HABERLER>OTOMOBİL
1 Ağustos 2023 Salı - 08:41

Oto tamircilerinde randevu dönemi!

Hem üretimin azalması hem de pahalı olması nedeniyle vatandaşın aracını yenileyemediğini belirten İzmir Oto Tamircileri Esnaf Odası Başkanı Necdet Heppekcan, "Hal böyle olunca, herkes elindeki arabanın kıymetini daha çok bilir oldu ve esnafımızın iş yaptığı sanayi sitelerine giderek aracının bakımını tamirini yaptırmaya başladı. Birden iş yoğunluğu artınca, oto tamircileri de randevu sistemine geçmek ve birkaç gün sonrasına randevu vermek zorunda kaldı" açıklamasında bulundu.

Oto tamircilerinde randevu dönemi!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Son dönemde iyice zorlaşan yaşam şartları, araç sahiplerinin araçlarını yenileme hayallerini yıktı. Arabasını yenilemeye çalışanlar da fiyatı meçhul olmak üzere altı ay sonrasına gün alarak yeni bir arabanın sahibi olma yoluna gidiyor. İnsanların zorlaşan ekonomik koşullarda elinde bulunan arabanın kıymetini daha iyi anladığı, servisler yerine sanayi sitelerindeki oto tamircilerine giderek  aracının bakım ve onarımını yaptırdığı gerçeği ortaya çıktı. Bu durumda oto tamircileri de artan iş yükü nedeniyle randevuyla araba tamir etmeye başladı.

HEPPEKCAN: İNSANLAR ARTIK ÜÇ YILDA BİR ARABASINI DEĞİŞTİREMİYOR
İzmir Oto Tamircileri Esnaf Odası Başkanı Necdet Heppekcan, sanayi sitelerinde işlerin, beklentilerin ve tahminlerin üzerinde olduğunu söyledi. Piyasada sıfır araba sıkıntısı yaşandığını, mevcut sıfır araçların da çok pahalı olduğunu anlatan Başkan Heppekcan, "Pandemiyle birlikte başlayan otomobil üretimindeki kriz, henüz bitmiş değil. Sıkıntı bir yıl öncesine göre biraz azalma olmasına rağmen sıkıntılar devam ediyor.  İnsanlar daha önceki yıllarda, iki-üç yıl kullandıktan sonra arabalarını yenilerdi, sıfırını alırdı. Araçlarının 10 bin, 20 bin kilometre bakımlarını da servislerde yaptırırlardı, bize pek uğramazlardı. Arabalarını değiştirdiklerinde, yani sıfır aldıklarında, yine servislerde bakımlarını yaptırıyorlar, bu da bizim işlerin azalmasına yol açıyordu" dedi.

Artık o devrin değiştiğini, sıfır arabaya çeşitli sebeplerden dolayı erişemeyen vatandaşların sanayi sitelerine yollarının daha fazla düşmeye başladığına dikkat çeken Başkan Heppekcan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Sıfır kilometre araç bulmak, hangi marka, hangi model olursa olsun, artık çok zor. Sıfır bir araba için altı ay bekleyen var. Araba geldiğinde, iki kez zamlanmış fiyatı da kabul etmek zorunda kalıyor. Vatandaş en azından bu kriz dönemi bitinceye kadar, elindeki arabayla sorunsuz yaşamanın hesabını yapıyor, aracının kıymetini çok daha iyi biliyor. Bakımlarını ihmal etmiyor. Son zamanlarda bu anlayıştaki vatandaşlarımızın sanayi sitelerine olağanüstü ilgisi nedeniyle iş yükümüz bir hayli arttı. Eleman sıkıntısını da aşamayan esnafımız, haklı olarak randevuyla araç kabul etmeye başladı. Randevulu sistem bir süredir mecburen uyguladığımız bir sistem. Üç gün, bir hafta sonrasına randevu veren tamircilerimiz var."

SANAYİ SİTESİNDE 10 BİN BAKIMIN İŞÇİLİK ÜCRETİ 600-800 LİRA
Sanayi sitelerinde işçilik ücretlerinin, yetkili servislere göre çok daha düşük olduğuna vurgu yapan İzmir Oto Tamircileri Esnaf Odası Başkanı Necdet Heppekcan, bu konuda açıklamalarda bulundu:

"Tamir bakım masrafları arttı ama bizim işçilik ücretlerimiz yedek parça kadar artmadı. Tamirci esnafını en çok rahatsız eden şey, yedek parça fiyatlarının füze gibi fırlamış olmasıdır. İnanın bizim işçilik ücretimiz, yedek parça fiyatının yanında sönük kalıyor. Yedek parça çok yüksek olunca, bizim esnafımız da işçilik ücretini mümkün olduğunda aşağıya çekmek zorunda kaldı. Mesela bugün bir yetkili servise arabanızı 10 bin bakımına götürdüğünüzde, en düşük segmentteki bir araba için bile ödeyeceğiniz ücret 5 bin liradan başlıyor. Bu rakam bazı marka ve modeller için 10 bin liraya, hatta 15 bin liraya kadar gidiyor. Hele hele 30 bin, 60 bin bakımlarında rakamlar kat kat fazla oluyor. Oysa oto sanatkarları, yedek parçayı yetkili servisler gibi değiştirmektense onu tamir ederek çalışabilir, kullanılabilir hale getirmeyi tercih ediyor. Bu da araç sahibinin cebinden daha az para çıkması demektir.  Oto tamirci esnafının, 10 bin bakım için aldığı işçilik ücreti 600 ile 800 lira arasıdır. Yağ, filtrelerle bu rakam 2 bin lirayı anca bulur. Esnafımızın daha makul fiyattan iş yapıyor olması, zaten ekonomik sıkıntı içinde olan yurttaşlarımızın araçlarını sanayi sitelerine götürmeye zorladı. İçinde bulunduğumuz ekonomik kriz, tamirci esnafına yaradı, diyebilirim."

 
Araç sahiplerine kötü haber... Zam geldi!
 
Euphoria'nın yıldızı hayatını kaybetti
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
M.kemal 2 Ağustos 2023 Çarşamba 15:56

Fakirleşmeye son hızla devam

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
UKOME’den karar çıktı: Takside kısa mesafe 50 TL!
İzmir’de taksi ücretlerine zam yapıldı. UKOME’den çıkan karara göre, kısa ...
Elektrikli araç şarj istasyonu faaliyet düzenlemesi yürürlükte
Müstakil elektrikli araç şarj istasyonları için iş yeri açma ve çalışma ...
Araç sahipleri dikkat: Motorine yeni zam yolda!
Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte brent petrol fiyatlarında dalganlanma ...
 
Elektrikli otomobil sayısı yüzde 88,8 arttı
Togg'un yollara çıkmasıyla birlikte, Türkiye'deki elektrikli otomobil ...
Dünya devi elektrikli araçtan zarar etti
Ford Motor F.N CEO'su Jim Farley şirketin zarar ettiği elektrikli araç ...
Egeli otomotivcilerden 'engelli' çağrısı: Tavan fiyat artırılsın!
Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, engelli ...
 
Akaryakıtta korkutan yıl sonu tahmini!
İzmir’de litre fiyatı benzin 36,66; mazot 34,60 lira olurken, akaryakıt ...
Bakan duyurdu: 118,8 milyon lira ceza kesildi
Ticaret Bakanlığı'nca, bu yıl otomotiv sektöründe haksız fiyat ve stokçulukla ...
İkinci elde düzenleme depremi!
İkinci el araçların üretici veya distribütörce tavsiye edilen güncel satış ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İran’da yeniden Türk başkan!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbi güzel kötü adam!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva