünün. Ben kemoterapi alan bir kanser hastasıyım. Ayakta durmak çok zor geliyor. Ben devletten emekli memurum. Ben bu kuyrukta düştüm, düşeceğim. Saat 6 buçuktan buradayım. Benim kaç para karım olacak ki kıymadan ama mecburuz buna. Ben marketten almak istemem mi ama alamam. Yine mecburen beyaz et alacağım, kırmızı et almaya param yok ki. Komşular eskiden kesip dağıtıyordu, 3-5 kilo geliyordu ama şimdi o da yok. En son ne zaman kırmızı et ne zaman aldığımı hatırlamıyorum. Aylar önce geldim 2-3 kilo et aldım hanım ‘ertesi gün ne yiyeceğiz’ diye sordu. Aldığımız da çok kaliteli değildi. Ben 35 sene cezaevlerinde çalıştım. Bu kadar işkenceyi orada görmedim”

ZEVKİNE GİRİYORUZ KUYRUĞA
“30-40 sene de önce yağ-tüp kuyruklarına da giriyorduk. Biz zevkine geliyoruz. Gitsin kasapta da var. Ucuz diye insanlar akın yapıyor. İsteyen gider her yerden alır. Ben önceden saat beşte yağ kuyruğuna gidiyordum. Bir yerde bir şey çıkar herkes devlete bağlıyor. Her şeyi hükümete bağlıyorlar. Maaşlara zam yapıldığında neden söylemiyorlar. Emekli maaşım 3 binden 6 bine çıktı bir yıl içinde”

SABAH NAMAZI SONRASI BURADAYIZ
“Görünen köy kılavuz istemez. Vatandaşın refahı olsa 20 lira ucuz diye gelip burada saatlerce beklemez. Sabah namazını kıldıktan sonra geliyoruz buraya. Ekonomimiz duvara tosladı. Adamlarda utanma sıkınma yok. Emekliye bin liraya zammı bağıra bağıra yapıyorlar, kendilerine 40 bin lira zam yapıyorlar. Emekliye, memura zam diyor. Sabah etiketler değişiyor. Bir memlekette mazot pahalı olduğu zaman her şey pahalı olur. Üreticiyi tüketici yaptın mı her şey pahalanır”

ÇOCUKLARIMIN SAYESİNDE AYAKTA DURUYORUM
“Sabah namazını kıldım geldim. Bu ikinci gelişim. Oğlum 200 lira para verdi de geldik. Tek bir emekli maaşımız var da o kiraya gidiyor. Çocukların sayesinde ayakta kalıyoruz. Her birisi başka bir ihtiyacımızı karşılıyor. Biri pazarımızı yapıyor, biri faturaları ödüyor, kimisi temizlik malzemelerini alıyoruz. Elimizdekine şükrediyoruz. Ne edeyim. Geçinemesek de ne yapalım”

DİYALİZ HASTASIYIM, YOKSULLUKTAN BU KUYRUKTAYIM
“Bu kuyruk çaresizliğin, yoksulluğun kuyruğu. Ben diyaliz hastasıyım. Sabahın köründe gelmişim burada bekliyorum. Mecburiyiz. Fakirlikten, yoksulluktan geliyoruz. Halimiz bu. Ben 7’den beri buradayım. Çiğli’den geliyorum. Sabah altı buçukta yola çıktım. Benim gıda almam lazım ama hastalığımdan dolayı… Kasaba gidemiyorum. Kırmızı eti çok nadir alıyoruz. Geçinebilsek bu kuyrukta ne işimiz var. Bu zahmeti çekmezdik. Ben 25 sene devlete görev yaptım, emekliyim ama geçinemiyorum. Bizim değerimiz yok ki . 3-5 maaş alamıyoruz ki değerimiz olsun”

BAYRAM ÖNCESİ KUYRUK ARTTI
“Bu kuyruk her zaman var ama bayram öncesi arttı. Sabah altıda gel sırada bekleyenler var. Aldığımız sadece 1 kilo ya da bir paket. Çiğli, Bayraklı, Karşıyaka, Menemen’den insanlar geliyor. Bu kuyrukları biz yaratıyoruz. Devletin tüm varlıklarını satıp her şeyi tekele bırakınca bu kuyruklar oluşuyor”

 
George Floyd'un katiline ikinci hapis cezası
 
Karabağlar Belediyesi'nde bayramlaşma sevinci
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Komedi 8 Temmuz 2022 Cuma 13:59

Varlık kuyruğu

Yorumu oyla      2      3  
sezarın hakkı sezara 8 Temmuz 2022 Cuma 11:04

1 haftadır bu ülekeyi sanki bu hale getiren CHP miş gibi. sanki 20 yıldır ülkeyi CHP yönetiyormuş gibi ağlayanları alalım bu başlığa. üzgünüm ya vatan hainisiniz yada aktroll. bence ikisi birden .

Yorumu oyla      9      4  
8 Temmuz 2022 Cuma 10:25

Bazıları zevkine giriyoruz kuyruğa demiş. Bunlardaki kafaya ulaşmak için ne kullanmak gerek acaba? Sıvayın siz daha sıvayın.

Yorumu oyla      7      4  
Beyin Bedava 8 Temmuz 2022 Cuma 09:37

Adam kuyruğa girmiş, hâlâ daha tüp kuyruğu diyor. Kuyruğa keyfi girmiş. Bunlara acımaya gelmez.

Yorumu oyla      7      4  
KARSIYAKALI 8 Temmuz 2022 Cuma 09:30

en cokta zevkıne kuyruga gırdım dıyen amcaya uzuldum. param bu kadarına yetıyor dıyememıs. ucuzunu buldugum ıcın yıyebılıcem dıyememıs.. gururundan keyfıne gırdım kuyruga demıs ..

Yorumu oyla      9      3  
T.C. Vatandaşı 8 Temmuz 2022 Cuma 09:16

Bizler, bunu bizlere yaşatanlardan meşru ve demokratik yollardan, kısacası sandıkta hesabını sormazsak daha çok et kuyruğunda bekleriz. Hayvancılık tükendi. Ekonomi yerle bir. ilaca bu sabah %25 zam gelmiş. Tarımda dışarı bağımlı olmuşuz. Hatta ve hatta süt veren inekleri keser hale gelmişiz. Daha ne yazayım ki...

Yorumu oyla      11      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Bilgin'den memur maaşları paylaşımı
Sosyal medya hesabından zamlı memur maaşlarıyla ilgili paylaşımda bulunan ...
Kredi kısıtlama kararı esnetildi
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), döviz varlığı olan şirketlerin ...
Bayramın gözdesi: Alaçatı
İzmir'in turizm cenneti Çeşme ilçesinin Alaçatı Mahallesi Kurban Bayramı'nı ...
 
Reşat altın 104 yıl sonra yeniden basıldı
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, vatandaşların yüksek ilgisi ...
2022 verileri açıklandı: Adnan Menderes kaç yolcu ağırladı?
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 2022'nin ilk 6 ayında ...
Mali ve sosyal haklar da belli oldu... En düşük memur maaşı ne kadar?
Görevdeki memurlar temmuz ayında maaşlarını; yüzde 7 toplu sözleşmeden ...
 
Bayram ikramiyeleri ödenmeye devam ediyor
Emeklilerin bayram ikramiyeleri ödenmeye devam ediyor. İşçi emeklilerinin ...
Motorine cuma günü indirim geliyor!
Motorin grubunda 8 Temmuz Cuma günü 2,10 TL'lik bir indirim bekleniyor.
Fed'den 'daha kısıtlayıcı duruş' sinyali
ABD Merkez Bankasının (Fed) son toplantısına ait tutanaklar, yüksek enflasyon ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İran’da yeniden Türk başkan!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbi güzel kötü adam!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva