HABERLER>GÜNCEL
30 Temmuz 2013 Salı - 09:13

Şok! Bakanların GDO skandalını örtme çabası

Savcılık tarafından GDO’lu pirinç skandalıyla ilgili soruşturulan AKP’li işadamı Mahmut Arslan’ı kurtarmak için üç bakan devreye girmiş.

Şok! Bakanların GDO skandalını örtme çabası

MERSİN - Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturması halen devam eden “GDO’lu pirinç” skandalında ilginç isim ve bağlantılar ortaya çıktı. Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı ve AK Parti eski Mersin Büyükşehir Belediye Başkan adayı işadamı Mahmut Arslan’ın ismi de soruşturmaya karıştı. Soruşturmaya Arslan’ın isminin karışmasının ardından, skandalı kapatmak için üç bakan devreye girip temaslarda bulunmuş. Önce Arslan’ı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüştüren bakanlar, bir uçak gezisinde Başbakan’a yanlış bilgi verdirip, olayı kapatmaya çalışmışlar. Tarım Bakanlığı da Arslan’ın isminin olaya karışmasının ardından, kendi laboratuarlarında yapılan analizlerde eksik inceleme yaptırıp, pirinç numunelerini değiştirerek pirinçlerde GDO olmadığını yönünde rapor düzenletmiş. Ancak savcılığın başka bir kurumdan ikinci kez rapor alması üzerine skandal ortaya çıkmış.

Taraf gazetesinin haberine göre; şimdi Tarım Bakanlığı bürokratları hakkında da rüşvetle rapor hazırladıkları iddiasıyla ayrı bir soruşturma yürütülüyor.
 
SAHTE “GDO’LU DEĞİL” RAPORU
Mersin Cumhuriyet Savcılığı GDO’lu pirinç soruşturmasında Mahmut Arslan hakkında inceleme yaparken ilginç bir bilgiye daha ulaşmış. Arslan hakkında MASAK’ın da “kara para” soruşturması yürüttüğü öğrenilmiş. Gizlilik kararı bulunan MASAK’ın soruşturması da devam ediyor. Öte yandan teknik takiplere Arslan’ın isminin karışmasının ardından soruşturmada ilginç bir trafik yaşanmış.
 
Skandal olay geçtiğimiz aylarda Mersin Gümrüğünde 23 bin ton GDO’lu pirinç yakalanmasıyla başladı. Mersin Cumhuriyet Savcılığı yapmış olduğu teknik takip sonucu Türkiye’ye GDO’lu pirinç sokulmaya çalışıldığını tesbit etti. Mersin Gümrüğü’ne yapılan baskın sonucu GDO’lu pirinçlere el kondu. Pirinçlerden bazı numuneler alınıp, laboratuarlara gönderildi.
 
Tarım Bakanlığı yetersiz laboratuvarlarında, eksik incelemeler yaparak pirinçlerin GDO’lu olmadığı yönünde savcılığa rapor sundu. Savcılık, yaptığı inceleme sonucu, bazı numunelerin değiştirildiğini ve eksik inceleme yapıldığını belirledi. Ayrıca benzer bir soruşturmada Tarım Bakanlığı’nın, bir mahkemeye gönderdiği “laboratuvarları yetersizdir” yazısı üzerine pirinçler yetkili kurumlardan alınarak İstanbul Teknik Üniversitesi’ne incelenmek üzere gönderildi.
 
YENİ RAPOR SAVCILIKTA
Burada yapılan incelemede pirinçlerin GDO’lu olduğu belirlenip, hazırlanan rapor savcılığa gönderildi. Üniversitenin verdiği bu raporun ardından bir bakan, üniversiteden bir yetkiliyi çağırıp, makamında raporun değiştirilmesi yönünde kendisini uyardı. Bu görüşmeden kısa bir süre sonra İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği yazıda GDO’lu pirinç çalışmasından çekildiklerini bildirdi. Arslan’ın isminin soruşturmaya karışmasının ardından yaşanan ilginçlikler bununla da sınırlı kalmadı. Gıda, sigara ve akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren Arslan, “GDO’lu pirinç skandalı”nın ortaya çıkmasıyla birlikte hükümet kanadından iki ayrı bakanla temas kurdu. Daha önce AK Parti’den Mersin Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan işadamı, konuyla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la da görüştü. Görüşmede Mahmut Arslan, Başbakan Erdoğan’ı “Aydın Doğan, kuru gıda işine girmek istiyor. O yüzden rakiplerini bertaraf etmek için GDO’yu kullanıyor” diyerek ikna etti. Erdoğan da aldığı bu bilgi üzerine soruşturmanın bir an önce neticelenmesi için Adalet Bakanı Sadullah Ergin’i aradı. Mahmut Arslan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdiği Kırgızistan ve Moğolistan’ı kapsayan gezisine de katıldı. Arslan, GDO’lu pirinç skandalının kamuoyuna yansıdığı günlerde hem Anadolu Ajansı’na hem de günlük basın açıklamalarıyla pirinçlerin GDO’lu olmadığını açıklamıştı. Arslan’ın her gün basın açıklaması yapacak kadar bu soruşturmaya ilgi duymasının nedeni o günlerde anlaşılmamıştı.
 
ÜÇ İDDİANAME HAZIRLANDI
Mersin Cumhuriyet Savcısı Fikret Gönen, GDO’lu pirinç soruşturmasıyla ilgili üç ayrı iddianame hazırlayıp sorumluların ağır ceza mahkemesinde yargılanmalarını talep etti. “Teelsülen Biyogüvenlik kanununa muhalefet, resmî belgede sahtecilik” suçlamasıyla hazırlanan iddianameler mahkeme tarafından kabul edildi. Mahmut Arslan hakkında yürütülen soruşturma ise halen devam ediyor.
 
10 MİLYON DOLARI GÖZDEN ÇIKARIRIM
Mahmut Arslan’ın ismi daha önce de kamuoyunun gündemine Kırgısiztan’daki bakliyat şirketleriyle ilgili gelmişti. İşadamının Kırgızistan’da bakliyat sektöründe tekel oluşturduğu belirtilmişti. Aynı işadamı hakkında petrol ve sigara kaçakçılığıyla ilgili de soruşturma yürütülmüştü. Arslan’ın yakın çevresine “MASAK’taki dosyanın sadece içeriğini öğrenmek için 10 milyon doları gözden çıkarırım” dediği bilgisi de soruşturma dosyasında yer aldı. Mahmut Aslan, Fullpet, Europan ve Arbel şirketlerinin da sahibi. Soruşturma Aslan’ın sahibi olduğu Mersin Serbest Bölgesi’ndeki Europan firması ile ilgili. Europan firması aslında Mesud Barzani’ye ait. Şirketin görünürdeki sahibi ise Mahmut Arslan.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ferami 30 Temmuz 2013 Salı 15:11

Mahmut bey serin olsun koskoca üç bakan ve birde mesutbarzani arkasında Ben savcı beyi düşünüyorum sonu neolur

Yorumu oyla      12      5  
TC. Öz Vatandaş. 30 Temmuz 2013 Salı 10:56

Nerede o GDO yok diyen Tarım bakanı, nerde bu ülkenin Adalet bakanı, Nerede sn. Başbakan ve sn. Cumhurbaşkanı. Yazıklar olsun ki bu skandalı bakanlar marifeti ile örtmeye çalışan bu basiret yoksunu iktidar ve mensuplarına. Sizler nasıl bir Müslümansınız anlamıyorum, size müslüman değil de iblisin sol bacağı dense yeridir. Lanet olsun güzel hoşgörülü Dinimi kullanıp haksız kazanç elde edenlere arka çıkan kör zihniyete.

Yorumu oyla      17      5  
Hasan vardaroğlu 30 Temmuz 2013 Salı 10:22

Kimmiş ki kendisine bakan bu bakanlarımız!

Yorumu oyla      15      6  
haydar 30 Temmuz 2013 Salı 09:36

ya şimdi bu pirinçler hangimizin midesinde acaba

Yorumu oyla      16      6  
Ertuğrul Özkan 30 Temmuz 2013 Salı 09:24

Bunlar MÜSLÜMAN Bakan'lar. Bunlar ASLA patronları gibi yalan söylemezler ! Külliyen AKP yi karalamak için sahte haberdir.! Kimi koruyacaklar dı ? GDO'lu pirinci yiyen halkı mı ? Haslk dediğin AKP nin üşağıdır.

Yorumu oyla      17      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hakimin öldüğü araçtan 25 kilo esrar çıktı!
Sivas’ın Gürün İlçesinde uçuruma yuvarlanan otomobilde 34 yaşındaki hakim ...
Marmara'da deprem paniği: 5,3'le sallandı!
Çanakkale'de saat 08.33'de 5.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem ...
Öcalan: Böyle barış süreci olmaz
İmralı Adası'ndan dönen Abdullah Öcalan'ın kız kardeşi Fatma Öcalan ve ...
 
Suriye sınırında gerginlik: Bin kişilik ihlal
Genelkurmay Başkanlığı, Suriye'den Türkiye'ye doğru yaklaşık bin kişinin ...
"Mustafa üçünü de indirdi ama..."
Somali'nin Başkenti Mogadişu'da Türkiye Büyükelçiliği yakınlarındaki Türk ...
Tokat’ta gözyaşları… Şehit babaya üniformalı veda
Somali'deki Türkiye Büyükelçiliği'nin hedef alındığı saldırıda şehit olan ...
 
TSK’dan 'cinsel taciz' açıklaması
Genelkurmay Başkanlığı, hakkında cinsel saldırı ve cinsel taciz suçlamaları ...
Başbuğ AK Partililerin sözleriyle beraat istedi
Ergenekon Davası'ndan Silivri 5 Nolu L tipi Cezaevi'nde 574 gündür tutuklu ...
İzmir’de 2 ölüme biten tekne faciasının yürek yakan detayı
İzmir’in Urla ilçesi Balıklıova köyünde balık tutmak için denize açıldıkları ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Asi bir yönetmeni kaybettik
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Daha ne olsun?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (4) Önce bakkallar azaldı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İyi oyuncu, kötü politikacı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siyasi yasak gelirse ne olacak?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva