HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
6 Ocak 2016 Çarşamba - 09:25

İzmir yeni bisiklet rotaları peşinde!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kente yeni bisiklet rotaları kazandırmak için başlattığı “Yola gel” adlı atölye çalışmalarını Basmane’den sonra Alsancak bölgesi ile sürdürdü. Atölyeden Bistasyon ve Bisiklet Cafe gibi öneriler de çıktı.

İzmir yeni bisiklet rotaları peşinde!

“Bisiklet kenti” hedefinde önemli adımlar atan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni projelerle bu çevreci ve sağlıklı ulaşım aracının daha da yaygınlaştırılması için yoğun tempoda çalışıyor. Bir yandan kentin kıyılarını bisiklet yollarıyla buluşturup kurduğu kiralık bisiklet sistemi BİSİM ile kent yaşamına yeni bir soluk getiren Büyükşehir Belediyesi, diğer taraftan da bisiklet yollarının kent içerisinde yaygınlaştırılması ve ilçe merkezlerine kıyıdan bisikletle erişimin sağlanması için yeni rota arayışlarını sürdürüyor.

Bu hedef doğrultusunda başlatılan atölye çalışmalarından ilkini İzmir’in tarihi kent merkezini (Basmane bölgesi) bisiklet ağına dahil etmek için düzenleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi,  ikinci atölye çalışmasını da “Alsancak- Punta bölgesi rotası” olarak gerçekleştirdi.

Her kesimden bisikletçi buluştu
Büyükşehir Belediyesi Kentsel Tasarım ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü ile Ulaşım Planlama Şube Müdürlüğü ev sahipliğinde Tarihi Havagazı Fabrikası Fabrikası’nda  gerçekleştirilen iki günlük atölye çalışmasına İzmir’deki aktif bisiklet kullanıcısı olan mimarlık, tasarım ve güzel sanatlar fakülteleri öğrencileri, öğretim görevlileri, İzmirli bisiklet toplulukları temsilcileri, İzmir Bisikletli Polis Birimi temsilcileri ve yerel yönetimlerin ilgili teknik uzmanları katıldı.

4 grup 4 tema
Çalışmanın ilk gününde, belirlenen bölgede bisikletlerle gezerek alan çalışması yapan katılımcılar, daha sonra edindikleri deneyimleri çalışma gruplarına ayrılarak masaya yatırdı. 35 öğrenci ve 9 moderatör gruplara ayrılarak belirlenmiş 4 tema üzerinde fikir ve proje üretti. Birinci grup, Alsancak MİGROS katlı otoparkının ilk katında konumlanabilecek olan Bisiklet Kafe, Tamirhane ve bisiklet park yeri fonksiyonlarını ele alan bir çalışma üretti. İkinci grup, Alsancak Liman bölgesinde Bistasyon adı verilen, bisiklet kullanıcılarının ve İzmir’e bisikletle gelen gezginlerin park, depolama, sağlık ve hijyen ihtiyaçlarını karşılayabilecek tasarımlar üzerine çalıştı. Üçüncü grup, Alsancak Punta bölgesinde bisikletlilerin duraklama, park etme, dinlenme, malzeme, tamir vb ihtiyaçlarını karşılayabilen kent donatıları üretti. Dördüncü grup ise Alsancak Liman ile Cumhuriyet Meydanı arasındaki bölgede bisiklet kullanıcıları için alternatif rotalar üzerinde çalıştı.

Atölye çalışmasına İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, İZFAŞ Murahhas Üyesi Gül Şener, Bisiklet Atölyesi Koordinatörü Dr. Koray Velibeyoğlu, Ulaşım Dairesi Başkanı Fidan Aslan, Kentsel Tasarım ve Kent Estetiği Şube Müdürü Hasibe Velibeyoğlu, Ulaşım Planlama  Müdürü Mert Yaygel, Perşembe Akşamı Bisikletçileri Topluluğu Kurucusu Muhlis Dilmaç, Süslü Kadınlar Bisiklet Turu kurucusu Sema Gür, bisikletizm.com kurucusu Pınar Pinzuti, bisiklet aktivisti Paolo Pinzuti, mimar Metin Kılıç, İZULAŞ Genel Müdürü Arda Şekercioğlu, İZULAŞ Bisiklet İşletme Sorumlusu Erdem Önen, İzmir Bisikletli Polis Birimi adına Ülkü Cingöz ve bisiklet aktivisti Dr. Serhat Değimli de katıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, geliştirilen projelerden “uygulanabilir” olanların hayata geçirilmesi için çalışma başlatacağı bildirildi.

Akademisyenlerden büyük destek
Atölye çalışmasının moderatörleri ise şu isimlerden oluştu:  Dr. Derya Irkdaş Doğu (İzmir Ekonomi Üniversitesi - Endüstriyel Tasarımcı), Doç. Dr. Deniz Dokgöz (Dokuz Eylül Üniversitesi - Mimar), Yrd. Doç. Dr. Ferhat Hacıalibeyoğlu (Dokuz Eylül Üniversitesi - Mimar), Can Aysan (İzmir Ekonomi Üniversitesi - Endüstriyel Tasarımcı), Murat Arıkut (İzmir Ekonomi Üniversitesi - Endüstriyel Tasarımcı), Ziyacan Bayar (Dokuz Eylül Üniversitesi - Grafik Tasarımcı), Yrd. Doç. Dr. Hilmi Evren Erdin (Dokuz Eylül Üniversitesi - Şehir Plancısı),  Yrd. Doç. Dr. Erdal Onur Diktaş (Dokuz Eylül Üniversitesi - Mimar), Dr. Özgür Öztürk (İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü - İnşaat Mühendisi)

 
Güzelbahçe’de ‘paylaşım’ hareketi!
 
Ve dolar üç ay aradan sonra kritik eşiği geçti!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Güzelbahçe’de ‘paylaşım’ hareketi!
Güzelbahçeliler, ikinci el ya da yeni giysi, oyuncak ve kitaplarını ihtiyacı olanlarla paylaşıyor.
Atatürk Mahallesi yeni bir yeşil alan kazanıyor
Atatürk Mahallesi sakinlerinin Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila’dan ...
Çiğli Meclisi’nde yüksek tansiyon: Denetim raporu tartışması
Çiğli Belediye meclis toplantısına daha önce giriş kısmı okunan Sayıştay ...
 
Flaş! Kemalpaşa’da kritik ihale iptal!
Kemalpaşa'nın Akalan Mahallesi'nde köy malların satışı ile ilgili yaşanan ...
Menderes 28 milyon TL borçlandı!
Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu meclisten yapılacak projelerde ...
Karşıyaka sokaklarına modern görünüm
Karşıyaka’da eskiyen ya da bozulan sokakları tek tek elden geçiren Karşıyaka ...
 
Buca’nın modern salonu kapılarını açtı
Kente modern bir salon kazandırmak için baştan aşağı yenilenip, son teknoloji ...
Bornova'da eğitimin yaşı yok
Bornova Belediyesi’nin tüm Türkiye’ye örnek olan çalışmalara imza attığı ...
Mavişehir’de ruhsat iptalleri başladı!
İzmir’de imar planı kaosunu 12 yıldır aşamayan Karşıyaka ilçesindeki Mavişehir'de, ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Asi bir yönetmeni kaybettik
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Daha ne olsun?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (4) Önce bakkallar azaldı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İyi oyuncu, kötü politikacı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siyasi yasak gelirse ne olacak?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva