HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
6 Ocak 2016 Çarşamba - 09:34

Tahsis tamam: Ve Paterson Köşkü kurtuldu!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova’daki tarihi Paterson Köşkü’nü restore etmek için sürdürdüğü ısrarlı girişimlerden olumlu sonuç aldı; Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan beklenen tahsis kararı nihayet çıktı.

Tahsis tamam: Ve Paterson Köşkü kurtuldu!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bornova’daki tarihi Paterson Köşkü’nü, restore etmesi için  yeniden İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis etti. 2008 yılındaki ilk tahsisin ardından Büyükşehir Belediyesi tarafından rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlanan köşkle ilgili tahsis kararı, 2013 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından iptal edilmişti. 2 yılı aşkın süredir atıl şekilde duran ve geçtiğimiz yıl çıkan yangın nedeniyle zarar gören tarihi yapıyla ilgili yeni tahsis kararı memnuniyet yarattı.

Bakanlık tarafından imzalanan yeni protokolün Büyükşehir Belediyesi Meclisi onayından sonra, yine Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyon ihalesine çıkılacağı bildirildi. Projesi hazır şekilde Ankara’dan gelecek olumlu yanıtı bekleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, protokol çerçevesinde 6 ay içinde ihaleye çıkacak ve 30 ay içinde restorasyon işini tamamlayacak. Restorasyon tamamlandıktan soran tarihi köşk, kültür  amaçlı kullanılmak üzere yeniden Bakanlığa devredilecek. Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı restorasyon projesiyle, köşkün özgün mimarisine uygun olmayan şekilde zaman içerisinde yapılan tadilatlar da eski haline döndürülerek kente kazandırılacak.

BÜYÜKŞEHİR’İN RESTORASYON ISRARI
Paterson Köşkü’ndeki süreç, Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün 2008 yılında köşkün Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis etmesiyle başladı. Tarihi yapıyı yeniden ayağa kaldırmak ve kente kazandırmak için yola çıkan Büyükşehir Belediyesi rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerini hazırladı. Bu projeler 2011 yılında İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ile onaylandı. Ardından hazırlanan mimari proje revizyonu da uygun bulundu. Köşkün restorasyon işinin gerçekleştirilmesi doğrultusunda yapı ruhsatı alınıp, yapım ihalesinin ilanı aşamasına gelinmişti ki, hiç beklenmeyen bir gelişme yaşandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Paterson Köşkü’nün Büyükşehir Belediyesi’ne tahsisine ilişkin protokolü tek taraflı olarak iptal ettiğini açıkladı. Milli Emlak Genel Müdürlüğü de bunun üzerine köşkün Büyükşehir Belediyesi’ne tahsisini kaldırdı. Böylece Paterson Köşkü, tekrar Kültür ve Turizm Bakanlığı’na geçti. Oysa bu süreçte Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Paterson Köşkü’nde “Atilla İlhan Kütüphanesi” oluşturulması yönünde görüşmeler de başlamıştı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, protokolün iptali nedeniyle, Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhine dava açtı. İzmir 2. İdare Mahkemesi’nin 30 Ocak 2014 tarihli kararıyla, protokolün iptaline yönelik işlemin iptaline karar verildi. Maliye Bakanlığı aleyhine açılan dava ise İzmir 3. İdare Mahkemesi tarafından reddedildi.

‘ESKİ BAŞKAN’ SINDIR’DAN AÇIKLAMA
Kararın ardından Bornova Belediyesi Eski Başkanı ve İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır’dan bir açıklama geldi. Sındır Paterson Köşkü’nün restorasyon çalışmaları için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na devri haberini Bornovalıların yıllardır beklediğini ve bunun memnuniyet verici olduğunu söyledi.

PATERSON, İSKOÇ MISIR TACİRİYDİ
1859 yılında inşa edilmeye başlanan Paterson Köşkü, yarısı yarış atlarının ahırları için kullanılan 133 dönüm arazi üzerine kurulmuş, 38 odalı ihtişamlı bir yapı. Köşkün ilk sahibi John Paterson Leith, İskoçyalı bir mısır taciriydi. İzmir'de tanınan Paterson, başta madencilik olmak üzere birçok girişimde bulundu. John Paterson'un Türkiye'de kromu bulan kişi olduğu biliniyor. Köşkte 1963 yılından beri aile fertleri yaşamasa da, evin büyük piyanoları 1972 yılına kadar malikanede kaldı. Evin son sakinleri, beş yıl boyunca burada yaşayan NATO çalışanları olmuştu.

 
Bakanlıktan ‘HGS cezaları’ için vida açıklaması!
 
Metro vagonlarına 2 katlı otopark geliyor
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ayşe Topçu 11 Ocak 2016 Pazartesi 09:19

Tahsisat önemli ama şimdi ne zaman sonuçlanacak acaba.. daha dün bina içinden dumanlar çıkıyordu bahçesi de harap durumda..inşallah biterse orada şölen yaparız

Yorumu oyla      12      6  
Bornovalı 6 Ocak 2016 Çarşamba 12:03

B.Şehir belediyesinin burayı pırıl pırıl yapacağından eminiz- Beton daireler her tarafımızı sarmışken bu eski yapı herkesin içini açacaktır.

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir yeni bisiklet rotaları peşinde!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kente yeni bisiklet rotaları kazandırmak ...
Güzelbahçe’de ‘paylaşım’ hareketi!
Güzelbahçeliler, ikinci el ya da yeni giysi, oyuncak ve kitaplarını ihtiyacı olanlarla paylaşıyor.
Atatürk Mahallesi yeni bir yeşil alan kazanıyor
Atatürk Mahallesi sakinlerinin Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila’dan ...
 
Çiğli Meclisi’nde yüksek tansiyon: Denetim raporu tartışması
Çiğli Belediye meclis toplantısına daha önce giriş kısmı okunan Sayıştay ...
Flaş! Kemalpaşa’da kritik ihale iptal!
Kemalpaşa'nın Akalan Mahallesi'nde köy malların satışı ile ilgili yaşanan ...
Menderes 28 milyon TL borçlandı!
Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu meclisten yapılacak projelerde ...
 
Karşıyaka sokaklarına modern görünüm
Karşıyaka’da eskiyen ya da bozulan sokakları tek tek elden geçiren Karşıyaka ...
Buca’nın modern salonu kapılarını açtı
Kente modern bir salon kazandırmak için baştan aşağı yenilenip, son teknoloji ...
Bornova'da eğitimin yaşı yok
Bornova Belediyesi’nin tüm Türkiye’ye örnek olan çalışmalara imza attığı ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Asi bir yönetmeni kaybettik
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Daha ne olsun?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (4) Önce bakkallar azaldı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İyi oyuncu, kötü politikacı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siyasi yasak gelirse ne olacak?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva